Gümrüklerde kaçakçılık x-ray’le önlenecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, gümrük kapılarında hem güvenli hem de hızlı hizmet vermek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Sınır kapılarında bazı araçların, x-ray cihazlarına yönlendirilerek ayrıntılı aramadan geçirildiğini anlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Bu işi yapanlar teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyorlar. Hangi periyotta, hangi sıklıkta, hangi oranda, hangi araçların x-ray cihazına yönlendirildikleri noktasında bilimsel yöntemler kullanılıyor" diye konuştu.

Bakan Canikli, gelinen seviyenin bu tür projelerin hayata geçirilmesine imkan sağladığını belirterek, şöyle konuştu: "Belki 10 yıl önce böyle bir projenin uygulanması mümkün değildi ama bugün mümkün. Çünkü bugün bir x-ray cihazı saatte 80 tırı tarayabiliyor. Dolayısıyla teknolojinin ulaştığı seviye artık tüm tırların ve konteynerlerin x-ray cihazları ile taranmasına imkan sağlıyor, biz de bunu kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık, hangi limana, hangi kapıya ne kadar x-ray cihazları yerleştirilecek, nokta nokta hepsini belirledik."

"ALINAN GÖRÜNTÜLER, KOMUTA KONTROL MERKEZİMİZDE DENETLENECEK"

Sistemin kurulması yönünde teknik şartnamelerin tamamlandığını ve gelecek günlerde bunun ihalesinin yapılacağını anlatan Canikli, söz konusu düzenlemenin, gümrük kapılarında hem hızlı hem de güvenli işlemlerin yapılması noktasında "reform" niteliğinde olduğunu vurguladı. Denetimlerde insan faktörünü minimum seviyeye indirmek istediklerini vurgulayan Canikli, "Çünkü gümrük kapılarında alınan görüntülerin bir örneği Ankara'ya gelecek ve komuta kontrol merkezimizde denetlenecek. Yani görüntüyü yerinde analiz eden operatör bilecek ki yaptığı denetim Ankara'dan da denetlenecek ve herhangi bir farklılık bulunduğu takdirde kendisi ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabilecek" ifadelerini kullandı.

"İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEDEN TARAMA YAPILACAK"

Canikli, sadece eşyaların değil, büyük ve küçük ölçekteki tüm araçların da  x-ray cihazı taramasından geçirileceğini söyledi. Söz konusu uygulama sırasında insan sağlığına zarar verilmeyeceğini belirten Bakan Canikli, "O araçlarda bulunan kişiler sadece 5 muz yemiş kadar radyasyona maruz kalacaklar. Bu da uluslararası standartların çok çok altında. Yani çevre, insan tüm boyutları açısından olayı değerlendiriyoruz" dedi. Canikli, projenin 2016 yılında tamamen hayata geçirileceğini kaydetti.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı