Midilli halkı için önemli bir alışveriş merkezi niteliği taşıyan Dikili'de birçok ürünün çok kaliteli ve ucuz olduğu konusunda memnuniyetlerini dile getiren Yunanlı turistler, özellikle ev eşyaları gibi ürünlere rağbet ediyor.
Midilli-Dikili arasında sefer yapan Costar Lines Denizcilik Firmasına ait Konstantinos G. isimli Ro-Ro yolcu gemisinin Kaptanı Yannis Dimakis, gemi seferlerinin 2005 yılından itibaren başladığını, o tarihten bu yana taşıdıkları yolcu sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.
Adada üretim yerlerinin fazla olmaması ve Yunanistan ana karasına uzaklığı nedeniyle Dikili'nin Midilli halkı için önemli bir alışveriş merkezi niteliği taşıdığını ifade eden Kaptan Dimakis, özellikle haftalık Salı Pazarı ve yaz aylarında Midillililere yönelik açılan Cumartesi Pazarı nedeniyle bu iki gün yolcu sayısında artış olduğuna dikkati çekti.
Dimakis, yaz döneminde salı, perşembe ve cumartesi günleri sefer yaptıklarını, yolculuğun 1 saat 15 dakika sürdüğünü belirterek, genelde 150-200 yolcu taşıdıklarını, gemi ücretlerinde indirim yapıldığında yolcu sayısının 600'e çıktığını söyledi. Şu anda bir kişinin geliş-gidiş ücretinin 20 avro olduğunu aktaran Dimakis, kampanya dönemlerinde bunun 10 avroya düşürüldüğünü dile getirdi.
Dikili Limanı'nın özelleştirilmesinden sonra liman ücreti alınmaya başlamasından yakınan Kaptan Dimakis, ?Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Belediye Başkanı ile görüşeceğiz. Eğer liman ücretlerinde bir indirim yapılabilirse daha fazla yolcu getirebiliriz. Ayvalık'taki liman, devletin olduğu için ücret almıyor, dolayısıyla orası daha ucuza mal oluyor, üstelik Midilli-Ayvalık biletleri 35 avro? diye konuştu.
Dimakis, Dikili Limanında gümrüksüz petrol ürünleri satılan bir akaryakıt istasyonu bulunmadığı için TIR'ların gelip gidemediğini belirterek, ?Gümrüksüz satın alma olanakları olsa, petrol ürünleri de alınabilir ve alış veriş daha da atar. Bu seferlerin başlayacağı zaman, buradan TIR'ların da alınacağı sözünü vermişlerdi. Arabalar, kamyonlar ve TIR'ların da gideceği söylendi. Ama şimdiye kadar buradan hiç TIR taşımadık. Sadece yolcu taşıyoruz, o da sadece Midilli'den buraya... Türkiye'den pek yolcu çıkmadığı için gemi şu anda kar etmiyor? dedi.
EN ÇOK NE ALIYORLAR?
Midilli'den gelen turistlerin Dikili pazarından ve diğer dükkanlardan gıda dışında her şeyi aldıklarını aktaran Kaptan Dimakis, şunları anlattı:
?En çok mobilya, masa sandalye, koltuk, yatak, yorgan, giysi, cam eşya alıyorlar. Midilli'ye oranla Dikili'de bu eşyaların fiyatları çok çok ucuz. Özellikle inşaat malzemelerini buradan alıyorlar. Seramik, çimento çok ucuz Türkiye'de. İnşaat yapacaklar, evlerinin bütün elektrik, inşaat malzemelerini, hatta çimentoyu bile buradan alıyorlar. Çimentonun torbası burada 3 avro, Midilli'de 8 avro, büyük fark var yani. Kamyonetlerle alıp, orada ticaretini bile yapıyorlar. Midilli bir ada olduğundan oradaki ürünlerin fiyatlarına nakliye maliyetleri biniyor. Dikili'den en az 2 kat daha pahalı.?
Midilli'de gıda kontrolü yapan laboratuvar olmadığı için adaya Türkiye'den gıda ürünlerinin götürülmesinin yasak olduğunu ifade eden Dimakis, ?Sadece balık için denetim yapılabiliyor. Balığın dışındaki gıda maddelerini denetleyecek sistem kurulu olmadığı için, götürülmesi yasak. Ben de geçiremiyorum, ama burada yediklerim çok güzel ve çok ucuz. Pazarı da çok güzel. Meyve sebze, peynir, et çok güzel. Bu laboratuvar olsa, buraya gelen yolcu sayısı çok daha fazla artar? diye konuştu.
Dimakis, gıda kontrol laboratuvarlarından Sakız ve Rodos adalarında bulunduğunu, Midilli'ye de kurulacağının söylendiğini aktardı.
?TÜRKLER HİÇ DEĞİLSE 48 SAATLİĞİNE VİZESİZ GELEBİLSİN?
Bu hatta çalışmaktan mutlululuğunu ifade eden Kaptan Dimakis, şunları söyledi:
?Dikili'de çok dostlarım, arkadaşlarım var. Burada olmaktan çok mutluyum. Buradaki dostlarım Midilli'ye gelmek istiyorlar, ama vize sorunu nedeniyle gelemiyorlar. Bu büyük problem. Vize sorununu iki hükümetin çözmesini istiyoruz. Böylece biz de giderken buradan da Türk vatandaşlarını götürebileceğiz, daha fazla potansiyel olacak ve gemi biraz kar edecek. Şu anda gemi kar etmiyor. Sermayeyi, masrafları ancak çıkarıyor, gemicilerin ücretlerini ödemekte dahi zorlanılıyor. Yalnızca Midilli'den ve çok uygun fiyatlara yolcu taşıdığımız için bir tek o memnuniyetsizliğim var. Hiç değilse 48 saatliğine gidilebilmesi gerekir. O zaman çok daha fazla insan gidip gelecektir.?
PAZARDA ALIŞ VERİŞ YAPAN ?KOMŞU?, KALİTE VE UCUZLUKTAN MEMNUN
Salı Pazarında alış veriş yapan Yunanlı turistler ise Dikili'yi birçok şeyin kaliteli ve ucuz olmasından dolayı tercih ettiklerini belirttiler. Özellikle ev eşyalarına rağbet eden turistler, çeşidin bol olmasından duydukları memnuniyeti de dile getirdiler.
Dikili'de ?çeşit ve farklılık? bulduğunu söyleyen bir Yunanlı turist, ?Günübirlik alış veriş için geldik. Giysi, çanta alıyoruz. Farklı ve ucuz ürünler bulabildiğimiz için buraya alış veriş yapmaya geliyoruz. Burası Midilli'den daha ucuz? diye konuştu.
İlçeye ilk kez geldiğini ifade eden bir başka turist ise hem alış veriş yapmak, hem de Dikili'yi ziyaret etmek, çevresini gezip görmek için geldiğini belirterek, ?Gördüğüm kadarıyla meyve sebzeler ve diğer eşyalar Midilli'ye göre ucuz. Buradan hoşlandım? dedi.
Midilli'de tatil yapıp alış veriş için Dikili'ye gelen bir Alman turist ise birkaç yıldır baharat ve kıyafet ihtiyacını Dikili pazarından karşıladığını, buradan aldıklarını Almanya'ya götürdüğünü, ilçeden aldığı zeytin ve limon fidanlarını Almanya'daki evinin bahçesine dikip büyüttüğünü anlattı.
Pazarcı esnafı Şükrü Ulus da, Yunanistanlı müşterilerden çok memnun olduklarını belirterek, ?Çok pazarlık yapıyorlar ama artık alıştılar. Genelde muşamba masa örtüleri, Hint işleri, ev tekstili ürünleri, plaj havluları, her şeyi alıyorlar. Bazen çok para harcayanları oluyor. Ben tek kişiden 400-500 TL aldığımı biliyorum? diye konuştu.
Yunanlıların ?çetin? pazarlık yapmasından yakınan pazarcı Birgül Akkaç ise ?5 avroya dediğimiz bir şeyi 1 avroya almak için pazarlık yapıyorlar. Fazla gelseler, fazla alış veriş yapsalar çok memnun olacağız? dedi.
HÜRRİYET