‘Hava’lara uçtuk

‘Barış Kartalı’ sonunda göreve başlarken, maksat helikopteri için imzalar atıldı. Türkiye’nin 7 yıldır beklediği ‘Barış Kartalı’ uçağı...

‘Barış Kartalı’ sonunda göreve başlarken, maksat helikopteri için imzalar atıldı.

Türkiye’nin 7 yıldır beklediği ‘Barış Kartalı’ uçağı resmen göreve başladı. Başbakan Erdoğan ikinci müjdeyi ise törende verdi; “Sikorsky ile genel maksat helikopteri için 3.5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı.”

Türkiye hava savun-masına bir günde iki müjdeli haber geldi. Havadan ihbar ve erken uyarı uçağı Barış Kartalı 7 yıllık gecikme sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilirken, Sikorsky’nin ihalesini kazandığı ancak bir türlü sözleşmenin imzalanmadığı genel maksat helikopterleri için 3.5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı.

GÖREVE BAŞLADI

Türkiye’nin ilk AWACS uçağının resmen göreve başlaması nedeniyle dün düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk katıldı. Konya 3. Ana jet üssündeki törende konuşan Başbakan Erdoğan şunları söyledi: “Bu proje ülkemizin savunma gücünün artırılmasında önemli bir kilometre taşı olacaktır. Bugün farklı bir gururu taşıyoruz. Geç oldu ama iyi oldu. Ciddi bir aksamayı yaşadık bu süreçte. Bizim dışımızda bazı sıkıntılarla bu süreç ertelemeli olarak bugünlere geldi. Savunma sanayiimize verdiğimiz önemi çok yakından biliyoruz. Bunu geliştirmek için tüm gücümüzü kullandık, kullanmaya da devam edeceğiz. Biz kendi insanımıza kendi firmalarımıza güvendik. Onlara her türlü desteği sağladık. Her alanda stratejik projeler başlattık. Bugün emeklerimizin karşılığını almaya başladığımızı görüyoruz. Donanmamız havuzlu çıkarma gemimizle çok farklı bir güce ulaşmış olacak. Uçaklarımızın modernizasyonunu kendi imkanlarımızla yapıyoruz.

MAKSAT İMZASI

Genel maksat helikopterleriyle ilgili 3,5 milyar dolarlık imzayı attık. 109 helikopter envantere katılıyor. Çok yakında ülkemizin de üretiminde ortak olduğu bir proje olan a400m uçaklarının ilkini teslim alacağız. 2023’de savunma alanındaki dışa bağımlılığımızı yüzde 100 oranında ortadan kaldıracağız. Bu uçaklar dünyada mevcut AWACS uçaklarına göre yeni nesil teknolojiler içeriyor. Uçaklarımızın yakın coğrafyamızın çalkantılı bir döneminde hizmete giriyor olmasını da önemsiyorum. Barış Kartalı ülkemize olacak her türlü tehdite karşı erken uyarıyı yapacaktır. Bu büyük projenin yüzde 50’den fazlası ortak katılım ile ülkemize geri kazandırılmıştır. Tüm bu çalışmalarla gayemiz karşı karşıya kaldığımız çalkantılarla bu geniş coğrafyada askerimizi kimseye muhtaç etmemektir.

Otodan önce uçak yaptık

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül de törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözü temelinde özel anlamlı ve gurur duyulacak bir gündür. Arabadan önce uçak yapan bir ülkeyiz. AWACS’larla savunma yeteneğimizin daha ileriye getirildiğini görmekten gurur duyuyorum. Birçok yerli tedarikçi ve şirketin de bu çalışmalara katıldığı teknoloji transferinin olduğu da bir gerçektir. AWACS’lar Türk havacılığında çok önemli bir dönemi başlatmıştır. Nasıl F16’lar Türkiye’nin gücünü yükselttiyse AWACS’lar da daha yukarıya taşımıştır. Sadece radar değil aynı zamanda komuta kontrol merkezi olan uçaklardır. Bu uçakları ne zaman görsek bunlar ne zaman gelecek diye beklerdik. Uzun bir gecikme oldu ama belki de bu gecikme biraz da hayırlı olmuş diyebiliriz. Bu süre içinde gelişen tüm teknolojiler uçaklara aktarılmış oldu. Türkiye’yi müttefikleri içinde başka bir yere taşıdı, belki bu uçakları müttefiklerimizle beraber de kullanacağız.”

183 milyon dolar tazminat

Barış Kartalı’nda Boeing’in Türkiye’ye ödeyeceği tazminat miktarı netleşti. 7 yıllık gecikme nedeniyle 600 milyon dolar ceza için masaya oturan Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Boeing yetkilileri, 183 milyon dolar cezanın yanında 3 yıllık ücretsiz bakım ve çok sayıda yedek parçanın verilmesi konusunda anlaştı.

Barış Kartalı uçağı tepesindeki radar, 400 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor.

Hürriyet

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Havayolu Haberleri

Esas Holding Pegasus’ta hisse sattı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Turkish Cargo, Asya-Pasifik uçuş ağını genişletiyor
Corendon Airlines, geleceğin kaptan pilotlarını yetiştiriyor
Sabiha Gökçen Havalimanı yapay zeka tabanlı dijital asistan SAVVy’i tanıttı