Gemiler, Açık Denizlerde PiriSat ile Güvende

STM, 7 Kasım’da yayınladığı basın bülteniyle, 3’üncü Global SatShow’da, yeni nano uydu platformu PiriSat’ın lansmanını gerçekleştireceğini duyurdu.

İsmini, yüzyıllar önce denizcilik dünyasının ilk kılavuz kitabını yazan Piri Reis’den alan ilk milli nano uydu PiriSat; Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) ile gemilerin açık denizlerde ve tehlikeli sularda daha güvenli seyrüsefer gerçekleştirmelerine imkân verecek. STM tarafından milli imkânlarla tasarlanan 6U boyutlarındaki (10cm x 20cm x 35cm) PiriSat nano uydu platformu ile OTS Türkiye’de ilk defa uygulamaya geçirilecek. PiriSat, OTS verisi sağlayacak takım uydu sisteminin ilk uydusu olacak.

AÇIK DENİZLER VE TEHLİKELİ SULAR

OTS, özellikle açık denizlerde ve tehlikeli sularda gemiler için güvenli ve önemli bir iletişim vasıtası olma özelliği taşıyor. Uydu tabanlı bu sistemi kullanan bir gemi, sistem üzerinden, geminin; adı, çağrı kodları, koordinatları, rotası, hızı, boyutları, gideceği liman ve tahmini varış zamanı gibi oldukça detaylı bilgileri yayınlayabiliyor. Bu sayede; gemilere daha güvenli bir seyrüsefer imkânı sağlanacağı gibi, denizcilik otoritelerinin de deniz trafiğini daha sağlıklı izlemesi mümkün hale gelecek. PiriSat boyutları ile OTS uygulamalarında teknolojik açıdan yeni bir konsept özelliği de taşıyor. İlk uydunun görevini başarı ile gerçekleştirmesinden sonra, takım halindeki (constellation) nano uydularla, Türkiye’nin gerçek ihtiyacının karşılanmasına yönelik ilk adım atılmış olacak.

PiriSat UYDUSU'NDA KULLANILACAK

Proje kapsamında, üniversiteler ve KOBİ’ler tarafından yerli olarak geliştirilecek birçok elektronik bileşen ve deneysel ürün de PiriSat uydusunda kullanılacak. Böylelikle, milli uzay teknolojisinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak. STM, ayrıca IDEF 2017’de görücüye çıkardığı Türkiye’nin ilk mili mikro uydusu Lagari’yi de 3’üncü Global SatShow’da ziyaretçilerle buluşturacak. IDEF’teki lansmandan sonra, hedefe daha hızlı yönelme kabiliyetine sahip yeni yönelim kontrol sistemi ve daha gelişmiş optiklerle donatılan Lagari, ağırlık ve çözünürlük optimizasyonu açısından, kategorisinde, dünyadaki ilk uydulardan biri olma özelliği taşıyor. Uzaydaki yerini 2019 yılında alması planlanan Lagari, düşük maliyetle acil görüntüleme ihtiyaçlarını karşılama kabiliyetiyle, Türkiye’nin bu alanda daha bağımsız hareket etmesini sağlayacak. STM, Lagari’nin uzaya fırlatılmasından sonra, 4-8 uyduluk bir takım uydu konseptiyle projeyi daha da genişletmeyi hedefliyor. (milscint)

LOJİPORT

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi açıldı
Limanlarda kurulacak sürdürülebilir yakıt istasyonları desteklenecek
Arkas Bunker’dan Yang Ming’e İlk Biyoyakıt İkmali
Oras Denizcilik gemisine füzeli Husi saldırısı
Liman çıkış belgelerine ilişkin esaslara yeni düzenleme