Fransa'da demiryolu ve toplu taşıma araçları çalışanlarının, daha önce kendilerine özel olarak tanınan erken ve avantajlı emeklilik sistemini değiştirmek isteyen hükümeti protesto için başlattığı grev, ülke genelinde ulaşımın felce uğramasına yol açıyor.
Toplu taşıma araçlarındaki grev yüzünden, başkent Paris'teki çevre yollarında, işlerine kendi otomobilleriyle gelmek zorunda kalanların trafiğe çıkmaları sonucu uzun kuyruklar oluştu.
Fransız radyosu, sabah saatlerinde Paris'in çevre yollarındaki araç kuyruğu uzunluğunun yaklaşık 200 kilometreye ulaştığını duyurdu.
Ülke genelinde düzenli tren seferlerinin sadece yüzde 25'inin yapıldığı, başkent Paris'te, düzenli metro seferlerinin sadece yüzde 20'si, belediye otobüsü seferlerinin ise yüzde 15'inin çalıştığı bildirildi.
Demiryolu idaresi, grev yüzünden seferlerin yarın da aksamasının beklendiğini duyurdu.
Bu arada, Fransa'dan Belçika ve İngiltere'ye tren seferlerinin ise grevden etkilenmediği belirtildi.
Demiryolu ve toplu taşıma araçlarında çalışanların dışında yine aynı emeklilik sisteminden faydalanan enerji sektörü çalışanları da bugün greve gitti.
Enerji sektörü işçileri sendikası, toplu elektrik kesintisi yerine, uyarı niteliğinde, belirli binalarda elektrik kesintisi yaparak eylemde bulunacağını duyurdu.
Greve giden demiryolu ve enerji sektörü işçileri, bugün hükümeti protesto etmek için ülke genelinde gösteriler düzenleyecek.
Çalışma Bakanı Xavier Bertrand, France 2 televizyon kanalına dün yaptığı açıklamada, "Şimdi bu reformu yapmadığımız takdirde 10 veya 15 yıl sonra emeklilerin maaşını ödeyeceğimizi kimse garanti edemez" demişti.
Hükümet, bu reform sayesinde 5 milyar avro tasarruf yapmayı planlıyor.
Fransız basınında ise "grevlerin Sarkozy'yi oldukça yıpratacağı" yorumları yer alıyor.
Hükümetin değiştirmek istediği emeklilik sistemi, yaklaşık 500 bin kamu çalışanını ilgilendiriyor.
Son kamuoyu yoklamaları, halkın sadece yüzde 42'sinin greve destek verdiğini ortaya koydu.
Fransa'da 1995 yılında, demiryolu ve toplu taşıma araçlarında başlatılan ve üç hafta süren grev, dönemin başbakanı Alain Juppe'nin istifasına yol açmıştı.
LOJİPORT