Fosil yakıtla çalışan otomobillerin satışının yasaklanmasını öngören düzenleme, “Ulusal Ulaşım Planı” başlıklı yasa paketi kapsamında yer alıyor. Norveç Parlamentosu’nun ulaştırma komitesi başkanı Nikolai Astrup, bu konuda uzlaşma sağlandığını bildirdi. Yasa paketinin önümüzdeki yılın bahar aylarında parlamentoda ele alınması bekleniyor.
Plan, karayollarının yanı sıra diğer alanlara da çevreci bir yaklaşım getiriyor. 2030 yılından itibaren denize indirilecek tüm yeni gemi ve feribotlarda elektrikli motor zorunlu tutuluyor. Uçak ve TIR’ların ise ağırlıkla biyoyakıta yönelmesi hedefleniyor.
Yaklaşık 5 milyon nüfusa sahip Norveç, çevreci politikalarıyla dikkat çekiyor. Norveç, nüfusuna kıyasla en çok elektrikli otomobil satılan Avrupa ülkesi konumunda. Trafiğe çıkan otomobillerin yüzde 15’i elektrikle çalışıyor.
HEDEF: YÜZDE 100 YENİLENEBİLİR ENERJİ
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Norveç, zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine rağmen elektrik ihtiyacının yüzde 100’ünü su ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor.
Elektrikli otomobillerin satışı uzun yıllardır Norveç’te devlet tarafından teşvik ediliyor. Bu kapsamda sağlanan vergi indirimleri elektrikli otomobil satışlarını ciddi oranda artırdı. Buna karşılık devletin gelir kaybı 243 milyon euroya ulaştı.
Norveç Parlamentosu’nun ulaştırma komitesi başkanı Nikolai Astrup ‘devletin gelir kaybının hızla artışı nedeniyle’ elektrikli otomobile sağlanan teşvikler 2017’den itibaren kademeli olarak geri alınacağını söyledi.
Elektrikli otomobillere şimdiye kadar otobüs şeritlerini kullanma izni veriliyordu. Böylece elektrikli araç sahipleri, iş çıkışı yoğunlaşan akşam trafiğinde yolda harcadıkları süreyi yarıya indirebiliyordu. Artan elektrikli araç sayısı nedeniyle birçok belediye bu hakkı kısıtlama kararı aldı. Elektrikli araç sahiplerine sunulan bedava park yeri imkânının devam edip etmeyeceğine de yerel yönetimlerin karar vereceği bildirildi.
LOJİPORT