Türkiye’nin ilk gemi ihtisas organize sanayi bölgesi bürokrasi engeliyle cebelleşiyor. Yalova’da kurulması planlanan Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için gerekli kamulaştırmaların yapılması şart. Ancak 2009 yılından beri bir arpa boyu bile yol alınamadı. Bürokrasiyle mücadele etmekten artık yorulduklarını söyleyen Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) Başkanı Ziya Gökalp, Yalova Valiliği ve Yalova Çiftlikköy Belediyesi’nin yasaları uygulamadığından yakındı.
VALİLİK VE BELEDİYE, KANUNLARI UYGULAMIYOR
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yalova’da Organize Gemi İhtisas Sanayi Bölgesi kuruluş talimatı verildi. Yer tespiti yapıldı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Kamulaştırma esnasında arsa sahipleriyle anlaşamadık. Eskiden kamulaştırmayı organize sanayi bölgesinin kendisi yapıyordu ancak daha sonra Anayasa Mahkemesi bu kamulaştırma kararını iptal etti. Yeni kanuna göre kamulaştırma için, "OSB Valilik, İl Özel İdaresi veya Belediye’ye yaptırabilir” hükmü getirildi. Biz de Yalova Çiftlikköy Belediyesi’ne başvurduk. Belediye de arazinin değerinin belirlenmesi için Ankara Üniversitesi Arazi Değerlendirme Enstitüsü’ne başvurdu. 2 buçuk aylık bir sürenin ardından Enstitü, arsanın metrekare değerini 18,56 lira olarak belirledi. Enstitü’nün bu meblağı Belediye’ye bildirmesinin ardından Belediye bize, kamulaştırma işlemi için personelinin yetersiz olduğu gerekçesiyle bu işi yapamayacağını söyledi.
Belediye’nin kendilerini geri çevirmesinin ardından işi bu sefer de Yalova Valiliği’ne verdiklerini anlatan Gökalp, “Valilik de bize kamulaştırma için yeterli elemanının olmadığını söylüyor. Ama kanun diyor ki, yeterli elemanın yoksa dışarıdan hizmet almak zorundasın. Yalova Valiliği ve Yalova Çiftlikköy Belediyesi’nin yasaları uygulamaması sebebiyle elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz” dedi.
İŞİN ASLI FARKLI...
Gökalp, yaşadıkları sıkıntıların siyasi temelli olduğunu ifade etti: “Koskoca Valilik ya da Belediye, bir kamulaştırma işlemini yapamıyor mu? Yalova’da bir çeşme, bir hastane bile yapılamayacak mı? Biz diyoruz ki, ister 100 lira olsun ister 200 lira, bize bir fiyat verin. Zaten nasıl olsa mahkemelik olacağız ama en azından süreç başlasın. Elimizde, tüm dünyaya akredite olan Ankara Üniversitesi Arazi Değerlendirme Enstitüsü’nün verdiği değer de var. Ama bize diyorlar ki, ‘Gidin arsa sahipleriyle anlaşın.’ Böyle birşey mümkün mü? Siz arsa sahibi olsanız, elinize böyle bir koz geçmiş olsa bizimle anlaşır mısınız? Bizim şu an tek isteğimiz, Valiliğin kamulaştırma için harekete geçmesi, bize bir değer vermesi ve en azından sürecin başlaması. Ancak bu bile yapılmıyor. Aynı bölgede Yalova Merkez Belediyesi’ne bağlı bir alan var. Oradaki kamulaştırmalar tıkır tıkır yapılıyor. Fakat bizim muhattap olduğumuz Valilik ve Çiftlikköy Belediyesi, bırakın kamulaştırmayı, daha süreci bile başlatmıyor. Bu işin altında başka bir iş var. İşin içinde 130 milyon liralık bir rant var” diye konuştu.
OSB’MİZ RANT UĞRUNA KİLİTLENDİ
Limanıyla beraber 1 milyar dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Türkiye’de organize sanayi bölgesi olmadan ÇED alan ilk OSB’yiz. 87 işletme ile kurulması planlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde başlangıçta 5 bin kişiye iş imkanı sağlanması amaçlanıyordu. Bizim OSB’miz rant uğruna kitlendi. Hollandalı IHS Holding ve Güney Koreli Mitsubishi ile ortak üretim tesisleri kurmak için yerli ve yabancı kuruluşlara fizibilite çalışmaları yaptırdık. Sözleşmeler imzalattık. Adamlar şimdi bize soruyorlar, ‘OSB’de son durum nedir?’ diye. Artık verecek bir cevap bulamaz duruma geldik. Bir sektörel Kümelenme Projesi olan Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde meydana gelen gecikmeler nedeniyle ileri teknolojiye sahip tesisleri de gerçekleştiremiyoruz. Prestij kaybına uğradık” ifadelerini kullandı.
MONTAJ SANAYİSİYİZ
Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla birlikte gemi inşa konusunda ciddi bir altyapı yatırımı yapılacağını söyleyen Ziya Gökalp, böylece Türk gemi inşa sektörünün seviye atlayacağını kaydetti. GİOSB ile birlikte teknolojiye de yatırım yapılacağını söyleyen Gökalp, “Gemi inşa projeleri üçüncü dünya ülkelerine kaydı. Avrupalılar ise sadece yükte hafif pahada ağır projeler yapıyor. Çünkü Avrupalılar teknolojiye yatırım yapmaktan çekinmedi. Biz ise Türkiye olarak montaj sanayii olarak faaliyet gösteriyoruz. Teknoloji üretmiyoruz. Dışarıdan sacı ve ekipmanı alıp monte ediyoruz. Ardından da bu gemileri törenle denize indiriyoruz, ‘Biz yaptık’ diye. Aslında yaptığımız sadece hamallık” açıklamasında bulundu.
Burak GÜNER - LOJİPORT