Havada kurallar yenilendi!

Yeni yönetmelik bugün yayımlandı Genel havacılık faaliyeti gerçekleştirecek kişilerin Türk vatandaşı olması ve tüzel kişilerin hisselerinin en az...

Havada kurallar yenilendi!

Yeni yönetmelik bugün yayımlandı

Genel havacılık faaliyeti gerçekleştirecek kişilerin Türk vatandaşı olması ve tüzel kişilerin hisselerinin en az yüzde 51'inin nama yazılı olması gerekecek.

Genel Havacılık Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, hiçbir mali kazanç olmaksızın yürütülen amatör havacılık faaliyetlerinde kullanılacak uçakların azami kalkış kütlesi 5 bin 700, helikopterlerin ise tek motorlu ve azami kalkış kütlesi 3 bin 175 kilogramın altında olacak. Amatör havacılık faaliyetleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kurum veya kuruluş tarafından yürütülecek, sertifikalandırılacak ve denetlenecek.

Genel Havacılık faaliyeti yapacak gerçek ve tüzel kişiler Genel Müdürlükten izin alacak. İzin belirli şartlara ve süreye bağlanabilecek. İzin belgesi; milli güvenliğin veya kamu düzeninin tehlikeye girebileceği durumlarda, Türk Ceza Kanunu uyarınca ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, Sivil Havacılık Kanunu gereğince hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılmış olması, basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma suçlarından mahkum olunması halinde verilmeyecek.

 

İŞLETMECİLERDE ARANACAK NİTELİKLER NELER?

Genel havacılık faaliyeti gerçekleştirecek gerçek kişilerin Türk vatandaşı olması ve tüzel kişilerin hisselerinin en az yüzde 51'inin nama yazılı olması, tüzel kişiliği idare ve temsil etmeye yetkili olanların çoğunluğunun Türk vatandaşı olması ve şirket ana sözleşmesine göre çoğunluk hissesinin Türk ortaklarda bulunması zorunlu olacak.

İşleticinin işletme sorumluluğu altında mülkiyet veya kiralık olmak üzere en az bir adet hava aracının bulunması gerekecek ve bu hava aracı işletme şartlarında gösterilecek. Filosunda hava aracı kalmaması halinde, işleticiye en fazla 6 ay süre verilecek. Bu süre içerisinde filosuna hava aracı eklenememesi durumunda, işletme ruhsatı Genel Müdürlük tarafından iptal edilecek.

KİRALAMALARDA HANGİ ŞARTLAR ARANACAK?

İşleticiler, filosunda bulunan hava araçlarını bir seferde 15 günü geçmemek üzere; kiralayanın geçerli ve uygun pilot lisansına sahip olması, kiralanacak hava aracını yalnızca kendi özel ihtiyaçlarında kullanması, ticari faaliyette bulunmaması koşulu ile kiraya verebilecek.

İşleticiler, yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren, mevcut durumlarını en geç iki yıl içerisinde yönetmelik hükümlerine uygun hale getirecek. Bu süre içerisinde gereken koşulları sağlayamayan işleticilerin işletme ruhsatları 6 ay süreyle askıya alınacak ve süre sonunda gerekli koşulların sağlanamamış olması durumunda iptal edilecek.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ön izin almış gerçek veya tüzel kişiler yürürlükten kaldırılan Genel Uçak İşletme Yönetmeliği'ne göre ruhsatlandırılacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 14 Haziran 1984 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Genel Uçak İşletme Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

 LOJIPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri