Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın'dan alınan bilgiye göre, "Tehlikeli Maddelerin Taşınması Yönetmeliği", Türkiye'nin mevzuat açısından Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına İlişkin Avrupa Anlaşmasına uyumunu amaçlıyor.
Yönetmelikle, tehlikeli maddelerin insan sağlığı ve diğer canlı varlıklar ile çevreye zarar vermeden güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayoluyla taşınmasını sağlamayı, bu faaliyetlerde yer alan gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, ambalajlayanların, taşımacıların ve taşıyan her türlü aracın operatör veya sürücülerinin sorumluluk ve yükümlülükleri ile çalışma koşullarını belirliyor.
BOĞAZ KÖPRÜLERİ VE TÜNELLERDEN GEÇİŞLER
Buna göre, patlayıcı madde ve sıkıştırılmış gaz yüklü taşıtların, boğaz köprülerinden ve boğaz tüp geçitlerinden geçişlerine ilgili Valiliklerce Karayolları Genel Müdürlüğünün görüşü dikkate alınarak belirlenen usul ve esaslar dahilinde izin verilecek. Valilikler, bu hüküm uyarınca, gerektiğinde tehlikeli madde taşıyan araçların boğaz köprüleri ya da tünellerden geçişlerine saat yönünden de sınırlama getirebilecek.
Patlayıcı madde yüklü taşıtlar, havalandırma, uzunluk ve çaplarına göre ayrıştırılan tünelleri kullanırken, bazı sınırlandırmalar yapılabilecek.
Alternatif güzergahın bulunmadığı durumlarda veya iklim, coğrafi şartlar, yol bakım onarımı gibi elverişsiz durumlarda trafiğin tünelin her iki ucunda da durdurulması kaydıyla Valilik tarafından Karayolları Genel Müdürlüğünün görüşü dikkate alınarak söz konusu taşıtların tünel geçişine izin verilecek.
Patlayıcı madde yüklü veya bu yükü boşaltılmış ancak usulüne uygun şekilde temizlenmemiş taşıtların otoyol/çevreyolu/devletyolu veya yetkili merciler tarafından belirlenmiş güzergahlar dışında meskun mahaller içerisinde seyretmesine izin verilmeyecek.
Bu taşıtların, meskun mahaller içerisindeki boşaltma noktalarına gitmesine ise trafik polisi veya zabıtası nezaretinde izin verilebilecek. Bu araçlar, meskun mahallerde yükleme ve boşaltma süreleri hariç, belirlenen park yerleri dışındaki alanlara park edemeyecekler.
YÜRÜRLÜK TARİHİ
Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, yönetmeliğin önümüzdeki hafta yayınlanmasını beklediklerini, ancak yürürlük tarihinin sektörün kendini hazırlayabilmesi amacıyla 1 Ocak 2009 olarak belirlendiğini bildirdi.
Yönetmeliğin sektördeki düzensizliği ortadan kaldıracağını vurgulayan Aydın, bu alanda faaliyet gösterenlerin yeni yatırım yapmalarının gerekeceğini, sektörün aktörlerine bir dizi yükümlülükler getirildiğini kaydetti.
GÜVENLİK DANIŞMANLARINDAN ONAY ALINACAK
Düzenleme sayesinde tehlikeli maddelerin taşınması bakımından toplumun güvenliğinin artırılacağını, trafik ve çevre yönünden tehlikeli madde taşımacılığının kontrollü yapılmasına imkan sağlanacağını belirten Aydın, yönetmeliğin Türkiye'de yeni bir iş alanı yaratacağını ifade etti.
Aydın, yönetmeliğin, tehlikeli madde taşımalarının güvenlik danışmanından uygunluk onayı alınarak yapılabileceğini, güvenlik danışmanlarının nitelikleri ile girecekleri sınavların tebliğle belirleneceğini, bu kişilerin Bakanlık adına denetim görevi üstleneceklerini söyledi.
Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, Türkiye'nin AB mevzuatına uyum kapsamında Ulusal Program'da karayolu taşımacılığı alanında 16 taahhüdünün bulunduğunu, bu düzenlemeyle 14 ayrı başlıktaki düzenlemenin tamamlanmış olacağını sözlerine ekledi.