“Gökbora’nın telefonları 8 ülkede 8 ayrı dilde açılır”

Gökbora Ticari Başkanı Şenol Çak, “Yurtdışındaki firmalarımızda 20’den fazla ırk ve kültürden insan çalışıyor. Bizi aradığınızda telefon,...

Gökbora Ticari Başkanı Şenol Çak, “Yurtdışındaki firmalarımızda 20’den fazla ırk ve kültürden insan çalışıyor. Bizi aradığınızda telefon, Gökbora Almanya’da Almanca; Romanya’da Romence, İspanya’da da İspanyolca açılır” diyor.

Türkiye haricinde, yurtdışında adı Gökbora ile başlayan ve faaliyet gösterdiği ülke ile devam eden 7 noktada hizmet verdiklerini söyleyen Ticari Başkan Şenol Çak, “Yurtdışı tesislerimizin tamamının mülkü firmamıza aittir. 20’den fazla ırk ve kültürde insanı istihdam ediyoruz” diye konuştu.

Gökbora 1983 yılında Şahap, Şeref ve Şenol Çak kardeşler tarafından kuruldu. Firmanın adı Şahap Bey’in oğlu Gökalp’in ilk 3 harfi olan Gök ve Şeref Bey’in oğlu Bora’nın adları birleştirilerek isim babası Şenol Bey tarafından oluşturulmuş.

Firmalarının en eski birkaç lojistik şirketinden biri olduğunu ifade eden Ticari Başkan Şenol Çak, aile kuruluşu olan Gökbora’nın kurumsal yapısını şu sözlerle ifade ediyor: “Gökbora’yı yönetmek çok kolay. Çünkü, yıllardır tecrübelerle geliştirilen bir sistem var. Şeref Bey ve ben gözlemciyiz. Çok önemli bir sorun olmadığı sürece müdahale etmiyoruz. Sektörde kurumsal boyutu yakalamış sayılı şirketler arasında olduğumuzu söyleyebilirim. Firmamıza bakarsanız 10-15 yıldır çalışan birçok eleman görebilirsiniz. İnşallah bundan sonra da onlarca yıl devam edecek bir yapıyı sürdürmek arzusundayız.”

BÜTÜN TAŞIMA MODLARINDA HİZMET VERİLİYOR

Nakliyenin tüm alanlarında faaliyet gösterdiklerini ifade eden Şenol Çak,  “Ama ana faaliyet alanımız uluslararası kara nakliyesi. Bunun dışında gümrüklü ve gümrüksüz depoculuk faaliyetleri yürütüyoruz; IATA acentesiyiz, hava kargo departmanımız var. Dünyada ulaşmadığımız ülke yok dersem, abartılı sayılmaz. Ağırlıklı ise Uzakdoğu olduğunu söyleyebilirim. Aynı şekilde denizde de konteyner taşımacılığında varız. Deniz kargo ile ayrı bir departmanımız bulunuyor. Bunun dışında multimodal taşımacılık olarak nitelendirilen tren konteyner taşıması yapıyoruz. Kiraladığımız tren konteynerlerimiz ile de İstanbul-Duisburg arasında nakliye hizmeti veriyoruz.

Bine yakın özmal aracımız olmasına karşın, Türk nakliyecisinin yaşadığı sıkıntılı süreçten biz de etkileniyoruz. Bakıyorsunuz her sınır kapımızda kilometrelerce kuyruk var. Araçlarımız geçmiyor. Yabancı nakliyeciyle çok ciddi rekabet yaşıyoruz. Bu rekabetin boyutları gerçekten dayanılmaz hale geldi. Diğer yandan multimodal taşıma yapan firmaların da fiyat avantajlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Tabi onlar da yaptıkları yatırımların meyvesini toplamak isteyecek. Fakat bu esas işi kara nakliyecisi olan kesime ciddi zarar veriyor. Çünkü, gerçekten büyük boyutlu maliyetlerle taşıma yapmak durumundayız.  Bu nedenle hedefimiz işimizi daha da büyümek yerine, kontrol edilebilir ölçülerde tutmak.

Özellikle Avrupa’da önümüze çıkarılan engeller sonucunda, filomuzun önemli bir kısmını yabancı plakalı araçlarla yönetme yolunu seçtik.  Türkiye’deki konumumuza zarar vermemek adına, muhtelif ülkelerde önünde Gökbora, ardında da seçtiğimiz ülkenin adı olan şirketler kurduk. Yani onlarla onların şartlarıyla rekabet ettik. Hatta bazen onlardan da iyi konumda hizmet verdiğimizi söyleyebilirim. Yabancının her ne kadar maliyet avantajı olsa da, biz Türkler biraz daha pratiğiz ve çözüme onlardan daha kısa sürede ulaşabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

7ÜLKE, 7 GÖKBORA

Gökbora Uluslararası Nakliyat’ın kökleri sağlam, finansal durumu oldukça iyi, borcu harcı olmayan bir kuruluş olduğunun altını çizen Şenol Çak, “İthalatçı ya da ihracatçı, yükünü taşıtmak istediğinde bu kriterlere sahip bir firmayı tercih eder. Çünkü, negatif bir durumda zararlarını tazmin edecek güçte bir yapı onların da birinci önceliğidir. Gökbora’nın tercihinde de ilk öne çıkan bu güvenilir yapısıdır. Biz iyi bir markayız. Yurtdışında 7 ayrı ülkede kendi markamızla hizmet veriyoruz. O firmalar aracılığıyla müşterilerimizin yurtdışındaki problemlerini çok daha rahat çözecek durumdayız. Şirketimizin yetmediği yerlerde partnerlerimizi devreye sokabiliriz. Bugün, dünyanın birçok noktasında işbirliği yaptığımız deneyimli ve güçlü partnerlerimiz var. Yurtdışındaki firmalarımız Gökbora adıyla başlamakla birlikte hangi ülkede konuşlanmışsa, o ülkenin şartlarına göre yönetilen şirketlerdir. Şu anda İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan’da faaliyet gösteriyoruz. Önceleri Türkiye’den personel göndermek suretiyle işlerimizi yürütüyorduk. Firmalar kökleştikçe yerel insanlarla çalışmaya başladık. Mevcut durumda yurtdışındaki firmalarımızda 20’den fazla ırk ve kültürden insan çalışıyor. Şuna çok dikkat ediyoruz. Yurtdışındaki firmalarımızı aradığınızda Gökbora Almanya’da telefon Almanca; Romanya’da Romence, İspanya’da da İspanyolca açılır. Bu ülkelerdeki insan maliyetleri oldukça fazla olduğundan hizmetlerimizi daha çok taşeronlardan alıyoruz. Yalnızca Almanya’da kendi öz mal araçlarımızla çalışıyoruz. Yurtdışı tesislerimizin tamamının mülkü de Gökbora’ya ait ve borçsuzdur. Belki lojistik piyasasında bizden daha büyük görünen firmalar olabilir. Ama, biz tesisleri tamamen kendine ait, borcu mütevazı, sağlıklı yönetilen ve ciddi altyapısı olan bir kuruluşuz” ifadelerini kullandı.

DEPOLAR, KONUMLARI NEDENİYLE SÜREKLİ DOLU

Haramidere’deki konumlarının lojistik için ‘en uygun nokta’ olarak tanımlanabileceğini vurgulayan Ticari Başkan Şenol Çak, “Bizim tesisimizden Ambarlı gümrüğü 5 km. Böyle olunca, müşteri limandan malını depomuza aktarmayı tercih ediyor. Çünkü, ekstra bir nakliye ücreti ödemiyor. Çevremizde onlarca antrepo var. Ama, bunlar daha çok Hadımköy, Çatalca gibi alanlara yayılmış durumda. Bir ithalatçı düşünün! İstanbul’un içine mal satacak. Malını gümrükten alıyor, İstanbul’un 30 km dışına çıkarıyor ve daha sonra 30 km geri gelip, İstanbul’un içine götürüyor. Tabi ki, bunun bir maliyeti var. Benim fiyatım diğerleriyle eşit ise, bu yakınlık avantajı, bize tercih olarak geri dönüyor. En büyük avantajımızın açılımı, ‘Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar’ sözcüğünde gizli. Haftalık araç hareketimiz 200’ün üzerinde. İhracat malı götürdüğümüzde, yurtdışından da ithalat ürünü getiriyoruz. İthalat malı geldiğinde de bu yükü bir depoya aktarmak lazım. Bu hareket de, depolarımızın sürekli yüksek doluluk oranlarıyla çalışma sonucunu getiriyor. Nakliyeci olarak şunu diyemezsiniz: ‘Kara nakliyesi para kazanmıyor, ben yalnızca depo faaliyetleri yürüteceğim’ Böyle bir dünya yok. Lojistik ve depolama faaliyetleri birbirinin ayrılmaz parçasıdır. Onca ithalat hareketi yapan güçlü bir araç filomuz olmasa, bu depolar da bu kadar dolu olmazdı.

Bunların yanı sıra, başında da belirttiğim gibi biz köklü ve güvenilir bir kuruluşuz. Hırsızlık olur, Allah korusun yangın olur; hangisi olursa olsun, ithalatçı bilir ki, Gökbora bir kurumdur ve kimseyi mağdur etmez. İsteyen istediği araştırmayı yapar, Türkiye’nin en köklü, sistematik olarak gelişmiş ve macera içinde olmayan bir kuruluşuz. Finansal oyunlarla yönetilen değil, yalnızca nakliye işi yapan bir firmayız” sözleriyle firmalarının güvenirliliğinin altını bir kez daha çizdi.

Selçuk ONUR - LOJİSTİK EKİPMANLAR

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı