Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, taşımacılık sektöründe maliyetlerin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan akaryakıt maliyet artışının, faturalara "Akaryakıt Fiyat Artışı Düzenleme Faktörü'' olarak yansıtılmasının kaçınılmaz hale geldiğini savundu.
Dinçşahin, yaptığı yazılı açıklamada, petrol fiyatlarının her geçen gün artmasının en fazla taşımacılık sektörünü etkilediğini, taşıma kotaları sorununa karşı büyük mücadele veren Türk taşımacılık sektörünün, son aylarda "çılgınca" yükselen petrol fiyatları karşısında taşıma yapamaz hale geldiğini belirtti.
Türk kara taşımacılık sektörü sayesinde dünyanın dört bir tarafına ihracat yapabilen Türk iş dünyasının, böylesi bir durum karşısında hedeflerine ulaşmakta zorlanacağını ileri süren Dinçşahin, gerek deniz gerek hava ve gerekse karayolu taşımacılığında akaryakıt maliyetlerinin oldukça büyük oranları içerdiğini bildirdi.
Özellikle uluslararası kara yolu taşımacılık sektörünün bugünkü koşullar altında akaryakıt giderlerinin toplam maliyetler içerisinde yüzde 35'lik bir paya sahip bulunduğunu ifade eden Dinçşahin, şunları kaydetti:
"Bu durum ise günümüz koşullarında günden güne kazanç kaybı içerisinde olan taşımacılık sektörü için önemli bir maliyet unsuru oluşturmakta, ancak aynı maliyet unsuru, taşıma fiyatlarına yansıtılamamaktadır. Böylece artan akaryakıt fiyatlarının getirmiş olduğu maliyet yükü giderek artarken, taşıma fiyatlarının aynı düzeyde kalması ile gelirler de giderek azalmaktadır. Bu ilave maliyetler, sektörümüzü karsız, maliyet altı fiyatlarla taşıma yapar hale getirmiştir. Sadece bir yıl içerisinde meydana gelen akaryakıt fiyat artışı yaklaşık yüzde 50 olmuştur. 1 Ocak 2008'den 26 Mayıs 2008'e kadar akaryakıt artışı (EU27 yakıt fiyatları ortalaması) yüzde 35 olmuştur.
Müşterilerimize sunulan hizmet kalitesinin korunması, kesintiye uğramaması ve makul kar marjı ile çalışan sağlıklı bir sektör yapısının oluşturulması amacıyla maliyetlerimizin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturan akaryakıt maliyet artışının faturalarımıza 'Akaryakıt Fiyat Artışı Düzenleme Faktörü' olarak yansıtılması bugün hepimiz için kaçınılmaz hale gelmiştir."
Dinçşahin, başta akaryakıt maliyetleri olmak üzere artan tüm maliyetler, geçiş belgesi, kota engeli ve diğer tüm olumsuzlukların Türkiye ihracatının yüzde 53'ünü taşımakta olan sektörde gelecek endişesini günden güne artırdığını, sektörün geleceği açısından AB ülkelerinde karayolu taşımacıları tarafından da başlatılmış olan "Akaryakıt Fiyat Artışı Düzenleme Faktörü" uygulamasının başlatılmasının kaçınılmaz olduğunu savundu.
LOJİPORT