Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ticari araçların özel amaçlı kullanılmasına izin vermeyeceklerini, hafif ticari araçların yüzde 10'dan 15'e çıkarılan ÖTV'siyle buradaki haksız rekabetin önüne geçtiklerini söyledi.
Yılın ilk dört ayında binek otomobil pazarı geçen yıla göre yüzde 19 daralırken, hafif ticari araçlardaki gerileme yüzde 33 seviyesinde oldu. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) hükümetin bu durumu yeniden gözden geçirmesini isteyerek, geçen yıl üretimdeki payı yüzde 42 ile 502 bin adet, ihracattaki payı ise yüzde 43 ile 340 bin adet olan bu araçların iç pazardaki rekabet gücünü yitirmesinin, dış pazarları da olumsuz etkileyeceğini söyledi. OSD Başkanı Kudret Önen'in bu uyarısına karşın, aynı derneğin üyesi Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise hafif ticari araçların geçen yılın ekim ayında yüzde 10'dan 15'e çıkarılan ÖTV'ye rağmen haksız rekabet yarattığını ve bu duruma son verilmesi gerektiğini savunuyor. Babacan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Hafif ticari olarak alınan bazı araçlar zaten binek otomobil olarak kullanılıyordu. Ama buna izin vermeyeceğiz. Eğer binek otomobil isteniyorsa, binek otomobil alacaklar. Vergiler konusunda sektörün tümüne bakıp, gelişmeleri izleyeceğiz. İleride kuşkusuz adımlar atılabilir ancak henüz verilmiş bir kararımız yok” demişti.
'SRC BELGESİ AMAÇ DIŞI KULLANILAMAZ'
OSD Başkanı Kudret Önen bu araçların küçük esnaf ve KOBİ’lerin yük taşıma ihtiyacı için kullandığını, en önemli özelliklerinin ise yerli olarak tasarlanarak üretilmeleri olduğunu üstelik Karayolu Taşımacılığı Mevzuatına göre “K2 Belgesi” alımı ve sürücülerinin de yük taşımacılığı ile ilgili “SRC Belgesi”ne sahip olmaları gerektiğinden amaç dışında kullanılmalarının mümkün olmadığını ifade etti.
'ÖTV ARTIŞI YÜZDE 70'İ İTHAL BİNEĞE YARADI'
Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen, hafif ticari araçlarda yüzde 10’dan 15’e çıkarılan ÖTV’nin vergi gelirini artırmadığı gibi yüzde 70’i ithal olan binek otomobil pazarına yaradığını ifade etti.
Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen 2012’de daralma beklendiğini, bu yüzden bir panik olmadığını ancak hafif ticarideki yüzde 33'lük gerilemenin ciddi kaygılandırdığını dile getirdi. Önen “Hafif ticari gerilerken, otomobil satışlarında aynı oranda azalma yok. Bu vergi artışıyla yüzde 70'i yerli olan bir segmentten siz satışları yüzde 70'i ithal olan bir segmente veriyorsunuz. Neticede de ithalatınız artıyor. Matematiksel olarak böyle bir netice çıkıyor. Bizim isteğimiz bunun incelenmesi, hakikaten böyleyse ülke strateji olarak bu durumun yeniden gözden geçirilmesi. Geçen sene 165 bin civarında olan ticari araç satışlarının bu sene 120-125 bin adetlere inmesi bekleniyor. Bu çok ciddi bir azalma” dedi.
'HAFİF TİCARİNİN KAYBETTİĞİ PAZARI BİNEK OTOMOBİL ALDI'
Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen, hafif ticari araçların toplam pazardaki payının 2011’de yüzde 18.6 iken 2012 yılının ilk dört ayında yüzde 14.7’ye düştüğü belirtti. Önen, “2011 yılında yüzde 65.5 pazar payına sahip otomobilin, 2012 yılının ilk dört ayında yüzde 68.7 pazar payı ile hafif ticari araçların daralan pazarından pay aldığı görülmektedir. Ayrıca Özel Tüketim Vergisi’nin yüzde 10’dan yüzde 15’e artırılması ile vergi gelirlerinde bir artış öngörülmektedir” dedi.
'TİCARİ DİYE ALIP BİNEK YAPIYORLAR'
Hafif ticari araçların düşük vergilerinden ötürü binek araçlara tercih edildiğini ve bunun ciddi bir haksız rekabet yarattığını her fırsatta dile getiren Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar “Hafif ticari araç ÖTV'si yüzde 15'tir ve hafif ticari araçların önemli bir bölümü binek araç olarak kullanılmaktadır. Bizler, halkın ulaşabileceği en ekonomik binek araçlarımızı bile satarken, tüketiciye yüzde 37'lik bir ÖTV yükünü yansıtmak zorundayız. Üstelik binekle hafif ticari arasındaki 22 puanlık fark KDV dahil edildiğinde yüzde 26 seviyesine ulaşmaktadır. Biz bu noktadan hareketle, vergi mevzuatının daha homojen ve haksız rekabetin giderildiği bir ortama getirilmesini beklemekteyiz" diye konuştu.
Habertürk
LOJİPORT