Global krizden en fazla etkilenen otomotiv sektörünün Türkiye'deki en büyük oyuncularından Ford Otomotiv kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Daha önce de Renault ve Tofaş başvuru yapmıştı.
Ford Otomotiv'de işveren ile sendika işçi çıkarılmasını önlemek amacıyla "Hayat öpücüğü" niteliğinde anlaşmaya vardı. 5 bin 239 işçinin 1 Nisan ile Eylül sonuna kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak amacıyla başvuruda bulunuldu. Başvurunun kabul edilmesi halinde işçiler bu süre içinde eksik maaş almaktan da kurtulmuş olacak.
Ford Otosan Gölcük Fabrikası'nda yetkili Türk Metal Sendikası'nın Gölcük Şube Başkanı Yücel Yücel bugün yaptığı açıklamada, 5 bin 239 kişinin çalıştığı fabrikada kriz nedeniyle Eylül 2008'den bu yana 5 aylık süre içinde belirli periyodlarla toplam 89 gün üretime ara verildiğini hatırlattı. İşverenin işçi çıkarma yoluna gitmemek için birçok tedbiri hayata geçirdiğini, ileriye dönük yıllık izinlerin kullandırıldığını hatırlatan Yücel Yücel, işçilere ilk aşamada ücretin yüzde 50'si, sosyal hakların ile yüzde 10'ünün, ikinci aşamada da yüzde 13 ücret, yüzde 100 sosyal hak ödemesi ile istihdamın korunmasının sağlandığını anlattı.
HAYAT ÖPÜCÜĞÜ
İşverenle yapılan görüşmeler sonunda, istihdamın korunmasının devamı amacıyla "Hayat öpücüğü" niteliğinde bir karar alındığını söyleyen Yücel Yücel, "Ford Otomotiv çalışanlarının kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak üzere başvuruda bulunması, çalışanlarımızın istihdamının sürekli kılınması, yani çalışılmayan günlerde ücretten mahrum edilmeleri gibi bir sonuca mahmuk olmalarını engelleyeceğinden, akla ve içinde bulunduğumuz koşullara en uygun seçenek olarak yerinde bulunulmuştur" dedi.
Yücel başvurunun yapıldığını ve kabul edilmesinin beklendiğini belirtirken, kabul edilmesi halinde 5 bin 239 işçinin 1 Nisan'dan itibaren Eylül ayı sonuna kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanıp tam maaş alacaklarını kaydetti.
RENAULT VE TOFAŞ DA BAŞVURMUŞTU
Türkiye’nin otomotiv devleri, çalışan maaşlarını ödemesi için devlete başvurdu. İlk olarak geçen ay Renault’da çalışan 4 bin 600 kşinin maaşı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödendi.
Renault’nun ardından Tofaş yaklaşık 3 bin 600 çalışanı için bugün de Ford 5 bin 239 İşçisi için başvuruda bulundu.
Hükümetin, kriz karşısında açtığı 4. tedbir paketi geç gelince, otomotiv sektörü birbiri ardına devletin kapısını çaldı. İşçisinin maaşını ödeyemeyeceği gerekçesiyle kapıyı çalan ilk firma Renault oldu. Geçen ay itibariyle firmanın 4 bin 600 çalışanının maaşını devlet ödedi. 6 ay süreyle ‘kısa çalışma ödeneğine’ başvuran Renault’un ardından Tofaş ve Ford başvurdu.
İŞÇİ ÇIKARMA MAAŞINI DEVLET ÖDESİN
Kısa Çalışma Ödeneği, ekonomik krizden etkilenen firmalardaki çalışanların maaşını devletin ödemesi anlamına geliyor. Hükümet geçtiğimiz günlerde süresini 6 aya çıkardığı Kısa Çalışma Ödeneği ile artan işsizliğin önüne geçmeyi amaçlamıştı.
Bu kapsamda çalışanların maaşlarının 800 liraya kadar olan kısmı 6 ay boyunca devlet tarafından ödeniyor.
Mustafa BAĞDİKEN - DHA