Goodyear, pirinç çeltiği kullanarak çevre dostu, yakıt tasarrufu sağlayan lastikler üretecek. Goodyear, daha önce arazi doldurmak için kullanılan pirinç çeltiğinden lastik üretiminde fayda sağlayacak.
Goodyear, lastik üretiminde pirinç çeltiklerini kullanarak, hem çevre dostu hem de yakıt tasarrufu sağlayan lastikler üretecek. Son iki yıl içinde pirinç çeltiğini Akron’daki İnovasyon Merkezi’nde test eden Goodyear, pirinç çeltiğinin lastik performansına olan etkisinin, kullanılan diğer geleneksel kaynaklarla eşit olduğunu farketti.
Bu yenilik ile ilgili görüşlerini paylaşan Goodyear Teknoloji Bölümü Başkan Vekili Joseph Zekoski, “Goodyear, pirinç çeltiğinin kabuğunu kullanarak, lastik üretmesinin yanı sıra arazilere doldurulan pirinç çeltiği atıklarının miktarını düşürmeye de yardımcı olacak. Bu da Goodyear’ın doğaya ve inovatif yaklaşımlara olan duyarlılığını gösteriyor” dedi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden alınan bilgiye göre, her yıl dünya çapında 700 milyon tondan fazla pirinç hasat ediliyor ve bu süreçte ortaya çıkan pirinç çeltiğinin ortadan kaldırılması ise çevre açısından oldukça zorlu bir durum yaratıyor. Bunun sonucunda, arazilere doldurulan atıkların miktarını düşürmek ve elektrik üretmek için çeltikler yakılıyor. Yakılma sonucu ortaya çıkan silika maddesi lastik kaplama işleminde dış lastik kauçuk yüzü ile karıştırılıyor. Bu da lastiğin dayanıklılığının artmasına ve yuvarlanma direncinin azalmasına yardımcı olarak yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca lastiğin ıslak yüzeylerdeki çekiş gücünü de artırıyor.
Goodyear’da pazara sundukları lastiklerin, hem geliştirilmesinde kullanılan malzemeleri ve üretim süreçleri, hem de performansları açısından daha çevreyle dost hale getirmeye odaklandıklarını söyleyen Zekoski, “Lastiklerimizin yakıt verimliliğini de artırmak için Hava Basıncı Koruma Teknolojisi (AMT - Air Maintenance Technology) gibi yeni yöntemler geliştirmeye ve lastiğin üretiminde kullanılan petrol-bazlı malzemeler yerine soya yağı gibi yenilenebilir kaynaklar keşfetmeye devam edeceğiz” dedi.