Fikriye Hanım'ın eşyaları TCDD'ye

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Fikriye Hanım'ın hayatta kalan tek yeğeni olan ve ABD'de yaşayan yeğeni Hayri Özdinçer'den eşyaları teslim aldı.Bağışlanan...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Fikriye Hanım'ın hayatta kalan tek yeğeni olan ve ABD'de yaşayan yeğeni Hayri Özdinçer'den eşyaları teslim aldı.
Bağışlanan eşyalar arasında, Fikriye Hanım'ın kırlenti, yatak örtüsü, udu, Atatürk'ün Şam'dan Fikriye Hanım'a getirdiği tepsi ile çeşitli fotoğraflar yer alıyor.
Ankara Garı'nda düzenlenen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı yıllarında kaldığı ve 1964'ten bu yana müze olarak kullanılan Atatürk Konutu ve Demiryolu Müzesi'nde Fikriye Hanım'ın bir süre kaldığını anımsattı.



Fikriye Hanım'ın yeğeni Özdinçer'in Atatürk'e ait fotoğraflar ile eşyaları incelik ve vatanseverlik örneği göstererek Atatürk Konutu ve Demiryolu Müzesi'ne teslim ettiğini kaydeden Yıldırım, Özdinçer'e teşekkür etti.
Atatürk'ün bu yıl doğumunun 125. yılının kutlandığını anımsatan Yıldırım, ''Geleceğimizi geçmişimizin tecrübeleri ve geçmişimize sahip çıkarak inşa edeceğiz. Bu bakımdan burada teslim edilen eşyaları ait olduğu yerde en güzel şekilde muhafaza etmek ve bu hatıraları yaşatmak bizim en önemli görevlerimiz arasında bulunacaktır'' diye konuştu.
Yıldırım, Özdinçer'e bir şükran plaketi ile Demiryolcuların simgesi haline gelen ve üzerinde lokomotif sembolü bulunan köstekli Serkisof saat hediye etti.
Özdinçer de, Türkiye'nin, Kurtuluş Savaşı'nda yokluk ve imkansızlıklarla yaşayan ''iki kişi''ye ait eşyaları, TCDD Genel Müdürlüğüne gönül huzuruyla teslim ettiğini belirtti.
Özdinçer, gelecek kuşakların, belge ve resimlerden ne zor şartlar altında ülkenin kurtuluşunun gerçekleştirildiğini anlayarak Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine daha fazla sarılacaklarını ümit ettiğini dile getirdi.
Özdinçer, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, eşya ve resimlerin 1949 yılında vefat eden babasından kaldığını, halasının udunun orijinal olduğunu, İsviçre'de yaptırdığı gölge resmin hiçbir yerde yayınlanmadığını belirtti.
Özdinçer, ''Eşyaları hediye etmek için Kültür Bakanlığı ve Anıtkabir'i neden tercih etmediniz'' sorusunu yanıtlarken, ''Devlet Demiryollarını çok daha emniyetli gördüm ve herkesin gözü önünde olan bir yer. Ankara-İstanbul arası gelen giden vatandaşlarımızın daha çok ziyaret edebileceği bir yer'' dedi.
Bakan Yıldırım da Atatürk ve Fikriye Hanım'ın, Kurtuluş Savaşı yıllarında buradaki konutta kaldığını, o nedenle müzeyi en uygun yer diye düşündüklerini kaydetti.

Fikriye Hanım (1887 - 1924)

Fikriye Hanım 1887 yılında Selanik'de doğdu. Fikriye Hanım Zübeyde Hanım'ın ikinci eşi Galip Bey'in kardeşinin kızıdır. Genç yaşta bir Mısırlı ile evlenmiş fakat bu evliliği yürütemeyerek, ailesinin yanına dönmüştür.
1923 yılına değin Çankaya Köşkünde Mustafa Kemal'e yardımlarda bulundu. Bu arada ciğerlerinden rahatsızlandı. Münih'e gitmek zorunda kaldı. Mustafa Kemal'in Latife Hanımla evliliğini öğrenince Türkiye'ye geri döndü. Birkaç gün Çankaya Köşkü'nde misafir edildi. İstanbul'a yerleşmeye karar verdi. 1924 yılında Ankara'dan ayrılmadan önce Münih'ten Mustafa Kemal'e getirdiği hediyeyi vermek üzere Çankaya Köşkü'ne gitti. Fakat başyaverin, Mustafa Kemal'i görmesini engellemesini kendine yediremeyen Fikriye Hanım Köşkün önünde tabanca ile kendini vurarak intihar etti.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"