Ford, BRIC'e T'yi de ekledi

Türkiye, yıllar sonra yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrarın meyvelerini topluyor. Kocaeli fabrikasına peşpeşe yeni yatırımları veren Amerikan otomotiv...

Türkiye, yıllar sonra yakaladığı siyasi ve ekonomik istikrarın meyvelerini topluyor. Kocaeli fabrikasına peşpeşe yeni yatırımları veren Amerikan otomotiv devi Ford, şimdi de büyüme potansiyeli olan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in (BRIC) yanına Türkiye'yi ilave etti.

Amerikan Ford ve Koç Holding ortaklığındaki Ford Otosan, Türkiye'deki yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Şirketin geçtiğimiz günlerde açıkladığı 368 milyon TL'lik yeni yatırımla ilgili teşvik belgesi cuma günü Resmî Gazete'de yayınlandı. Ekim ayında da 630 milyon dolarlık Transit yatırımını açıklayan şirket böylece kısa sürede 860 milyon dolara yakın yatırım kararı aldı. 1998'den bugüne Kocaeli fabrikasına yapılan toplam yatırım tutarı ise 2,7 milyar dolara yaklaştı. Yeni nesil benzinli motor teknolojisi EcoBoost'un tanıtımında sorularımızı cevaplandıran şirketin genel müdürü Nuri Otay, ekim ayında açıklanan Transit yatırımının ve 368 milyon liralık başka bir ticari araç yatırımının Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı istikrarın bir ödülü olduğunu söyledi. Ford Motor Company dünyası içinde Türkiye'nin büyüme potansiyeli olan 4 ülke arasına alındığını vurgulayan Otay, "BRIC ülkeleri dediğimiz Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin var. Uzun vadede Ford bu ülkelerde büyüyeceğini biliyor, ona göre plan yapıyor. Şimdi BRIC'in yanına T harfiyle Türkiye'yi eklediler." dedi. Otay, geçen ay Detroit'te katıldığı Ford global toplantısında Türkiye'ye yönelik güvenin ortaya konulduğunu dile getirdi.

Ford Otosan'ın teşvik için başvurduğu yeni yatırımın detayları hakkında bilgi vermekten kaçınan Otay, bunun ticari bir araç olacağını aktardı. Teşvik belgesine göre yapılacak yatırım yeni bir hafif ticari araç türevi olacak ve yıllık yaklaşık 100 bin adetlik üretim planlamasına sahip. Ne var ki, Kocaeli fabrikasının 300 bin olan kapasitesi yeni yatırımla değişmiyor. Ford Otosan'a bu üretim için verilecek teşvik belgesi ile; Gümrük Vergisi muafiyeti, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği ile vergi indirimi destekleri sağlanacak. Yatırım yapılması konusundaki son kararın nisanda yapılacak yönetim kurulu toplantısında alınması bekleniyor. Yeni modelde Ford Otosan Ar-Ge çalışanları ve mühendislerinin önemli rol üstleneceğini kaydeden Otay, "Yani Ford, bize şu modeli alın, üretin demeyecek. Araca Türkiye'den önemli katkı sağlanacak." diye konuştu. Ford Otosan'da önümüzdeki yıllarda üretilecek yeni modelin Connect'in daha küçük bir versiyonunun olması bekleniyor. Genel Müdür Otay, yerli otomobil konusunda ise şunları söyledi: "Yerli bir otomobil markası biraz da yan sanayiye bağlı. Yan sanayide uluslararası markaların çıkması şart! Yerlilik konusunda yüzdelere çok takılmamak lazım, önemli olan, ortaya çıkan katma değer. Uluslararası rekabete girecek bir araç olması gerekiyor." Geçmişte hükümetlerin vergi avantajı ile üreticilerin ise yatırımlarla hafif ticari araç konusuna ağırlık verdiğini dile getiren Otay, bunun doğru bir tercih olduğunu kaydetti. "Çünkü otomobil çok daha zor bir alandı. Otomobilde Avrupa'daki büyüklerin arasına girmemiz mümkün değildi. Ama hafif ticaride büyük bir başarı yakalanabilirdi ve yakalandı da." diyen Otay, Avrupa'nın en büyük ikinci pazarı ve en büyük üreticisi olduğumuzu, bu aşamadan sonra ise yerli marka gibi başka konulara odaklanmanın daha kolay olacağını ifade etti.

Benzinli motorda yüzde 20 tasarruf

Benzinli motorları çok daha tutumlu hale getiren teknolojiler giderek yaygınlaşıyor. Ford'un bu alandaki teknolojilerinden biri olan EcoBoost motorlar, ilk olarak yeni C-Max, S-Max ve Mondeo'da yola çıktı. Nisan ayından itibaren yeni Focus'ta da yer alacak. 1.6 litrelik EcoBoost motor C-Max'te 180 beygir güç, Mondeo ve S-Max'te ise 160 beygir güç sağlıyor, yüzde 20'ye varan oranda tasarrufla dikkat çekiyor. Ford Motor, 2013 yılına kadar global olarak yılda 3 milyon adet EcoBoost motoru üretmeyi planlarken tüm modellerinin yüzde 90'ında EcoBoost motoru seçenek olarak sunacak.

'Engelleri Kaldıralım'la ödül kazandı

Ford Otosan, kontenjandan işe aldığı işitme engellileri yüksek sesin egemen olduğu pres atölyesine yöneltti. İşitme engelli işçiler, bölüm şeflerine de sessiz alfabe öğretti. Engelleri Kaldıralım projesi, Otosan'a Ford dünyasından ödül kazandırdı. Projede, 180 engelli Otosan çalışanı için özel otopark, acil durumlarda geçerli olacak "Body sistemi", sessizler futbol takımı gibi düzenleme ve etkinlikler yer alıyor.

Memduh TAŞLICALI - ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı