Gelidonya Feneri dimdik ayakta

Türkiye'nin en yükseğe konumlandırılmış feneri olarak bilinen Gelidonya Feneri'nin tanıtımı nedeniyle Havasu Köy Tatil Merkezince düzenlenen, rehberlerin...

Türkiye'nin en yükseğe konumlandırılmış feneri olarak bilinen Gelidonya Feneri'nin tanıtımı nedeniyle Havasu Köy Tatil Merkezince düzenlenen, rehberlerin eşlik ettiği yürüyüş, patikalardan geçilerek gerçekleştirildi. Çevrecilerin, turistlerin ve yöre sakinlerinin katıldığı yürüyüş sırasında, güzergah boyunca çevrede yetişen bitkiler hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Gelidonya Feneri'ne gelindiğinde ise yöresel rehberlerden Muharrem Demir, fener hakkında katılımcılara bilgi verdi. 1934 yılında inşaatına başlanılan ve 1936 yılında faaliyete geçen fenerin hala çalıştığını belirten Demir, fenerin konumu itibariyle çok geniş bölgeye hizmet verdiğini ve fenerde görevli kişilerin üç kuşaktır aynı aileden olduğunu söyledi.

GELİDONYA FENERİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Antalya'nın batısında, Adrasan ve Karaöz koyları arasında yer alan Gelidonya Feneri, 227 metrelik rakımıyla Türkiye'nin en yükseğe konumlanmış feneri konumunda. Fenerin hemen önünde uzanan Beş Adalar, dünya denizcilik tarihinin en önemli batıklarından birine ev sahipliği yapıyor. M.Ö. 1200'e tarihlenen ticaret gemisi batığı, 1960-1980 yılları arasında George F. Bass başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bazı parçaları su yüzüne çıkartılmış ve halen Bodrum Sualtı Müzesi'nde sergileniyor.

GELİDONYA FENERİ'NE ULAŞIM

Fener, Antalya'dan Fethiye'ye uzanan Antik Likya Yolu üzerinde bulunmasından dolayı tarihi özelliğe de sahip. Adrasan köy merkezinden 15 kilometre, Karaöz'den de 9-10 kilometre uzaklıkta bulunan Gelidonya Feneri'ne gitmek için Mavikent beldesine bağlı Karaöz Mahallesi'nden denize paralel doğuya giden stabilize yol uygun araçlarla takip ediliyor. Buradan sonra araçlardan inilerek yolun sol tarafına orman içerisinden iki kilometrelik patika ve biraz rampa antik Likya yolundan yürüyerek Gelidonya Feneri'ne ulaşılıyor. Fenerin yerleştiği yarımada makilik bitki örtüsü ve mersin, lavanta, adaçayı, zakkum, biberiye gibi bitkilerin yanı sıra meşe, defne, ladin, funda, kocayemiş ve sandal ağaçlarıyla kaplı olmasından dolayı da ilgi çekiyor.

LOJİPORT 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede