Uygulamanın, Ankara plakalı özel binicilere ait ikinci el arabalar ile yeni arabalara talebi artırması bekleniyor. Noterler ise tek plaka uygulamasının, vatandaşın satın aldığı araba konusunda doğru bilgilendirilmesi açısından yararlı olduğunu söylüyor.
Ankara Otomotivciler Derneği uygulamanın sakıncalarını anlatmak üzere bugün Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ı ziyaret edecek.
Dernek Başkanı Aydın Erkoç, tek plaka uygulamasının özellikle Doğu ve Güneydoğu plakalı araçların satışını imkansız hale getireceğini belirterek, ''Uygulama bölücülüğe neden olur, bölücülüğü artırır'' dedi.
Bundan sonra Doğu ve Güneydoğu plakalı araçların satışının mümkün olmayacağına işaret eden Erkoç, şöyle konuştu:
''Bundan sonra Ankara'da kesinlikle Doğu ve Güneydoğu plakalı araç satılmaz. Hiç kimse kaçakçılık yapılmış, kaçakçılığa bulaşmış gayrimeşru işlerde kullanılmış bir aracı kullanmak istemez. Biz Avrupa'daki sistemin uygulanmasını istiyoruz. Avrupa'da plaka şahsındır arabanın değil. Şahıs arabasını satınca plakasını kendi alır, biz de bu sistemin uygulanmasını istiyoruz. Eğer tek plaka sisteminde ısrar edilirse kimse Doğu ve Güneydoğu plakalı araç almak istemez. Hem oradaki vatandaşlarımız hem de oradaki galerici arkadaşlarımız mağdur olur. Emniyet Genel Müdürümüzü ziyaret ederek bunları anlatacağız.''
Plakanın ikinci el araba satışlarında yerli arabalarda 1 ila 2 bin lira fiyat farkı yarattığını belirten Erkoç, yabancı araçlarda ise bu fiyat farkının markaya 5 bin avroya kadar çıktığına dikkati çekti.
Erkoç, ''İstanbul ya da Ankara plakalı bir Q7 75 bin avro ise Van plakalı bir Q7 70 bin avro. Plaka uygulaması olursa bu fark daha da artar. Bölücülük artar'' dedi.
Türkiye genelinde ikinci el oto satışıyla uğraşan 21 bin galeri bulunduğunu kaydeden Erkoç, uygulamanın bu esnafları da mağdur edeceğini vurguladı.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde 1 Mayıs'ta yapılan değişiklik ile mevcut tescilli araçların plaka numaraları ile ilk defa tescil edilecek araçlara verilecek plaka numaraları, bazı haller dışında hurdaya ayrılıncaya kadar değiştirilemeyecek. Tescil plaka numaraları, sadece can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde ve araç sahibinin yazılı müracaatına bağlı olarak, ikamet ettiği yerin mülki amirinin talebi ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile değiştirilebilecek. Yeni dönemde, satış veya devir işlemleri de noterlerce sonuçlandırılacak. Satış veya devir işlemi yevmiye tarihi ve numarası ile birlikte, sicile işlenmek üzere noter tarafından elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine iletilecek. Satıştan sonra noterler geçici ruhsat verecek, asıl ruhsat, posta yoluyla vatandaşa iletilecek.
Ankara'da oto galerilerinin yoğun olduğu Aydınlıkevler semtinde faaliyet gösteren Galeri Celal'in ortaklarından İzzet Sevim de tek plaka uygulaması nedeniyle ikinci el araç satışlarının hemen hemen durma noktasına geldiğini söyledi. Vatandaşların ikinci el araba alırken, aldığı arabayı kendi ilindeki plaka ile kullanmak istediğini, ancak genelde Doğu ve Güneydoğu'da insanların Ankara ve İstanbul plakalı araçları tercih ettiğini anlatan Sevim, uygulamadan sonra Doğu ve Güneydoğu plakalı araçların satışının zorlaşacağını, Ankara plakalı ikinci el otolar ile yeni otolara ise talebin artacağını öne sürdü.
Plakanın, ikinci el arabanın fiyatında, marka ve modele göre 2-3 bin liraya kadar etki edebildiğini belirten Sevim, şu bilgiyi verdi:
''İkinci el oto piyasasında, alıcılar, rutubetten zarar gördüğü gerekçesi ile İstanbul ve diğer sahil kesimi plakalı araçları tercih etmez. Bu nedenle genellikle İstanbul ve sahil kesiminden getirilen arabaların plakaları Ankara plaka ile değiştirilirek satılır. İnsanlar, çeşitli nedenlerle Doğu ve Güneydoğu plakalı araçları da tercih etmez. Belki adamın kan davası vardır, belki başka davaları, güvenlik sorunu vardır. Bu nedenle bu illerden alınan arabaların plakalarını da insanlar oturdukları ile göre değiştirmek ister. Şimdi aynı araba için tek plaka uygulaması söz konusu olunca, İstanbul ve diğer sahil kesimine ait plakalı araçlar ile Doğu ve Güneydoğu plakalı araçların satışı zorlaşacak. Ankara plakalı, özel şahıslara ait araçlara talep artacak. Çünkü çok kullanılmış oluduğu için şirket arabaları da tercih edilmiyor. Uygulama nedeniyle, işlerimiz durdu. Satış için notere gittiğimizde, adam plakayı değiştiremeyeceğini öğrenince vazgeçiyor veya fiyatta yeniden pazarlığa başlıyor. Ankara plakalı araçlar ile Doğu ve Güneydoğu plakalı ve İstanbul plakalı araçlar için ayrı piyasa oluşmasını bekliyoruz. Sahil kesimi illerine ait plakaların satışı da zorlaşacak. Plaka, fiyatı marka ve modele göre en az 2-3 bin lira etkiler. Bundan sonra daha da fazla etkileyebilir.''
LOJİPORT