Yaklaşık 1,2 kilometrelik kıyı şeridine dair imar planlan değişikliği Başbakanlık Özelleştirme İdaresi tarafından geçen ekim ayında onaylandı.
Galataport olarak bilinen Karaköy Meydanı'ndaki Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü binasından Mimar Sinan Üniversitesi'ne kadar uzanan yaklaşık 1,2 kilometrelik kıyı şeridine dair imar planlan değişikliği Başbakanlık Özelleştirme İdaresi tarafından geçen ekim ayında onaylandı.
Karar Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından da 4 Aralık'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından askıda ilan edildi. 3 gün sonra bir aylık askı süreç doluyor. Süreç sonrası itirazların değerlendirilmesiyle imar planları yürürlüğe girecek. Ve dev projede nihayet bir kez daha ihaleye gidilecek.
Projede 112 bin 147 metrekare içinde kruvaziyer liman alanında, konaklama ve dinlenme tesislerini kapsayan turizm merkezi yer alacak. Ticaret alanındaysa alışveriş merkezleri ve restoranların inşası planlanıyor. Projede rıhtım, yeşil alan, kültürel tesis ve taşıt yolu içinde yerler ayrıldı.
İhale sonrası yapım aşamasının yaklaşık üç yıl sürmesi öngörülen limanın, kruvaziyer gemi turizminin gittikçe önem kazandığı düşünülürse, İstanbul'a çekeceği turist sayısının yüksek olması bekleniyor.
2005'TE 3 MİLYAR 538 MİLYON EURO İDİ
Galataport ilk olarak 2005'te görücüye çıktığında ihaleyi İsrailli işadamı Sami Ofer ile işadamı Mehmet Kutman'ın ortaklığındaki Royal Caribbean konsorsiyumu, 3 milyar 538 milyon Euro'luk en yüksek teklifiyle kazanmıştı. Ancak ihale Danıştay tarafından iptal edilmişti.
İSTANBUL'UN GİRİŞ KAPISI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarihsel ve kültürel değer taşıyan kıyı bölgesinin ticarete ve turizme açılmasını istediğini belirtmiş, ardından da Başbakan Erdoğan Galataport un "İstanbul'a giriş kapısı" olarak hazırlanmasını arzu ettiğini söylemişti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuyle ilgili şu açıklamayı yapmıştı, "Sayın Başbakanımızla bu konuyu değerlendirdik. Geciken bir proje olarak bahsettik. Galata, Cenevizlilerden beri liman olarak kullanılmakta. Zaten Galata, liman anlamını taşıyan bir kelimedir. Bölgenin daha sağlıklı ve turizme hizmet eder bir hale getirilmesi arzu edilmekte. Daha önceki proje ve ihalede yeni ve büyük yapıların yapılacağı değerlendirmesi vardı. Ancak böyle bir şey yoktu. Proje doğru anlatılmamıştı. Sayın Başbakan projenin İstanbul'un giriş kapısı olarak hazırlanmasını arzu etmekte. Proje yeniden ihaleye çıkacak. Bununla ilgili bir düzenleme var." şeklinde konuşmuştu.
İSİM HAKKI SORUNU
Özelleştirme İdaresi Galata Port ihalesine Galata Port Limanı olarak çıkamıyor. ÖİB Başkanı Ahmat Aksu da daha önce yaptığı açıklamalarda, Galata Port isminin 3 girişimci tarafından daha önce tescil ettirildiği için projeye yeni isim aradıklarını açıklamıştı.
Mehmet Ferec Balcı ve Hayati Şanlı adlı girişimciler 'Galata Port'un tüm isim hakkalarını alarak bu ismi kendileri adına tesciletti. Hayati Şanlı, konuyla ilgili olarak bunun ticari bir girişim olduğunu ihale aşamasında Galata Port ismini ihaleyi alacak olan şirkete satabileceğini açıklamıştı. Projeye en uygun İsmin bu olduğunu, Belediye Başkanı Topbaş'ın da balerttiği gibi Galata'nın tarihi bir isim olduğunu ve liman anlamına geldiğini söyleyen Şanlı, "Benim girişimim ticari bir girişimdir. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de isim hakları önemlidir. Böyle dev bir proje için en uygun isimi tescilleterek bu ismin sahibi oldum. İhale sonrası ismi tabiki en yakışan yer olan liman projesine satmak isterim"
DenizHaber.Com