Gümrükte "yanlış tarife" skandalı

El sanatları ile uğraşan üç kadın Amerika’dan kırpıntı deri getirtmek istedi. Ancak bu işlem, kelimenin tam anlamı ile başlarına ‘bela’ oldu. Gümrük’te girilen yanlış tarife nedeni ile karşılarına yüklü bir fatura çıktı; ürünleri antrepolarda kaldı.

El sanatları ile uğraşan üç kadın Amerika’dan kırpıntı deri getirtmek istedi. Ancak bu işlem, kelimenin tam anlamı ile başlarına ‘bela’ oldu. Gümrük’te girilen yanlış tarife nedeni ile karşılarına yüklü bir fatura çıktı; ürünleri antrepolarda kaldı. Getirdikleri malın fatura değeri 5 bin 207 dolar olmasına karşın önlerine 159 bin dolarlık bir fatura çıktı. Bu tutarla, pazarda 20 dolara satılan süveter ise 635 dolar oldu. Üç kadın, uzun süredir uğraştıkları sorunun geresinde ise kendilerinden istenen rüşveti vermemelerinin yer aldığı iddiasında...

Esra Işık, Ayfer Ekinci ve Arzu Ünal 20 yıldır el sanatları ile uğraşıyor. Dizaynır olarak çalışan üç kadın, Amerika’da bulunan bir tanıdıklarının gönderdiği malları işleyip sattıktan sonra ödemesini yapıyordu. Son işlem de benzer şekilde oldu. Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre,  üç kadın, gönderilen malın ithalat işleminin yapılması için T. Gümrük Müşavirliği ile temasa geçti. Süveter, fular, eşarp ve deri eldivenlerden oluşan malın faturası 5 bin 207 dolardı. Temasa girdikleri müşavirlik firması yetkilisi, ithalat işlemi için yapılacak masrafın ise 2 bin TL seviyesinde olacağını söyledi.

Topu birbirlerine attılar

Ancak, mal Türkiye’ye geldikten sonra olanlar oldu. İddiaya göre, müşavirlik şirketinin yanlış tarife numarası vermesi ile işler içinden çıkılmaz hale geldi. Halkalı, Ambarlı ve Erenköy Gümrük Müdürlükleri yanı sıra, müşavirlik firması, antrepo ve valilik arasında günlerce mekik dokuyan kadınlar sorunu çözemedi.

Astarı yüzünden pahalı

!İthalatını yaptıkları malın değeri 5 bin 207 dolar olmasına karşın karşılarına çıkan fatura 159 bin dolar oldu. Bu tutar üzerinde ödemeleri gereken vergi ve masrafların 50 bin dolar tutacağı belirtildi. Konu ile ilgili savcılıklara ve ilgili kurumlara yapılan başvurularda söz konusu malların tamamının satılması durumunda dahi elde edilecek gelir 14 bin dolar seviyesinde. Yapılan hesaplamalara göre, bir süveter için 635 dolarlık bir fiyat ortaya çıkarken, gerçekte bu ürünün satış fiyatı 20 dolar.

Konu ile ilgili savcılıklara yapılan başvurularda, aralarında gümrük müşavirleri ve memurların da olduğu bir grubun kendilerinden rüşvet istedikleri iddia edildi. Dosyaya sunulan ses kayıtlarına göre, malın sahipleri ile tartışan müşavirler, gümrük memuruna söz verdiklerini, para getirmeleri için baskı kuruyor.

HSYK’YA şikayet başvurusu

Konu ile ilgili Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma ile ilgili takipsizlik kararı verdi. Aralarında Halkalı Gümrük Müdürü S.K.’nin yanı sıra T. Gümrük Müşavirliği şirketinin yetkilileri İ.T., ve H.T.’nin olduğu şüpheliler için verilen takipsizlik kararına yapılan itiraz da reddedildi. Edinilen bilgilere göre, dosya ile ilgili takipsizlik ve ret kararı veren hâkim ve savcılar hakkında hem Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na hem Adalet Bakanlığı’na şikâyette bulunuldu.

'Rüşvete zemin hazırlandı’

İDDİASISınırlı imkânlarla iş yapmaya çalıştıklarını söyleyen Esra Işık, yaşadıkları sorunlar nedeni ile işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Işık, tarife numarasının bilinçli olarak yanlış verildiğini öne sürerek, bu sayede kendilerinden rüşvet alınmasına zemin hazırlandığını aktardı. Işık, malı gümrükte çekemedikleri için ABD’de bulunan ve 20 yıldır çalıştıkları firma ile de, ödemeyi yapamadıkları için, ilişkilerinin bozulduğunu aktardı.

CNNTURK.COM

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

“Suriye’deki huzur lojistiğe doping olacak”
Talay Logistics, yeni yıla Doğu Avrupa’ya yatırımla başladı
Türkiye-İran ticareti kapıda kaldı:1000 TIR sınırda bekliyor
"Yeni şekillenen Suriye'nin lojistik üssü Hatay olacak"
Sektör temsilcilerinden lojistikte çıtayı yükseltebilecek öneriler