Küreselleşmenin hız kazanması uluslararası ticaret hacminin artmasına neden olurken, bu durum taşımacılık ekosistemindeki faaliyetlere duyulan ihtiyacı artırmaya devam ediyor. Dünya genelinde artan talep sebebiyle farklı taşımacılık opsiyonlarının daha uyumlu biçimde kullanılması gerekiyor. Milk run taşımacılık da hem nakliye verimliliği hem de maliyet optimizasyonu konusundaki getirileri sayesinde sektörde öne çıkan bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda iş süreçlerinde milk run taşımacılığının avantajlarından faydalanan Globelink Ünimar, lojistik faaliyetlerin verimliliğini artırmaya devam ediyor.
Son dönemde milk run taşımacılık uygulamalarının lojistik ve tedarik zinciri alanında sıklıkla tercih edildiği görülüyor. Özellikle üretim hatlarında yer alan ürünlerin ve bileşenlerin uygun zamanda ve doğru biçimde teslim edilmesini sağlamak amacıyla kullanılan milk run taşımacılık, dünya genelinde etkin bir tedarik zinciri yaklaşımı olarak biliniyor. Başta Amerika’daki kullanılan ve süt dağıtım sisteminden esinlenilen dağıtım modeli; teslimat tarafında anlık olarak dolu şişeyi verip yerine boş şise almak üzerine kurulmuş bir model olarak öne çıkıyor. Bu sistemde, milk run (just in time) zaman akışına uygun biçimde hareket edilmesi, böylelikle sütlerin bozulmadan ilgili lokasyonlara teslim edilmesi başarılı bir teslimatta kilit rol oynuyor.
Yaklaşım, envanter yönetimindeki verimliliği artırıyor
Yaklaşım, halihazırda başlıca birçok tedarikçi ve üretim hattı bulunması sebebiyle karmaşık tedarik zincirlerinin yönetildiği otomotiv ve imalat sektörleri olmak üzere birçok sektörde tercih ediliyor. Farklı tedarikçilerden gelen ürünler ve bileşenler belirli bir rotada toplanırken, ardışık teslimatlar yapılarak üretim hatlarına taşınıyor. Zaman kaybı en aza indirilirken ve işgücü maliyeti önemli ölçüde azaltılırken, envanter yönetiminde de verimlilik sağlanıyor. Böylelikle üretim fabrikalarındaki stok alanlarında da tasarruf sağlanıyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Globelink Ünimar İcra Kurulu Komite Üyesi Fatih Baş, “Globelink Ünimar çatısı altındaki çalışma arkadaşlarımızın çabalarıyla iş süreçlerimizi yönetirken, fiziki gerekliliklerin ve finansal kaygıların bir adım ötesinde toplumsal sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla da çeşitli aksiyonlar alabiliyoruz. Bu doğrultuda hem ekosistemdeki paydaş iletişiminin gelişimine katkı sunabilecek hem de tedarikçiler ve üretim birimleri arasındaki iş birliğini artırabilecek milk run taşımacılığın farklı getirilerine de odaklanmalıyız diye düşünüyorum. Ayrıca, ekosistemdeki paydaşlar olarak daha etkili rotalar ve teslimat planlamaları sayesinde çevresel etkileri azaltarak toplumsal fayda elde etmeyi de göz önünde bulundurabiliriz.” şeklinde konuştu.
Milk run taşımacılık yaklaşımının verimliliğe olan etkisini değerlendiren Globelink Ünimar Depo ve Yurt İçi Dağıtım Direktörü Volkan Yalçın, “Yaklaşımın odak noktası üretim hattında düzenli bir akış sağlanması ve işletmelerin mevcut stok seviyelerini minimumda tutulması olarak öne çıkıyor. Bu sayede, taraflar adına maliyetlerin ciddi boyutta düşürüldüğü görülüyor. Çünkü belirli rotada toplanan teslimatlar, teslimat sürelerinde optimizasyonu sağlarken, bu durum lojistik maliyetlerde kârlılığın artırılmasına yardımcı oluyor.” ifadelerini kullandı.
LOJİPORT