Globelink Ünimar ileri teknolojiyle depolarındaki süreç verimliliğini artırıyor

Otomasyon sistemleri ve yazılımlar sayesinde, operasyonel verimlilik artarken hata oranları minimuma indiren şirket, uçtan uca entegrasyonla müşterilere mal taşımacılığı süreçlerinde anlık ve güvenilir bilgi akışı sağlıyor.

Globelink Ünimar, Orhanlı, Büyükçekmece ve Tuzla depolarında en son teknoloji altyapısını kullanarak müşterilerine üstün hizmet sunmayı hedefliyor. Bu depolarda, uçtan uca entegrasyon özellikleri sayesinde, müşteriler ürün ve mal taşımalarının tüm aşamalarında makineler yardımıyla doğrudan bilgi alabiliyor. Özellikle, depolarda kullanılan gelişmiş otomasyon sistemleri ve yazılım modülleri, depo operasyonlarının verimliliğini artırırken aynı zamanda hataları minimize ediyor. Bu teknoloji altyapısı, şirketin müşterilerine daha hızlı, güvenli ve etkin bir hizmet sunmasını sağlıyor.

Gerçek zamanlı entegrasyon ile kesintisiz ticaret sağlıyor

Müşterilerin mal ticareti esnasında gerçek zamanlı bilgi alabilmesi ve malların göndericisi ile alıcısı arasında eş zamanlı bilgi aktarımını sağlayan yazılım modülü, EDI (Elektronik veri değişimi) ve API (Uygulama Programlama Arabirimi) entegrasyonları ile destekleniyor. Bu sistem sayesinde, malların taşınması, yüklenmesi, boşaltılması, ayrıştırılarak istiflenmesi ve kontrol süreçlerinde alıcı ya da gönderici arasında hızlı ve güvenilir bilgi aktarımı sağlanıyor. Böylece, müşteri memnuniyeti artarken, ticari operasyonların kesintisiz bir şekilde yürütülmesi de garanti altına alınıyor.

Proje uygulama süreci, etkin yönetimi sağlamak amacıyla beş ana aşamada gerçekleşiyor. İlk aşamada, proje organizasyonu oluşturuluyor ve iletişim ile risk yönetimi planlanıyor. Ardından, iş ve BT süreçleri modellenip temel performans göstergesi tanımlanarak BT gereksinimleri belirleniyor. Üçüncü aşamada, sistem analizi ve geliştirme işlemleri tamamlanıyor, raporlama kurulumu yapılıyor ve standart işletim prosedürleri oluşturuluyor. Son aşamada ise, sistem ve kullanıcı değerlendirmeleri bulunuyor. Kabul testleri gerçekleştirilip kullanıcı anketleri düzenleniyor. Geri bildirimler sürekli makinelerin gelişimini sağlıyor.

"Operasyonel süreçleri kolaylaştırıyor, müşteri memnuniyetini yükseltiyoruz"

Yapay zekanın optimizasyon süreçlerinde büyük bir avantaj sağladığının altını çizen Globelink Ünimar Depolama ve Yurtiçi Dağıtım Direktörü Volkan Yalçın, “Müşterilerimize depo hizmetlerinde sağladığımız sistem entegrasyonu ve web platformumuzla, yük takibinden faturalara kadar gerçek zamanlı veri erişimi sunarak operasyonel süreçleri kolaylaştırıyoruz. Dokümanlarımıza eklediğimiz QR kodlarla anında ve hızlı erişim imkânı sağlıyoruz. Robot teknolojileriyle operasyonel süreçlerin standart kısımlarını yönetmeyi hedefleyerek, verimliliği artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yük takibi projelerimizde ise yerli firmalarla iş birliği yaparak sektörde yenilikçi adımlar atmak için çalışıyoruz. Dijitalleşme ve otomasyon, lojistik sektöründe vazgeçilmez hale gelmiş durumda; bu teknolojiler operasyonel verimliliği artırarak maliyetleri düşürüp, müşteri memnuniyetini yükseltiyor. Biz de bu kapsamda şirket olarak, sanal pos ile online ödeme, online teklif alma ve yük takip sistemi gibi yeni uygulamalara geçiş yaparak dijital dönüşümde önemli adımlar attık.” ifadelerini kullandı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı