Lastik ve garaj ekipmanları sektöründe yerli üretime imza atan Ertan Keser, babasının kurduğu firmayla 76 ülkeye ihracat yapıyor
Altan, Turhan ve Ertan Keser yetim kaldıklarında çok küçüklerdi. Babasının ortağının yardımıyla ailece işin sürdürülmesi için çaba harcamışlar. Firma, 1968’de Sirkeci’de daha sonra ise Topkapı’daki yeni yerinde kriko imalatı yapmaya başlamış. Son dönemde ise servis ve garaj makineleri üretimine geçmiş. Atek Makina bugün lastik servis makinaları ve hidrolik lift imalatını İstanbul Hadımköy’deki fabrikalarında yapıyor.
Keser, okurken hep çalışmak zorunda kalmış. Otomobil sanayinde montaj, dikim, kaporta tamiri, oto boyama gibi her alanda deneyim edindiğini anlatıyor. Okul hayatı sona erdikten sonra iki ağabeyiyle beraber firmayı büyütmek için kolları sıvamışlar.
30 patent
Ertan Keser, jant düzeltme, temizleme, parlatma, lastik sökme takma sistemleri, rot-balans makinaları, hidrolik krikolar, lastik şişirme saatleri ve hava makaraları da dahil 97 çeşit makina üretimi yaptıklarını ve bunlardan 30’dan fazlasının dünya patentine sahip olduğunu söylüyor.
Keser, “Bugün, 6 bin çeşit ürünle, 4 kıtada, 76 ülkede, 106 satış noktasındayız. İhracatımız 30 milyon dolar. 50 milyon dolarlık da genel ciroya sahibiz. En son İtalyan Corghi’nin lastik satış ve servis ekipmanlarının dağıtıcısı olduk” diyor.
Atek Makina yeni alanlara da açıldı. Bulgaristan’da Atek Mashina, hidrolik arka kapak liftleri ve engelli liftleri üreten Atek Lift ve Bulgaristan’da City Hotel Plovdiv’i gruplarına eklediler. Keser, Atek’te kardeşler ve eğitimlerini tamamlayan çocuklarıyla beraber görev üstlendiklerini anlatıyor.
Üretmeye ve istihdam yaratmaya devam edeceklerini belirten Keser, şunları aktarıyor:
“Bu yıl, ciromuzu yüzde 20-25 büyütmeyi öngörüyoruz. İstanbulda bir otel yatırımı planlıyoruz. İki yeni üretim tesisi ile de Atek Makina’daki üretim kapasitesini ve çeşitliliğini artıracağız. Atek Lift firması için yeni açılan tesiste ise forklift imalatına başlamayı düşünüyoruz.”
‘En önemli sorun kurumsallaşma’
Makina sektörünü de değerlendiren Ertan Keser, sektördeki en büyük eksikliği kurumsallaşma olarak görüyor ve ekliyor:
“Küçük ölçekli ve önemli bölümü merdivenaltı tabir edebileceğimiz imalathaneler, fiyat ve kalite standardı açısından sıkıntı yaratıyor. Kayıtdışına yönelenler, günü kurtarmaya çalışıp fiyat kıranlar, büyümeye çalışan kurumsal firmalara haksız rekabet yaratıyor. Merdivenaltı çalışanlar daha çok ucuz, kalitesiz ve taklit imalata yöneliyor. Bu durum teknolojik gelişimi de zorlaştırıyor. Ar-Ge’ye ve pazarlamaya ayrılması gereken kaynakları olumsuz etkiliyor.”
‘Her şey hayal kurmakla başlar’
Başarıda kurumsallaşmaya inanan Ertan Keser, “Şirket anayasamızı oluşturduk. Doğru büyümenin ancak temeller sağlamsa mümkün olduğunun farkındayız. Girişimciler aslında biraz da olsa hayalperesttirler. Her şey önce hayal etmekle başlar. Girişimcilere tavsiyem, bir hayal kurup bu hayali gerçekleştirmek için etik kurallara uyarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaları yönünde. Ama kendilerine yapılmasını istemedikleri şeyleri başkalarına yapmamaları gerekir” diyor.
Hanife BAŞ – MİLLİYET
LOJİPORT