Gar taşınıyor, halka açık kalacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, gar ve konteyner limanının taşınacağını, TCDD"ye ait 1 milyon metrekarelik...

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, gar ve konteyner limanının taşınacağını, TCDD"ye ait 1 milyon metrekarelik alanın da yeniden değerlendirileceğini söyledi.

Ana garın, Marmaray"ın geçiş noktası olan Kadıköy'deki Nautilus Alışveriş Merkezi'nin karşısına taşınacağını söyleyen Süleyman Karaman, ?Bu nedenle, bugünkü Haydarpaşa Garı işlevsiz kalacak. Konteyner limanı da başka bir mevkiye taşınarak Gar'ın çevresinde TCDD'ye ait 1 milyon metrekarelik alan yeniden değerlendirilecek. Haydarpaşa Garı da, belki müze vs. gibi yeni işlevler yüklenecek ama halka kapatılmayacak. Muhtemelen 2007 baharında mimarlık firmaları arasında bir yarışma düzenleyerek, imar işini bir veya birkaç firmaya vereceğiz? diye konuştu.

 

Neden 26 kilometre ray döşendi?

Demiryollarının ayağa kalktığı gerçeğini kabul ettiğimizi belirterek, 2000-2006 yılları arasında neden ancak 26 kilometre ray döşeyebildiğimizi sorduğumuz TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, bizi şöyle yanıtladı: ?Atatürk zamanında her yıl 200 kilometre olmak üzere toplam 3400 kilometre yol yapılmış. Daha sonraki yıllarda ise, bu oran yılda 20 kilometreye düşmüş. Şu anda büyük bir oranda bitirilen Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hatları tamamlandığında, her yıl 300 kilometre demiryolu hattı döşemiş olacağız.?

Raylar döşenirken tren trafiğinin akışını da ?Mevcut tren hatlarıyla, yeni döşediğimiz raylar bazı noktalarda birbirini kesiyor. Bu gibi durumlarda tren trafiğini durduruyoruz. Bunun dışında yeni hatlar yapılırken, mevcut tren hattı işlevini sürdürüyor. Sadece, Marmaray yapılırken, tren trafiğinde kısa süreli aksamalar olabilecek? diye izah etti.

 



Günde 100 blok tren çalışıyor

TCDD'nin yüzakı projelerinden olan blok tren işletmeciliğinde ise her geçen gelişme kaydettiklerini vurgulayan Karaman, eskiyle yeniyi de bir kıyaslama yaparak açıkladı: ?İstanbul"dan 20 vagonlu bir tren çıkıyordu, Arifiye kavşağına geldiğinde yol ikiye ayrıldığı için örneğin 10'u Adapazarı"na, 10'u da Bilecik tarafına gidiyordu. Bilecik'te kalan 5'i başka tarafa diğeri Bilecik'e gidiyordu. Orada da10 vagon var. 5'i Adapazarı'na, kalanı başka bir tarafa gidiyor. Yani oradaki vagonlar ayrılıyor, diğeriyle birleşiyor; tren parça parça dağıtılıyordu. Eskişehir'e geliyor, aynı işlemler orada da tekrarlanıyordu. Yük takibi için treni takip etmek yerine, vagon takip ediliyordu. Çünkü, yükünüzü taşıyan vagonlardı. Onlar da, sürekli yer değiştiriyordu. Vagonum nerede diye sorulduğunda, TCDD olarak 'bilmiyoruz' demek zorunda kalıyorduk. Çünkü, Adana"ya gitmesi gereken bir vagonun Erzurum"a gittiğine şahit olduğumuz vakalar oldu. Bunun üzerine kamyon yükü değil, tren yükleri taşımaya karar verdik. Böylece tren yüklerini taşımaya başladık. Artık Haydarpaşa'dan, Erzurum'a bir tren yükü varsa götürmeye başladık. Daha sonra bölge bölge trenlerimiz oluşmaya başladı. Şu anda Türkiye genelinde günde ortalama 100 blok tren çalışıyor. Bir vagon İstanbul'dan Erzurum'a 15 günde, 1 ayda giderdi, şimdi 3 günde gidiyor. Bu taşıtanlara zaman ve para olarak büyük kazançlar getirdi. Ayrıca, yük trafiği çabuklaşınca, Avrupa ve Ortadoğu  ülkelerine giden blok tren sayısı da arttı. Ayda bin civarında yurtdışı blok tren taşımacılığı yapıyoruz.?

 

 

TCDD'nin gözdesi projeler

 

Ro-La taşımacılığında sorun geçici

 Ro-La'da işlerin yolunda gitmediği duyumlarımızı aktardığımız TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, çok da haksız olmadığımızı, ancak sorunun geçici olduğunu belirterek, yüreğimize su serpti. Karaman ?Ro-la treni birçok ülkeden geçiyor. Seferlere başlarken, Bulgaristan"la deneme seferleri ile ilgili bir fiyat anlaşması yapmıştık. Bulgaristan, anlaştığımız fiyatı biraz yükseltti. Bugünlerde Avusturya ile toplantı halindeyiz. Sorunu çözmeye çalışıyoruz. Biz çözemezsek, Bakanlık seviyesinde çözülmesi için girişimlerde bulunacağız. Ro-La mutlaka yürüyecek. Fiyatlarda artış olduğu için Ro-La taşıyıcıları da "Bu fiyatlarla para kazanmam mümkün değil" diye düşünüyor. Bütün sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. Sancılar olacak ama, Ro-La taşımacılığı sürecek? dedi.

 

Samsun-Kafkas"ta imza bekliyoruz

 

'Tarihi proje' diye nitelendirilen, Rusya'nın Akdeniz ve Ortadoğu"ya; Türkiye"nin de Türk cumhuriyetleri ve Çin"e ulaşabileceği Kafkas-Samsun trenferi hattında son durumu sorduğumuz Karaman, bizi şöyle yanıtladı: ?Çalışmalarımız devam ediyor. Samsun Limanı"nda trenferinin yanaşıp, indirme-bindirme limanı olması gerekir. Bu yanaşma yerini bizim yapmamız lazım. Ancak, limanlar özelleştirme kapsamında olduğu için yatırım yapmak için Özelleştirme İdaresi"nden izin alınması gerekir. Ayrıca, böyle bir yanaşma yerini yaptık diyelim, kimse yanaşmazsa biz zor durumda kalırız. Bu masrafı niye yaptın diye bizden hesap sorarlar. Bunun için Rusya ve Türkiye ulaştırma bakanları protokol imzalayacaklar. Rus tarafı, yük getirme isteğini beyan edecek, biz de yanaştırma yerini yapacağız. Bu yatırımı özel sektörün yapma isteği var. Ama ben burayı kimin yapacağını ihale etmek zorundayım. Çünkü, sen yaparsan senin gemin yanaşacak. Bir başkası gelirse ne yapacağız. Kaç para alacaksın? İndirecek misin, indirmeyecek misin? O nedenle bu yatırımı bizim yapmamız gerekir.?

 

Hızlı tren deneme seferleri nisanda

 

Talihsiz bir kaza ile gündeme gelen ve TCDD"nin başarılı çalışmalarının yanında, Demokles"in Kılıcı gibi duran hızlı tren projesi de, TCDD"nin üçüncü gözdesi olarak hep vitrinde. Hızlı treni de, önce güvenlikten başlayarak anlatmasını rica ettiğimiz Karaman, bize oldukça net bilgiler verdi: ?Hızlı tren hatları ihata içine alınacak. İsteyen herkes tren hattına giremeyecek. Sadece istasyonlarda, hatta girmek mümkün olacak, bunlar da konrol altında olacak. Tren hattını kesen karayolu, üst geçit, hemzemin geçit gibi unsurlar yok. İnsanlar ya da hayvanlar tren hattına giremeyecekler. Başlangıç takviminde ise, Sakarya viyadüğünde sıkıntı çıktı. Bölge bataklık bir yer. 160 bin adet kazık çakmak zorunda kaldık. Dolayısıyla, fore kazıklarla yapıldığı için hızlı tren projesi biraz gecikti. Ama, nisan 2007"de 3 ya da 6 ay sürebilecek insansız deneme seferleri başlayacak.Yaptığımız araştırmalara göre, 50 ? 80 bin arası yolcu hızlı treni tercih edecek. Merkezden kalkıp, merkeze gideceği ve Ankara- İstanbul arasını 3 saat gibi kısa bir sürede alacağı için en çok tercih edilen taşıma modu olacağını düşünüyoruz. Türkiye"de insanlar yılda 20 kere şehirlerarası yolculuk yapıyor. Diğer ülkelerde bu oran ortalama 300, 400"lerde. Oralarda insanlar, Eskişehir"de okuyor, Ankara"da oturuyorsa yurtta kalmıyor. Atlıyor hızlı trene evine dönüyor. Yolculuklar kolaylaşınca, 20 sayısının 40"a çıktığını düşünün. Ben şu an yolcunun birini taşıyorum. Ancak, benim hedefim yolcunun yüzde 10"u. Yani sayı 40"a çıktığında en fazla 5 yolcu taşımış olacağız. Bu durum ara banliyölerdeki yolcu sayısının da artması anlamına gelir, dolayısıyla pasta büyüyecek ve herkesin payı artacak. Yolcular, yolculuklar kolaylaşınca artar.?

 

Selçuk ONUR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"