Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Tren hattında incelemelerde bulundu. Yenikapı’daki Marmaray Tren İstasyonu’nda açıklama yapan Binali Yıldırım, vatandaşların Marmaray’a ulaşmak için otobüs ve özel araçlarını kullandığını ve vatandaşların ağır trafik altında ilerlediklerini söyledi.
'TOPLAM 38 İSTASYON VAR'
Banliyö ve hızlı trenlerin bir an önce bitirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Avrupa yakasında 20 kilometre Anadolu yakasında 25 kilometre hattının bitirilmesi gerekiyor. Halkalı’ya kadar incelemelere devam edeceğiz. Hattın tamamlanabilmesi için çok ciddi çalışma yapılması gerekiyor. Alt yapı, üst yapı ve sinyalizasyon işlerinin yapılması için ciddi çalışmalara ihtiyaç var. Gebze-Halkalı arasında toplam 38 istasyon var. Bu istasyonların yapımı, karayolu yapımı, yayalar için alt ve üst geçitler, istinat duvarları ve menfezlerin yapılması gerekiyor. Özellikli sanat yapısı var. Bu işleri 3 vardiya halinde, gece gündüz çalışarak tamamlayıp, İstanbulluların hizmetine sunmak istiyoruz. Projede bu zamana kadar yaşanan olumsuzlukları ve çözüm yollarını biliyoruz. Yüklenici firma ve alt yüklenici firma bu projenin İstanbul için önemini bildiklerinden dolayı bu projeyi el birliği ile bitireceğiz.” dedi.
Projenin Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edildiğini kaydeden Yıldırım, “Yüklenici firma İspanyol firma, elektrikasyon ve sinyalizasyonu Siemens yapıyor. Çözüm ortakları da Türk firmalar. Türk, İspanyol ve Alman ortak yapımı bir proje. Teknik detayları gözden geçirdik. Önündeki dar boğazları, riskleri tek tek tespit ettik. Alınacak tedbirlerle ilgili çalışmaları biliyoruz.” diye konuştu.
'GEBZE'DEN HALKALI'YA 105 DAKİKADA GİDİLECEK'
Hat üzerindeki arkeolojik kazı sebebiyle çalışmaların uzama riskinin bulunduğunu aktaran Yıldırım, “Tarih ve kültürel hayatımıza önem veriyoruz. Şu içinde bulunduğumuz Yenikapı İstasyonu tam 4,5 yıl İstanbul’un gizli tarihini, geçmiş medeniyetlerden kalmış eserleri ortaya çıkarmak için burada arkeolojik kazı çalışmaları yaptık. Ve terminalde örnekleri sergileniyor. Müzelerde de 10 binlerce eser sergileniyor. Arkeolojik kazılarla güzel İstanbul’un tarihi zenginliklerini ortaya çıkarmak için, projede gecikmeye sebep oldu. Bu gecikmeyi de elde ettiğimiz kazanımları dikkate alarak anlayışla karşıladık.” ifadelerini kullandı.
Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti: “Marmaray’dan kazandığımız proje ışığı altında Anadolu yakası ve Avrupa yakasındaki banliyö hattı ve hızlı tren yapımında zaman kaybı çok daha az olacak. Projeyle ilgili bundan sonraki yol haritası konusunda yüklenici firma, idari firma ve Ulaştırma Bakanlığı olarak bir araya geldik. Bu konuları teker teker gözden geçirerek kararımızı verdik. Proje tamamlandığında Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada gidilecek. Çok daha hızlı gidebilir ama istasyonlarda durma kalkma olduğu için daha yavaş gidiyor. Tren, hiç durmadan gitse süre yarıya iner. Marmaray’da Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arası 15 dakikayı geçmiyor. Toplu ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşamadan doğu batı aksında çok önemli bir alt yapı olarak projeyi görüyoruz.” şeklinde konuştu.
'PROJENİN YARISINA GELMİŞ DEĞİLİZ'
Projenin normal şartlarda tamamlanma süresinin 4,5 yıl olduğunu dile getiren Yıldırım, “Ancak, arkeolojik kazılar ve kamulaştırma gibi nedenlerden dolayı zaten bir ciddi süre kaybı vardır. Projenin daha yarısına gelmiş değiliz. Bundan sonraki geçecek süreyi geçmişte yaptığımız işin en az iki katını yapmak suretiyle projeyi tamamlayacağız. 4,5 yılı 2’ye böleceksiniz. Yaklaşık tarihi bulacaksınız. Bu tarih bizim için hedef olmakla beraber, asıl başaracağımız bu tarihin önünde bir tarihte bitirmektir. Her şey yolunda giderse daha önde bir tarihte bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun için her şey hazır. Ekip hazır, yükleniciler hazır. Bakanlık olarak hazırız. Durmak yok yola devam!” dedi.
'2016'DA BAŞLAYACAĞIZ'
İstanbullulardan inşaat sırasında yaşanacak olumsuzluklara karşı hoşgörülü olmasını isteyen Yıldırım, “Projenin gerçekleşmesi konusunda yaşanan bazı rahatsızlıklar, gürültü gibi sorunları anlayışla karşılamalarını istiyoruz. Kalıcı rahatlık için geçici rahatsızlıklara tahammül etmelerini istiyoruz. Yapıma 2016 başından itibaren başlayacağız. İnşallah başaracağız. Zor ama imkansız değil.” diye konuştu.
LOJİPORT