Avrasya Bölgesi'nin taşımacılık, lojistik fuarı olan Logitrans Transport Lojistik Fuarı için İstanbul Fuar Merkezi'nde bir araya gelen ziyaretçiler, Türkiye'nin önemli sektörlerinden birini temsil ediyor. Türkiye’de lojistik sektörünün hacminin 100 milyar TL'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.Ticaret hacmindeki bu artışın, lojistik sektörüne olumlu yansıyacağını düşünenlerin oranı ise hiç de az değil. Fuarın yurtçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerle katılımcı sayısı oldukça yüksek. Arkas Lojistik'in bulunduğu alana doğru ilerlerken, biz de bu sinerjiyi hissediyoruz. Arkas Lojistik Grubu Başkanı Diane Arkas, prestij fuarında, yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerini ağırlıyor. Arkas, 16 yaşından beri lojistik sektörünün içinde. Babası Lucien Arkas'ın deneyimi ve öngörüleriyle neredeye çeyrek asırdır lojistik sektöründe başarılı işlere imza atılıyor. Şirketin gelecekteki yatırımlarını ve hedeflerini belirleyen ailenin ikinci kuşak yöneticisi olarak, önemli bir misyonu yüklenmiş durumda. Kara, demiryolu kombine taşımaları yapan, açık yük ve proje taşımaları, forwarding ve depo hizmetleri sunan Arkas Lojistik'in altyapısında 395 bin metrekarenin üzerinde açık konteyner sahası ve 12 bin metrekare kapalı depo tesisleri bulunuyor.
Arkas, “Türkiye’nin en büyük lojistik şirketi olmayı hedefliyoruz"derken, 2017’de dolar bazında yüzde 15 büyüme gerçekleştirdiklerini ve bu büyümenin içinde en yüksek payın TL bazında, yüzde 33 ile Arkas Lojistik Kara Ulaştırma’ya ait olduğunun altını çiziyor. Genel olarak 2017'yi değerlendirmesini istediğimizde, “Geçen yıl 230 milyon dolar ciroyla kapadık. Türkiye’de ve faaliyet gösterdiğimiz tüm diğer ülkelerde hizmet çeşitliliği yaratarak çeşitli zorlukların yarattığı negatif etkileri dengeleyebildik ve zorlu rekabet koşullarına rağmen 2017 yılını da büyüme ile kapatacağız. 2017’de Afrika ve Orta Asya projelerine odaklandıklarını ve yurt içinde özellikle depolama konusuna ağırlık verdik” diyor.
5 milyon euro yatırım
Arkas Lojistik son dönemde özellikle hizmet çeşitliliği ve sektörel uzmanlaşmaya odaklandı. Beş milyon euro’luk çekici ve dorse yatırımı yaptı. Filosunda 520 çekici 700’e yakın dorse bulunuyor. Bu konuda Arkas, “Ukrayna’da 20 çekici ve 30 dorse yatırımı yaptık; Türkiye-Ukrayna hattındaki müşterilerin hizmetine sunduk. Demiryolunda ek bir kapasite yaratmak amacıyla altı yeni lokomotif yatırımı için yurtdışından lokomotif üreticileri ile görüşüyoruz. Burada temel amacımız mevcut kapasiteye ek bir kapasite yaratmak o nedenle yeni lokomotif almak ve kendi lokomotiflerimizi işletmek üzerine çalışmalarımız devam ediyor. TCDD’den kiralama yapacağız” diyor.
Üç ana iş kolundan biri olan forwarding hizmetleri alanında ise şirketin yatırımları iddialı. Dünyanın heryerine acentelik kanalıyla gidiş-dönüş yükleri nomine ediliyor. Nakliye iş geliştirme birimi, PO ile yaptığı dağıtım anlaşmasıyla Derince'den 81 ildeki PO bayilerine madeni yağ dağıtımı gerçekleştiriyor. Bir diğer geliştirmekte olan alanı ise ağır yük ve multimodal projeler üzerine. Yurtiçi demiryolunda, iç bölgeler ve limanlar arasında lokal hatlarda taşıma geliştiriliyor. Şirket, Denizli Kaklık’da bir demiryolu terminali ve Yenice’de, Kayseri-Keykubat, Konya, Gaziantep’te cep terminallerini hizmete açtı. Arkas özellikle lokomotif yatırımlarına dikkat çekiyor ve "Bu konudaki şirketimiz Ar-Gü ile operatörlük yetki belgemizi yıl sonunda alacağız. Kendi lokomotifimizi ve hat açıldığında da blok tren taşımaları yapacağız. Ayrıca likit ve enerji departmanı kurduk. Bundan sonraki aşamada tank konteyner kiralama sürecimiz başlayacak" diyor.
Bakü-Tiflis-Kars projesi Türkiye'yi HUB noktası yapacak
Gündemdeki en önemli konulardan biri de, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ortaklaşa inşa ettiği Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı. Bu konuda Arkas, şirket olarak enerjilerinin çok yüksek olduğunu söylüyor. Projenin uzun zamandır sonuçlanmasını beklediklerine değiniyor ve "Hat Çin- Türkiye transit süresini 30 günden 15 güne indirecek. Proje, Hazar Denizi geçişli feribot hatlarıyla Kazakistan ve Türkmenistan’a olan bağlantısıyla Türkiye’nin Orta Asya, Uzakdoğu ve Güney Asya’ya demiryolu erişimini sağlayacak önemli bir uluslararası koridor oluşturacak. Azerbaycan ve Kazakistan'a kaliteli buğday, petrol türevi gübre, bitümrin BTK hattı ile taşınması için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’den inşaat malzemeleri gibi birçok ürün Orta Asya’ya uygun maliyetle taşınabilecek. Mersin Limanı'na gelen mallar, Avrupa ve tüm diğer ülkelere aktarılabilecek" diyor. Arkas Lojistik, Avrupa’nın en büyük intermodal lojistik terminali (kara limanı) işletmecisi Duisport ile yaptığı ortaklık kapsamında, Railport’un ilk projesi olan Kartepe Intermodal Lojistik Merkezi'ni 260 bin metrekarelik alan üzerinde hayata geçirecek.
Parsiyel dağıtım ağını genişletecek
Arkas'ın önümüzdeki beş senelik dönemde en büyük hedefi, dağıtım ağını daha da güçlendirerek parsiyel dağıtımda Türkiye’de en güçlü firmalardan birisi olmak. Hava taşımacılığını ise daha da geliştirmek var. Lojistik merkez konusunda Kartepe dışında Yenice’de yatırım söz konusu. Yenice Intermodal lojistik terminalinin önümüzdeki beş sene içinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Arkas'ın 2018 yılı yatırım planlarında araç yenileme, araç alım ve iş makinası yatırımları var. Bu alana 3 milyon euro tutarında yatırım planlanıyor. Diğer yandan lokomotif alımları için de altı lokomotif için toplam 24 milyon euro yatırım hedefleniyor. 2018'deki büyüme tahminini dolar bazında yüzde 10-15 olarak paylaşan Arkas, "Yeni havalimanı terminalleri ve demiryolları yatırımları devam edecek. Demiryolu özelleştirmesi bu sene işlerlik kazanacak. Maliyet çalışmaları önem kazanacak. Üreticileri inovasyona zorlayacak. Hizmet şirketlerini süreçlerini yalınlaştırmaya ve etkin yönetime zorlayacak. Jeopolitik riskler, korumacılığın artırılmasına yönelik söylemlerin artması gibi koşullar yeni pazarlar arama çalışmalarının devam etmesi gerekliliğini gösteriyor" diyerek gelecek öngörülerini özetliyor. 2017'de yüzde 10 pay ayırdığı istihdam konusunda bugün 1000 kişiye iş imkanı sağlayan Arkas Lojistik, gelecek dönemde elini güçlü kılacak önemli hamlelere şimdiden hazır görünüyor. (Forbes)
LOJİPORT