Hacizli LPG gemisi Körfez'de tehlike saçıyor

Eski sahiplerinin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 5 yıl önce haciz koydurulan ve İzmit Körfezi'nde Tüpraş'a yakın noktada demirledikten sonra terk edilen...

Eski sahiplerinin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 5 yıl önce haciz koydurulan ve İzmit Körfezi'nde Tüpraş'a yakın noktada demirledikten sonra terk edilen tanker, içindeki yaklaşık 1500 ton Lpg sorun oldu. Daha önce birkaç kez fırtınalı havada demir tarayan ve Tüpraş'a doğru sürüklenen geminin makine, kumanda ve elektronik sistemleri ile tank ve vanaları da paslanıp çürüdü. Hareket kabiliyetini yitiren gemideki 1500 ton gaz, bir başka haciz işlemi nedeniyle burada yediemin olarak bulunduğundan boşaltılamadığı gibi, çürüme nedeniyle yüksek orandaki gaz kaçağı tehlikeyi daha da arttırdı. Eski sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle birkaç kez el ve isim değiştiren, buraya ilk geldiğinde Karayipler'deki bir ada ülkesi olan Saint Vincent bandralı 'Chernomores' adını taşıyan 1850 grostonluk gemi, icra yoluyla satın alınmadan önce Panama bandrasına geçirilip 'Quen' adını aldı. Geçtiğimiz günlerde de mahkeme kararlarının Yargıtay'da onanması ve icra işlemlerinin ardından Ay Uluslararası Nakliyat firması sahibi Aydın Yüksel tarafından satın alındı.

YOĞUN GAZ KAÇAĞI

Gemiyi hurda olarak satın alan ve İzmir Aliağa'ya söküme götürmeyi planlayan Aydın Yüksel bürokratik engellere takıldı. Tespit için mahkemeye başvuran Aydın Yüksel dün bilirkişi heyetiyle birlikte gemiye çıktı. İzmit iskelesinden küçük bir motorla 45 dakikada ulaşılabilen, üzerine ip merdivenle çıkılabilen gemiye girilmeden önce, patlama riski olduğundan tüm cep telefonları kapatıldı. Bilirkişi heyeti tesbitlerine göre makina dairesi, elekrik donanımları, kaptan köşkü ve kumanda sistemleri çürüme ve paslanma nedeniyle devre dışı kaldığı belirlenen gemide, yine çürüme ve paslanmalar nedeniyle tanklardan büyük oranda gaz kaçağı olduğu görüldü.

İÇİNDEKİ GAZ DA HACİZLİ

Gemideki Lpg ilk geldiğinde kayıtlara göre 1852 ton civarındayken, 5 yıllık süre içinde kaçaklar nedeniyle 1500 tonun altına düştüğünün tesbit edildiğini söyleyen Aydın Yüksel, şu anda da büyük oranda kaçak olduğunu, bu gazın biran önce yediemin olarak kullanılabilecek bir başka tanker veya karadaki tanklara aktarılmasını istedi. Aydın Yüksel şunları söyledi: "Gemi alacağa mahsuben uluslararası deniz hukuku gereği olarak personel alacaklarına münhasıran Körfez Asliye Hukuk Mahkemesi'nin gerekçeli kararı ve Yargıtay 12'nci Hukuk Dairesi'nin de kesinleşme şerhi ve onaylanmasıyla icradan Turgut Bağcı adına satılarak kesinleşti. Bundan sonra gemiyi biz satın aldık kendisinden. Hakim nezaretinde yapılan bilirkişi incelemesinde, uzman mühendislerin yaptığı incelemede geminin teknik aksamlarının, mekanik ve elektornik aksamlarının çalışmadığı, motor aksamlarının vazifesini görmediği 5 yıldır bağlı olmaktan dolayı bazı aksamlarının çalışamadığı ve iş göremez olduğu belirlendi. Gemi üzerinde bulunan 6 tanktan yoğun miktarda gaz kaçağı olduğu tespit edildi. Bu Lpg yani propan botan gazı bileşimi. Son derecede riskli. Patlama riski olan, yanma riski olan, Körfez ve deniz trafiği açısından tehlike arz eden bir durum."

BİRKAÇ KEZ DEMİR TARAMIŞ

Aydın Yüksel, Demirli olan geminin şiddetli bir fırtınada sürüklenme riski bulunduğunu, daha önce de bir kaç kez Tüpraş iskelesine fırtınalı havalarda sürüklendiğini belirterek şöyle devam etti: "Başka kurtarma gemileri sayesinde tekrar demirlenmiş. Geminin çarpmasının yanı sıra çarpma anında oluşabilecek gazın patlaması, yanması, kıyıda veya denizde bulunan diğer gemilere veya insanlara dolayısıyla çevreye zarar vermesi söz konusu. Tehlike nedeniyle bu işlemlerin hızlandırılıp, bir an önce gazın tahliye edilerek geminin buradan uzaklaştırılması gerekiyor."

(enerjigunlugu.net)

www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti