Hangi araçların trafik sigortası teminatları arttı?

İki gün önce Hazine bir yönetmelik yayınlayarak, şehirlerarası ve uluslararası taşımacılık yapan araçların trafik sigortası primlerini iki katına yükseltti. Ardından çıkan yorumlara baktım, ağzım açık kaldı.

Trafik sigortası konusunda öyle bilgi kirliliği yaşanıyor, her kafadan ayrı ses çıkıyor, bilir bilmez herkes konuşuyor ki, gerçekten bu iş artık kabak tadı verdi. İki gün önce Hazine bir yönetmelik yayınlayarak, şehirlerarası ve uluslararası taşımacılık yapan araçların trafik sigortası primlerini iki katına yükseltti. Ardından çıkan yorumlara baktım, ağzım açık kaldı. ‘Trafiğin teminat limitleri arttı primler ikiye katlanacak’ diyen mi istersiniz, ‘primler 600 bine çıkacak’ diyen mi; sınır yok.

Ben size işin doğrusunu anlatayım. İşin aslını isterseniz, artan bir teminat da yok. Hatırlayacaksınız, torba yasa ile Nisan ayının sonunda, şehirlerarası yolcu taşıyan araçların zorunlu yaptırdığı karayolu taşımacılık sigortası kaldırıldı ve şehirlerarası seyahat eden yolcuların uğrayacakları zararların trafik sigortasından karşılanmasına karar verildi. Yani, yolcu taşımacılık sigortası ile trafik sigortası birleştirildi.

TEMİNATLAR NEDEN ARTTI?

Konuyu biraz daha açayım. Düne kadar şehirlerarası yolcu taşıyan araçlar, hem taşımacılık sigortası hem de trafik sigortasını yaptırmak zorundaydı ve iki sigortaya da ayrı ayrı prim ödüyorlardı. Ödedikleri bu prim karşısında da olası bir kazada, yolculara gelecek zarardan dolayı taşımacılık sigortası kapsamında; kişi başına 310 bin lira, kaza başına da 2,4 milyon lira teminat alıyorlardı. Yine olası bir kazada, trafikte başkalarına verecekleri zararlar için de trafik sigortası kapsamında; kişi başına 310 bin lira, kaza başına da aracına göre (otobüs, minibüs) 3,1 ila 9,6 milyon lira arasında teminat alıyorlardı.

Geçen ayın sonunda bu iki sigorta birleştirildi. Kimin için birleştirildi, sadece şehirlerarası yolcu taşıyan araçlar için. Trafik sigortası; hem bu araçların taşıdıkları yolculara hem de bu araçların trafikte başkalarına verecekleri bedeni zararları karşılar oldu. Yani, düne kadar iki ayrı sigortanın verdiği iki farklı teminat vardı, şimdi iki ayrı teminatı karşılayan tek sigorta var.

Hal böyle olunca da Hazine, kalkan taşımacılık sigortasının teminatlarını trafik sigorta ile birleştirdi ve trafik sigortasının limitlerini iki katına çıkardı ve şehirlerarası yolcu taşıyan otobüs, minibüslerin teminatları kişi başına 620 bin lira oldu. Aracına göre kaza başına teminat limitleri iki katına çıktı.

FİYATA ETKİSİ OLACAK MI?

İşte, olan biten budur. Yoksa binek araçların, taksilerin ya da yük taşıyan kamyon gibi araçların teminat limitleri artmadı. Tüm otobüs ve minibüslerin de teminatları iki katına çıkmadı. Sadece şehirlerarası yolcu taşıyan ve yolcu taşıma belgesi alan araçlarınki arttı.

Eminim, bazı kesimler, teminat artışının sigorta fiyatına nasıl yansıyacağını merak ediyordur. Şu kadar söyleyeyim: Düne kadar bu araçlar iki sigorta için ayrı ayrı prim ödüyorlar ve ayrı ayrı da teminat alıyorlardı. Şimdi ise tek poliçe olacak, -trafik sigortası- teminat da iki katı olacak. Sizce fiyat artar mı, artmaz mı?

noyandogan@hurriyet.com.tr

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

DFDS, Avrupa’dan Mısır’a kolay ulaşımın yolunu açtı
Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde