Yaklaşık 14 kilometre uzunluğu ile dünyanın sayılı sahilleri arasında yer alan Hatay sahilleri, başta Suriye kaynaklı olmak üzere kıyıya vuran atıklar nedeniyle adeta çöplüğü andırıyor.
Özellikle Samandağ sahillerinde yoğunlaşan çöpler, kaymakamlığın girişimleri ile toplanmaya çalışırken, kalıcı çözümün iki ülke arasındaki görüşmelere bağlı olduğu belirtiliyor.
Samandağ Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, yaptığı açıklamada, kilometrelerce uzunluğuyla dünyanın sayılı sahilleri arasında yer alan Samandağ sahillerinin, farklı ülke bandıralı gemilerin açık denize bıraktığı atıklar ile Suriye'nin Asi Nehri'ne ve sahillere attığı atıklar nedeniyle kullanılamayacak hale geldiğini söyledi.
Sahillerin, kıyaya vuran binlerce poşet, pet şişe, tıbbi atıklar nedeniyle adeta çöplüğü andırdığını anlatan Kurtbeyoğlu, ''Çoğu ülkenin gıpta ile baktığı, tarihle doğanın, maviyle denizin bütünleştiği Samandağ sahilleri çöpler nedeniyle yeterli turist çekemediği gibi, turizm yatırımlarını da alamıyor'' dedi.
Kurtbeyoğlu, her yıl düzenli olarak, sorumluluk alanları olan Çevlik ve Meydan köyleri sahillerinde, tüm masraflarını kaymakamlık bütçesinden karşıladıkları temizlik işçilerini çalıştırdıklarını bildirdi.
Söz konusu sahillerin deniz kaplumbağalarının Türkiye'deki önemli 4 yuvalama sahasından birisi olması nedeniyle, bugüne kadar makineli temizlik yapamadıklarını anlatan Kurtbeyoğlu, bu yıl Samandağ Belediyesi ile yaptıkları çalışmalarda, kaplumbağalar için önemli olan kumun yapısına zarar vermeyecek şekilde dizayn ettikleri ve traktöre takılabilen tırmık geliştirdiklerini, bundan sonra turizm sezonu boyunca sahilde traktörlerle de temizlik yapacaklarını kaydetti.
''SORUN KAYNAĞINDAN ÇÖZÜLMELİ''
Kurtbeyoğlu, 5-6 yıl önce kıyıya vuran petrol atıklarına artık rastlamadıklarını belirtirken, sahillerin tam anlamıyla turizme kazandırılmasının ise ancak kalıcı çözümle gerçekleşebileceğini söyledi.
Asi kaynaklı kirliliğin Antakya Belediyesi tarafından yapımı devam eden katı atık bertaraf tesisleri ile önümüzdeki yıllarda önlenebileceğini belirten Kurtbeyoğlu, açık denizden gelen atıklar için ise Suriye ile ikili görüşmeler yapılması gerektiğini bildirdi.
LOJİPORT