Grimaldi, Mersin ve short sea avantajları

Karayolu taşımacılarının en büyük kabuslarından biri de yıl tamamlanmadan belgelerinin bitmesidir. Zaten birçok tarife dışı engellerle rekabet gücü...

Karayolu taşımacılarının en büyük kabuslarından biri de yıl tamamlanmadan belgelerinin bitmesidir. Zaten birçok tarife dışı engellerle rekabet gücü zayıflayan nakliyecilerimiz, bir de dozvolaları (geçiş belgesi) bittiğinde tabiri caizse ‘iyot gibi’ açıkta kalmaktadır.

İşte, önce İtalyan taşımacılık devi Grimaldi’nin başlattığı, geçtiğimiz günlerde de Adriyatik’te İtalya-Yunanistan arasında start alan limandan limana taşımacılık, nakliyecilerimizin belge sorununa ‘ilaç’ olacak gibi gözüküyor. Çeşme, Mersin ya da Pendik’ten Ro-Ro’lara yüklenen treylerler vardıkları Trieste Limanı’nda karayolunu kullanmadan Grimaldi’nin Ro-Ro’ları ile Avrupa’nın diğer limanlarına ulaşabiliyor. Yunanistan ve İtalya arasında yine başka bir short sea sistemi devreye girdi. Bu hatta alternatif olarak kullanılabilecek.

Bu yöntemi tercih eden taşımacılar, vardıkları limanda treyler ya da dorselerinin aktarılacağı gemilerin biletlerini Türkiye’den temin edebiliyor. Böylece transit geçiş belgesi ya da dozvolalarını kullanmadan başka bir ülkeye denizden geçiş yapılmış oluyor. Sistem, karada geçirilen zamanı azalttığı gibi, sürücünün de dinç kalmasını ve yola devam edebilmesi için gerekli süreyi optimum kullanmalarını sağlıyor.

MERSİN’DE IŞIK VAR

Irak Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte dünyanın her yerinden Irak’a kullanılmış araba akını başlamıştı. Mersin Limanı da, bu dönemde oldukça yoğun bir trafik geçiriyordu. Özellikle araba taşımacılığında söz sahibi kuruluşlardan Grimaldi de, o yıllarda 3 ay süren bir hattı devreye almıştı. Ancak, Irak yönetimi, 2005 yılında alımı durdurunca Grimaldi de servisi kapattı. İşte bu hat 1 yıldır yeniden başladı. Mersin’i seçmelerinin nedeni İran veya Irak’a daha kolay ulaşabilmek. Grimaldi, dünyadaki en büyük taşıma kapasitelerine sahip line’lerdan biri olarak öne çıkıyor. 2010 yılından itibaren de bu hatta taşımaların artacağı öngörülüyor. Çünkü, savaş sonrasında yapılanma yoluna giren Irak’ın ağır iş makineleri ve ekipman ihtiyacı çok büyük. Irak’a açılan en önemli kapı da Mersin.

ULUSOY VE UN RO-RO’YA DEV BİR RAKİP GELEBİLİR

Grimaldi, Short Sea ile Yunanistan’a kadar geldi. Bir sonraki adımda Türkiye’den de bir feribotla Yunanistan ya da İtalya’yı bağlarsa, Türkiye’den de Avrupa limanlarına feribot seferlerine başlayabilir. Çünkü, bunu yapacak kapasitesi  de gemisi de var. Türkiye’nin çok büyük bir volümü bulunuyor. Karadeniz ülkeleri, Türk cumhuriyetleri, İran, Irak, Azerbaycan’dan Avrupa’ya gelecek talepleri karşılayacak bir kapasite mevcut değil. Dolayısıyla denize olan ihtiyaç artacak. Bu kapasiteyi karşılayacak gemi henüz yok. Bu nedenle Grimaldi ya da bir başka dünya devi önümüzdeki günlerde Türkiye’den bir Ro-Ro hattı açarsa kimse şaşırmasın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diğer Haberler

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
En çok ülkeye uçan THY, Guinness dünya rekoru kırdı
Pegasus Hava Yolları’ndan tarihi uçak siparişi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
BookingAgora ve Lufthansa arasında iş birliği!