Fransa ‘sürücüsüz’ babayiğidi bekliyor

Türkiye’de yerli marka, elektrikli otomobil ve yerli uçak gibi projelerle katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmesi tartışılırken, fabrika kapatmaları...

Türkiye’de yerli marka, elektrikli otomobil ve yerli uçak gibi projelerle katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmesi tartışılırken, fabrika kapatmaları ve işsizlik gibi sorunlarla kan kaybeden sanayisini ayağa kaldırmayı amaçlayan Fransa da,  sürücüsüz otomobiller, elektrikli uçaklar, hızlı trenler gibi ürünlere öncelik verileceğini açıkladı.

Giderek artan işsizlik ve ülke dışında üretimle ayakta durmaya çalışan Fransız firmalarını, mühendislik ve üretim için Fransa’da kalmaya teşvik edecek düzenlemeler üzerinde çalışan Cumhurbaşkanı François Hollande, gelecek 10 yıla ilişkin bir yol haritası çıkadı. Bu yol haritasına göre Fransız üreticilerin sürücüsüz otomobiller, elektrikli uçaklar, yeni nesil hızlı trenler gibi yüksek teknoloji ürünlerine ağırlık verilecek, hükümet doğrudan desteklemese de, bu girişimlerin koordinatörlüğünü üstlenecek.

‘Mucitlerin ülkesiyiz’

Öncelikli olarak 34 farklı alan belirleyen Hollande, Fransa’nın geçmiş asırlarda buharlı motorlar, sıcak hava balonları gibi yeniliklerin yanı sıra şarj edilebilir akü ve pilleri de yarattığını hatırlatarak Fransa’nın mucitler, girişimciler ve üreticiler çıkaran bir ulus olduğunu vurguladı. Hollande, “Böyle kalmak zorundayız” ifadesini de kullandı.

Otomotiv üreticisi Renault, otomotiv yan sanayi üreticisi Valeo, havacılık endüstrisinin devlerinden EADS, geliştirdikleri en yeni ürünleri bir süre önce Cumhurbaşkanı Hollande’a göstermişlerdi. Sanayi Bakanlığı’nın organizasyonunda, Hollande, robot teknolojileri, EADS tarafından üretilen elektrikli uçak, Renault-Nissan ittifakının geliştirdiği ve 2020 yılına kadar seri üretip satmayı düşündüğü sürücüsüz otomobili incelemiş0, Peugeot’nun 15 bin euro civarında fiyatla satılabilecek çok az yakıt tüketen otomobilini test etmişti.

Peugeot ve Renault, yüksek işgücü maliyetlerinin yanı sıra sıkılaştırılmış iş kanunlarına rağmen Fransa’da üretimi sürdürme savaşı verdiklerini açıklamıştı. Hollande, 10 ay içinde firmalarla giriştiği pazarlık sonucu 60 bin kişilik istihdamını korumayı başarmıştı.

Hükümet sadece koordine edecek

Fransa Cumhurbaşkanı’nın “kalkınma planı” çerçevesinde hükümet, yeni teknolojilere sahip ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi için doğrudan destek vermeyecek. Bununla birlikte koordinasyon görevi görecek. Ülkede yeni kurulan Kamu Yatırım Bankası ise, teknolojik buluşlar için kredi verebilecek. Banka yetkilileri, “halkın her bir euro’sunun nereye gittiğinin peşinde olacağız” diyor.

Devletin atadığı “sanayi memurları” ise firmalara işbirliği konusunda sürekli çağrılarda bulunacak ve süpersonik uçak Concorde ya da yüksek hızlı tren olarak bilinen TGV gibi projelerin yenilerinin geliştirilmesini sağlayacak.

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor