''Gelecek demiryollarında''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ülkenin yükünü çeken demiryollarını ayağa kaldıracaklarını belirterek, ''Gelecek demiryollarında'' dedi. Yıldırım,...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ülkenin yükünü çeken demiryollarını ayağa kaldıracaklarını belirterek, ''Gelecek demiryollarında'' dedi. Yıldırım, hem demiryolunda hem de karayolunda hareket edebilen 12 mobil aracın hizmete sunulduğu, TCDD Behiçbey Kompleksi Tesislerinde düzenlenen törene katıldı. Yıldırım, halkoyunu gösterisi sunan öğrencilerle fotoğraf çektirdi. Bakan Yıldırım, törende, demiryollarının 150 yıllık geçmişi olduğunu belirterek, Osmanlı coğrafyasında 14 bin 500 kilometre demiryolu bulunduğunu, Misak-ı Milli sınırlarındaki bölümün ise 4 bin 500 kilometre olduğunu söyledi. Cumhuriyetin ilk yıllarında demiryollarını geliştirilme çalışmasının 1950'den itibaren duraksama dönemine girdiğini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: ''Bu gerileme öylesine hızlı bir süreçte devam etmiş ki 2000'li yıllara geldiğimizde yükte ve yolcuda yüzde 50 payı olan demiryollarımızın payı yüzde 4'e gerilemiş. Adeta yok olmaya yüz tutmuş. Ortalama tren hızımız 100-110 kilometreden yolcuda 55 kilometreye, yükte 25-30 kilometreye gerilemiş. Herkes ileri gidiyor, zaman ilerliyor, teknoloji ilerliyor, demiryolları hız kaybediyor, güç kaybediyor. Ve bu kan kaybediş, bu hız kaybedişin artık daha devam etmemesi lazım. Kararı verdik. Buna dur diyecek birileri lazım. El ele verdik. Demiryollarının 35 bin çalışanı ile memuru ile amiri ile yol bakımcısı ile makinistiyle, tren şefiyle, düz işçisiyle geçici işçisiyle el ele verdik ant içtik, demiryollarını tekrar ayağa kaldıracağız.'' Yıldırım, demiryollarına son 4 yılda 6 milyar dolar para harcandığını belirterek, ''6 milyar doların 8,5-9 katrilyon Türk Lirası yapar. Bu miktar, son 50 yılda demiryollarına yapılan yatırımdan daha fazla. İşte demiryollarına verilen önemin en net en somut ifadesi bu'' dedi. MARMARAY Projesi'ne de değinen Yıldırım, bunun dünyada mühendislik olarak bir ilk olduğunu söyledi. Projenin süratle ilerlediğini ve 2010 yılında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Hızlı trene az kaldı

Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tren projesine de değinerek, ''Çok değil, şurada günler kaldı. Ankara-Eskişehir hızlı tren test sürüşleri başlıyor, hayırlı olsun'' diye konuştu. Türkiye'nin hızlı tren çağını başlatan ülke durumuna geldiğini anlatan Yıldırım, Ankara-Eskişehir arasının ortalama 253 kilometre, trenin ortalama süratinin ise 250 kilometre olduğunu belirtti. Yıldırım, ''Demek ki 1 saatlik bir mesafede Ankara-Eskişehir'i halledeceğiz. Eskişehir-İstanbul tarafı da yapımı başlıyor. Orası da bittiğinde Ankara-İstanbul hızlı tren projesi tamamlanmış olur'' diye konuştu. Polatlı'dan hızlı tren hattına bağlantı yapacak Ankara-Konya demiryolunun da altyapı inşaatında yüzde 70'lere gelindiğini anlatan Yıldırım, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Marmaray'ın eş zamanlı olarak yapımı devam eden 3 tane dev proje olduğunu kaydetti. Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum-Ankara-İzmir hatlarının da projelerini hazırladıklarını ifade eden Yıldırım, ''Demiryollarında çok zaman kaybettik. Onun için şimdi daha fazla zaman kaybetmemek için önce projeleri bütün işçilik projeleri de dahil, santim santim arazide çalışarak projeler hazırlanıyor, böylece elimize bir imkan geçtiğinde hemen bu saydığım yolların da yapımına başlayacağız'' diye konuştu.

10 yıl içinde daha da gelişecek

Bakan Yıldırım, demiryolları araçlarının geliştirilmesi için son iki senede yaptığımız yatırımın miktarı 60 milyon avro olduğunu belirterek, şunları söyledi: '"Adeta zamanla yarışıyoruz. Bu şeklide bu kararlılıkta yatırımlarımıza devam edersek çok değil 10 yıl içerisinde demiryollarımız tekrar eski günlerine ve şaşalı günlerine ulaşacak ve hem demiryolcular olarak hem ülkemiz olarak demiryollarımızın ulaştığı bu başarıdan gurur duyacağız. Gelecek demiryollarında. Bunu biz söylemiyoruz. Bugün Avrupa ülkeleri artık taşımacılıkta demiryollarına yöneliyorlar. Bir yandan hızlı tren hatlarını yaparken diğer yandan da yük taşımacılığında demiryollarının payı giderek artıyor. Çünkü demiryolu taşımacılığı daha çevreci bir taşımacılık, daha ekonomik bir taşımacılık ve daha az sınır geçişinde problemleri olan bir taşımacılık.'' Törende, daha sonra, geçmişte demiryolu yapımı ve bakımında kullanılan adi vagon, pompalı vagon, drezinör, iş otosu gibi araçların raylar üzerinde geçişi gerçekleştirildi. Son teknoloji ürünü hem karayolunda hem de demiryolunda hareket yeteneğine sahip mobil demiryolu araçlarının geçişini tamamlamasının ardından Bakan Yıldırım, mobil demiryolu araçlarından birini kaptan köşküne çıkarak bizzat kullandı. Yıldırım'a TCDD çalışanlarından Şemsettin Yılmaz eşlik etti. Bakan Yıldırım, önce mobil aracı karayolunda daha sonra da demiryolu üzerinde denedi. TCDD Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karaman da konuşmasında, demiryollarında son 60 yılın en büyük değişiminin yaşandığını söyledi. Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergun Atalay ise demiryolu işçilerinin doğanın kötü şartlarında mevcut yolların bakım ve onarımını yaptıklarını ifade etti.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler