Krizin zirvede olduğu geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren, piyasaların düzelmesi halinde 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan denizciler, nihayet gemilerini kendi kimliklerinde satabilecekler.
Türkiye İhracatçılar Meclisi"nin 61. birliği ve 24. sektörü İstanbul Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği 29 Nisan"da yapılacak seçimlere tek aday olan Başaran Bayrak ile girecek.
Tuzla Tersaneler Bölgesi"nde faaliyet gösteren Çeksan Tersanesi"nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Bayrak da, başkan adayının kendisi olduğunu herkesle aynı anda Deniz Ticaret Odası (DTO) Olağan Genel Kurulu"nda öğrenmiş. DTO Başkanı Metin Kalkavan"ın "Bizim adayımız Başaran Bayrak"tır" demesi benim için de sürpriz oldu diyen Bayrak, görevi en iyi şekilde yerine getirme sözü veriyor.
Taşıt Araçları ve Ağaç Ürünleri altında gemi ihracı
Yıllardır doğru çatı arayışında olmuş gemi ihracatçıları, statüleri ile ilgili hiçbir birlik olmayınca "Uludağ Taşıt Araçları ve Ağaç Ürünleri İhracatçıları Birliği size uygun" demişler. Onlar da o birliklere katılarak ihracat serüvenlerini başlatmışlar. Burada sözü alan Başaran Bayrak, Üye olduk ve ihracatımızı gerçekleştirdik. Ancak üye olunca, birtakım bedeller ödüyorsunuz. Karlılığımız az olmasına karşın, sattığımız ürünün bedeli yüksek. O nedenle, alınan komisyonlar da o derece yüksek oranlı oluyor. Ciro üzerinden 10 binde 5 gibi bir prim ödüyorsunuz. Bu da, ciddi meblağlar tutuyor. 2007 yılında 501. ihracatçı olduk. Geçen yıl 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam önceki yıllar daha da yüksekti. Ayrıca, bizim sektörümüzle ilgili olup da, diğer birliklerden ihracatlarını gerçekleştiren yan sanayi örneği meslektaşlarımız da var. 2006 yılında yapılan ihracatçılar birliği seçimlerinde yönetime yedek listeden ancak girebildik. Türkiye"de en çok ihracat yapan birlik, Taşıt Araçları Yan Sanayi"dir. O zamanki ihracat miktarı 15 milyar dolar civarlarındaydı. Sonra gördük ki, biz el arabasıyla aynı kategoride mütalaa ediliyoruz. Çok büyük bir birlik olduğu için sıkıntılarımızı ifade etmekte zorluklar yaşadık. Daha sonra özellikle Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak ve DTO Başkanı Metin Kalkavan, kendi ihracatçı birliklerimizi kurma konusunda çok gayret sarf ettiler. Biz de, minimum 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan 76 üyeyi toplayarak kendi birliğimizi kurduk şeklinde özetliyor kuruluş öykülerini.
Denizde kararlar konsensusla alınır
Denizciliğin başlı başına bir sektör olduğu vurgusunu yapan Bayrak, Kendimizi hem daha iyi gözlemleme, hem de karşılaştığımız sorunları daha iyi tahlil etmek açısından böyle bir birliğe ihtiyaç vardı. Meslek ile ilgili çeşitli birliklere dağılmış ihracatçı sayımız 1.000"in üzerindedir. İnşallah onları da toparlayacağız. Seçim Nisan"ın 29"unda. Denizde genelde konsensus dahilinde hareket edilir. Sanıyorum ki, seçimlere de tek aday olarak gireceğim diye konuştu.
Neler yapacak?
Var oluş sebeplerinin gereği olarak ilk önceliklerinin ihracat payını büyütmek olduğunun altını çizen Bayrak, Osmanlı"dan bu yana devam eden bir gemi sanayi var. Ama, ne hikmetse hep güdük kalmış durumda. Öncelikle sektörle ilgili kendimizi ifade edecek uluslararası etkinlik ve fuar gibi oluşumlara katılmamız gerekir. Pazarı büyütmenin en iyi yönteminin bu olduğunu düşünüyoruz. Gerekirse, o ülkelerde üst düzey toplantılar düzenlemeliyiz. Meslekle ilgili Ar-Ge çalışmalarını gücümüz nispetinde destekleyeceğiz. Denizcilik ile ilgili yılda binin üzerinde yenilik olabiliyor. Bu yeniliklerin Türkiye"de de gerçekleştirilmesi için ön ayak olacağız. Açık söylemek gerekirse, bu işte çok yeniyiz. Ama, her şeyden önce gözümüzü dışarıya çevirmenin gereğine inanıyoruz ifadelerini kullanıyor.
Selçuk ONUR - LOJİPORT (ÖZEL)