Gemi ihracatı yarı yarıya arttı

İMEAK DTO Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, "Gemi ihracatında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 49.2 artış sağlandı" dedi.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, tersanelerin işletme ruhsatlarının bu yıl bittiğini belirterek; 'Birçok tersanenin, tersane işletme ruhsatı bu yıl bitiyor. Eğer bu süreler uzatılmazsa ne olacağı belli değil. Muhtemelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız bu konuya çözüm getirecektir. Bunların içerisinde benim tersanem de var. Meclisimizden bu konuda bir girişimde bulunmasını rica ediyoruz." şeklinde konuştu.

"İhracatını en çok artıran sektörüz"

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, gemi ihracatının geçen yıla oranla arttığını vurgulayarak; "Gemi ihracatında 2017 rakamlarına baktığımızda 1 milyar 325 milyon dolar olarak gerçekleşti. Gemi ihracatında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 49.2 artış sağlandı. İlk bakışta çarpıcı güzel bir rakam, hatta sanayi sektörleri arasında ihracatını en çok arttıran sektörüz." dedi.  Bayrak; tersanelerin ortalama yüzde 7 kapasitede çalıştıklarını ve yıllık 1 milyon ton çelik işlendiğini ifade etti. Bayrak sözlerini şöyle sürdürdü; 'Tersanelerin genel durumuna baktığımız zaman yıllık 1 milyon ton çelik işleme kapasitemiz var. Faaliyetlerimizi, performansımızı hangi derecede ne kadar iş yaptığımızı gösteren verilerden elde ettiğimiz bilgilere göre, bu yıl tersanelerde 200 bin ton çelik işlemişiz.' (Deniz Haber Ajansı)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti