Büyük ozan Aşık Veysel, Bu Bendeki Aşk Olmasa adlı şiirinde Güzelliğin on paretmez, Bu bendeki aşk olmasa demiştir.
Ben çok iyiyim veya ben akıllıyım veya ben çok güzelim veya ben çok yakışıklıyım demekle bir erkek veya bir kadın güzel veya yakışıklı olamaz. Diğer kişilerin iyi veya güzel kadın veya yakışıklı adam veya akıllı demesi gerekir.
Başkalarının sizi nasıl algıladığı, sizi nasıl gördüğü ve sizi nasıl değerlendirdiği; sizin, kendinizi nasıl gördüğünüzden çok daha önemlidir.
Türkiye, Avrupa ve Asya arasında bir köprüdür. veya Türkiye, Batının Doğuya, Doğunun da Batıya açılan kapısıdır. veya Türkiye, Doğu'nun en batısı, Batı'nın en doğusudur gibi söylemler, Türkiyenin coğrafi önemini vurgulamaktadır.
29 Mayıs 2009 tarihli Hürriyet Gazetesinde çıkan habere göre Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Piriştinada yapılan toplantıda Çin yerine Türkiyeyi seçin ıslık çalsanız geliriz diyerek Türkiyenin coğrafi özelliğini vurgulamaya çalışmıştır.
Coğrafik özellikler, artık tek başına fark yaratacak veya rekabetçi bir özellik değildir.
Son üç aydır bazı ulusal basın ve lojistik dergilerinde Çin, Pire Limanının işletme hakkını aldı. Bu, Türkiyeyi olumsuz etkiler gibi yazılar ve haberler çıkıyor. Yorumlar yapılıyor.
Yaklaşık 1 yıl önce yazdığım Kriz Fırsat mı ve Bardağın Dolu Tarafını Görmek başlıklı yazılarımda, Çinin Yunanistanın Pire Limanı ile olan ilişkisini yazmış ve Çin ne yapmak istiyor? Krizde yatırım yapılır mı? Eğer olaya uzun vadeli stratejik yaklaşım olarak bakılırsa Çinin rekabet gücü için önemli adımlar olduğu görülür. diye belirtmiştim. (İlgilenenler, www.greekembassy.org/Embassy/content/en/Article.aspx?office=3&folder=1013&article=24889 linkinden haberin orjinaline ulaşabilir.)
Bu anlaşma için Yunanistan Başbakanı Karamanlis ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintaoda devreye girmişti. Anlaşma sonrası Karamanlis Çin ürünleri için Yunanistanın Güney Doğu Avrupa ve Doğu Avrupaya çok önemli transit noktası olacağını söylemişti.
Coğrafik özelliklerin, artık tek başına fark yaratacak veya rekabetçi bir özellik olmadığının farkına varan Çin, Pire Limanı ile Avrupaya bir yol açmış oldu. Çin'in Başbakan Yardımcısı Zhang Dejiang, Pire Limanınındaki COSCO yatırımlarını ve COSCO çalışanlarını ziyaret etti (17 Haziran 2010, www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_economy_1_17/06/2010_117731)
Coğrafik özellikler, artık tek başına fark yaratacak veya rekabetçi bir özellik değildir.
Lojistik merkez olmak isteyen Türkiyenin nasıl algılandığı önemlidir. Bu lojistik merkezi kullanmak isteyen, kuruluşlar ve yatırımcılar Türkiyeyi nasıl değerlendiriyor?
Bakın bizi nasıl değerlendiriyorlar?
Veya nasıl algılıyorlar?
Dünya Bankasının The Logistics Performance Index (LPI) 2007 ve 2010 çalışmasına göre Türkiyenin lojistik performansı zayıf olarak algılanmakta ve değerlendirilmektedir. Hatta, Türkiye, 2007 yılına göre daha gerilemiştir.
Dünya Ekonomik Forumunun 2009 2010 Küresel Rekabet Raporuna göre Türkiye; karayolu alt yapı kalitesinde 48, demiryolu alt yapı kalitesinde 63, liman alt yapısı kalitesinde 78 ve havayolu alt yapısı kalitesinde ise 54üncü sırada yer almıştır.
Dikkatinizi çekti mi? Her iki çalışmada da coğrafi özellikleri öne çıkaran kriterler yoktur.
Türkiye, lojistik merkez olmasını sağlayacak rekabetçi güce ve lojistik performansa sahip mi?
Artık kendimizi coğrafi özelliklerimiz ile avutmak ve yavru kirpiyi pamuğum diye sevmesi gibi davranmak yerine yukarıda belirtilen kriterlere göre lojistik yapılanmamızı, 2023ü beklemeden hayata geçirmeliyiz. Türkiye, yukarıdaki kriterleri ve rekabet unsurlarının birlikte ve eş zamanlı geliştirmelidir.
Lojistik hareketi kolaylaştıracak alt yapı ve yasal uygulamalar geliştirilmeli, lojistik firmaları verimli ve etkili çalışmalı ve sürdürülebilir performans göstermeli, lojistik hizmet alanlar da değer zincirleri ile ilişkilerini sürekli geliştirmelidir.
Son bir bayat haber daha vereyim. 2007 yılının Mayıs ayında da Çinli LinkGlobal Logistics (devlet destekli olduğu söylenmektedir) Almanyadaki Parchim Havalimanını satın almıştı. (http://www.abcmoney.co.uk/news/24200776629.htm, http://www.parchim-airport.com/en/html/intro.asp?id=4; 2007 yılında UNDde katıldığım bir toplantıda belirtmiştim ve toplantı sonrası yayınlanan UNDnin Sesinde yer almıştı)
Bu yazı, Çin Min, Fark etmez, biz en iyiyiz diyenlere ithaf edilmiştir.
Saygılarımla.