“Hat tıkanıklıkları belimizi büküyor”

Karayolunda sağlıklı tonaj denetimi yapılmadığı için haksız rekabete maruz kaldıklarına dikkat çeken Rayser yöneticileri, en büyük maddi kayıpları...

Karayolunda sağlıklı tonaj denetimi yapılmadığı için haksız rekabete maruz kaldıklarına dikkat çeken Rayser yöneticileri, en büyük maddi kayıpları ise aldıkları yükü zamanında ulaştıramama sonucu yaşıyor. Örneğin, birinci ayın 20’sinde dolum yaptıkları kömürü röportajı yaptığımız Şubat’ın 25’inde hala Van’a ulaştıramamışlar.

Rayser Lojistik Depolama Ticaret Sanayi AŞ kendi öz malı olan 135 adet 54 ton yükleme kapasitesine sahip Ga tipi kapalı yük vagonu , 34 Adet Rgs tipi platform vagon ile 113 adet opentop konteynır 1 adet Staicker  ile yurtiçi demiryolu taşımacılığı yapıyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gümüş ve Genel Müdür Nedim Kahveci, en çok aldıkları yükü zamanında götürememekten şikayetçi. Hatlarda tıkanıklar yaşadıklarını ifade eden Gümüş ve Kahveci, “Örneğin, 3-4 bin ton yükü Tatvan’a götüremiyoruz. Vagonları gönderdik 20 gün yattı ama TCDD alamadığı için 20 lira daha fazla verip karayoluyla taşıdık. Hükümet, 12 ay kömür dağıtıyor.  Yanı sıra, özel sektör de doğuya kömür satıyor. Hükümet, doğal olarak kendi götürdüğü kömüre öncelik veriyor. Dolayısıyla bizim vagonlarımız gidemiyor. Birinci ayın 20’sinde dolum yaptık bugün Şubat’ın 25’i hala kömür Van’a ulaşmadı. Aslında bizim yüklediğimiz kömür de Sosyal Yardımlaşma kömürü, ama devlet kendi önceliğini koruyor. Bir de Tatvan’dan Van’a feribotla geçiyoruz, Feribot sağlıklı çalışmıyor. Aynı feribotta Van yükü de, İran yükü de, Türk cumhuriyetlerinin yükü de var. Feribot sağlıklı çalışmadığı için Tatvan’da boşalacak bizim vagonlarımız ‘yer yok’ gerekçesiyle alınmayabiliyor. Oysa, bunu sırayla götürse, veya önceliği Tatvan’da boşalacak vagonlara verseler hiç kimse sıkıntı yaşamayacak” sözleriyle tabloyu ortaya serdiler.

KARAYOLUNDA TONAJ DENETİMİ ŞART

“O kadar yatırım yapmışız, istihdam yaratmışız ama herkes kan ağlıyor” diye durumu özetleyen Rayser Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gümüş, “Aslında baktığınızda demiryolu o kadar pahalı değildir ama karayolunda doğru dürüst tonaj kontrolü yapılmadığı için 26-27 ton kapasite olması gereken araçlar 45 ton ile gidiyor. Mesela, Aydın-Çine karayoluyla 34 lira, demiryolu da aynı fiyat. Demiryolunda ara elleçlemeler var, 8-10 lira da onu üzerine koyduğunuzda fiyatımız 44 liraya çıkıyor. Taşıtan niye bizi tercih etsin? Çünkü, adam sonuçta toprak taşıyor, yükte ağır, pahada cüzi bir mal. O nedenle navlun maliyeti çok daha önem kazanıyor.  TCDD denetim konusunda çok dikkatli, tonaj fazlası varsa anında cezayı yersiniz. Demiryollarında her şey düzgün yapılıyor, karayollarında ise birçok arkadan dolanma yöntemi var. Sonuçta bu da rekabetimizi olumsuz etkiliyor. Siirt Kurtalan’dan bir malzeme taşıyorduk. Dünyanın yatırımını yaptık. O iş ocaktan teslim olarak şu an 69 lira Mersin ya da İskenderun liman teslimi yapılıyor. Biz yüzde 40 daha pahalı kaldığımız için taşıyamıyoruz. Yük çok ama rekabetçi olamadığımız için kaybediyoruz. Çünkü, karayolu daha ucuz” diye konuştu.

Demiryolunda 12 yıldır iktidarda olan Ak Parti hükümeti gelene kadar hiçbir yatırım yapılmadığının altını çizen Gümüş,  12 yıldır çok değişimler olduğunu, hatların büyük bölümünün yenilendiğini de sözlerine ekleyerek, konuyu dünyada petrol fiyatları dibe vururken yapılan TCDD zammına getiriyor.

“HAT İŞGAL ÜCRETİ ÖDEMEMEK İÇİN VAGON ÇALIŞTIRIYORUZ”

2015 yılı başında yapılan yüzde 5 TCDD zammının kendilerine büyük darbe vurduğunu belirten Gümüş, “Bu işe başladığımızda demiryolu ile karayolu arasındaki fark yüzde 40 idi. Bugünkü şartlarda ise demiryolu daha pahalı kalmıştır. Aradaki marj kapandı, karşılıklı yük olan birçok yerde karayolu çok daha ucuz hale geldi. Biz yılbaşından önce indirim beklerken, zamla karşılaştık. Çünkü, petrol bütün dünyada düştüğü için bizde de düşer beklentisindeydik. 9 yıldır bu işi yapıyoruz. Vagonlarımızın yattığı hiç vaki olmamıştı. Ancak, bu yıl çalışmadan yatan vagonlarımız var. Zammın ardından daha yeni yeni kendimize gelmeye çalışıyoruz. Orada da istediğimiz fiyatları aldığımız söylenemez. Hat işgal ücreti ödememek için vagon çalıştırıyoruz. Çünkü, vagonlar boş kalsa da, TCDD’ye hat işgal ücreti ödeniyor. Kendi park alanınızda değilseniz ödeme yapmak zorundasınız. Örneğin, daire size park alanı olarak Maraş’ı gösterdi ama siz Derince’desiniz, bu da hat işgal ücreti ödemeniz anlamına gelir. Ödemek istemezseniz minimum navlunlarla Maraş’a gideceksiniz demektir. Bizim tüm yatırımlarımızın asıl sahibi devlet ve Türkiye Cumhuriyeti’dir. Yöneticilerimizin sesimize kulak vererek, demiryolunu canlandıracak hamleleri yapmalarını ve önümüzü açmalarını istiyoruz” diye konuştu.

RAYSER NELER YAPIYOR?

-              Kapalı ve açık vagonlar ile Yurtiçi yük taşımacılığı hizmetleri

-              Demiryolu, Denizyolu, Karayolu kombine taşımacılık ve kapıdan kapıya taşıma hizmetleri

-              Demiryolu bağlantılı limanlarda ihracat, ithalat ve taşıma hizmetleri

-              Depolama ve her türlü elleçleme hizmetleri

-              Kara ve deniz konteyner taşımacılığı

Ayrıca, vagon filolarıyla Sığırcı, Turgutlu, Kütahya, Bilecik, Çukurhisar ve Uşak’tan Yenice, Kayseri, Malatya-Elazığ, Diyarbakır, Erzurum ve Nusaybin’e,

Tavşancıl’dan  Boğazköprü’ye,

Kuşcenneti ,Azot, Gelemen,Toprakkale ve Mersin’den Elazığ, Diyarbakır, Batman, Horasan, Kars ve diğer Güney ve Doğu Anadolu bölgesi illerine,

Samsun, Gelemen, Havza ve Ankara’dan Nusaybin’e taşıma gerçekleştiriyorlar.

RAYSER BÜNYESİNDE NELER VAR?

Adana Yenice İstasyonunda yükleme boşaltma ve stoklama hizmetlerinin yapıldığı  18.000 m2 büyüklüğünde  alan ve beton rampası bulunuyor. Sığırcı, Kütahya ve Turgutlu’dan gelen seramik yükleri ile Samsun’a sevk edilen ihraç narenciye yüklerinin elleçlemelerini burada yapıyorlar.  Ayrıca aynı yerde Hüyük’ten Bims taşıması da yapan firma bu yükleri otomatik boşaltma havuzuna aktarıyor. Yanı sıra, Keykubat İstasyonunda da yükleme boşaltma stok alanı ile ekipmanları bulunuyor. Tavşancıl İstasyonlarından Kayseri’de bulunan Çinkom Fabrikasına konteynırlarla yapılmakta olan baca tozu tahliyeleri de bu istasyonda firmanın kendi ekipmanları tarafından yapılıyor.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı