Otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS), 31 Ocak 2013 tarihinden itibaren kullanılamayacak. KGS kullanan araç sahipleri, 1 Şubat'tan itibaren Hızlı Geçiş Sistemi'ni (HGS) kullanacak. PTT Genel Müdürü Osman Tural, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından tanıtımı yapılan ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğü'nce hazırlanarak 17 Eylül 2012 itibariyle kullanılmaya başlanan HGS'nin, KGS'den farklı olarak gişelerden durmaksızın geçmeye imkan sağladığını söyledi.
KGS kartı sahibi olarak açıklanan 14 milyon sayısının, KGS sistemine geçildiği günden bugüne kadar geçen sürede satılan kart miktarı olduğuna dikkati çeken Tural, "Örneğin benim 10 tane KGS kartım var. Bunlardan hiçbirini kullanmıyorum. İhtiyacım olduğunda gidip tekrar alıyordum, çünkü geçişte kullanılacak kadar miktar yükleniyor" dedi. KGS'de önemli olan konunun geçiş sırasındaki zaman kaybı olduğunu dile getiren Tural, "Araç bariyer önünde bekliyor, kartıyla ödemeyi yapıyor ve daha sonra bariyer açılacak geçiş yapılıyor. 2 dakikaya yakın bir zaman kaybı yaşanıyor. HGS de OGS'de olduğu gibi durup yeniden hareket etmeyi ortadan kaldıracak bir sistem" diye konuştu. HGS'nin hizmete girdiği günden 29 Ocak tarihine kadar 1 milyon 600 bin HGS etiketinin satıldığını bildiren Tural, "Ama kullanan sayısı kaç diye sorarsanız, onunda yüzde 10-15'i günlük kullanılıyor. Dolayısıyla burada 14 milyon kartın kullanıldığından bahsetmek veya 14 milyon KGS kullanıcısı vardır diyebilmek mümkün değil. Bir hafta içinde 1 milyon daha satarız" dedi.
Köprü ve ücretli otoyolları sürekli kullanan kişilerin HGS etiketini aldıklarını ifade eden Tural, HGS etiketi olmayan sürücülerin ise geçiş yaptıktan sonra 1 hafta içinde HGS etiketi alabileceklerini, bu süre içinde sürücülerin cezai uygulamadan muaf olduklarını, bir hafta içinde HGS abonesi olanların hesaplarından cezasız bir şekilde geçiş ücretinin düşeceğini, kaçak geçişle ilgili işlemlerin 1 hafta sonra uygulandığını bildirdi.
HGS HEM UCUZ HEM DE DAHA GÜVENLİ
KGS'ye göre yüzde 20 daha ucuza geçiş yapma imkanı sağlayan HGS, 1 Şubat'tan itibaren KGS'nin yerini alacak. KGS kartı sahipleri, kartlardaki paraları harcadıktan sonra HGS'ye geçebileceği gibi kartlarındaki paralarını, HGS etiketlerine aktarabilecek. HGS ile KGS'den dolayı başta Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olmak üzere otoyol gişelerinde oluşan kuyrukların azalması amaçlanıyor. KGS kullanımının sona ermesiyle gişelerdeki bariyerler kalkacak. Otoyol ve köprü giriş-çıkışlarında bulunan beton yapıların da kaldırılması için fizibilite çalışmaları yapılıyor. HGS etiketi kullanan araçların otoyol şeritlerine giriş ve çıkış verileri kullanılarak ödemeleri gereken ücret hesaplanacak, ücret karşılığı miktar müşterinin HGS'ye bağlı hesabından karşılanacak. HGS etiketi bulunan ancak sistem tarafından algılanmayan araçlarda ise görevliler, plakadan araçların HGS etiketlerinin olup olmadığını kontrol edecek ve geçiş ücretleri hesaplarından düşecek.
Etiket satışları öncelikle tüm PTT Merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT iş yerlerinden gerçekleştirilecek. Etiketlere bakiye yükleme işlemleri de ilk başta yine PTT merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT iş yerlerinden ve PTTMatiklerinden yapılacak. Otoyollar üzerindeki 29 noktada PTT iş yeri kuruldu. HGS etiketleri yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından da temin edilebilecek. Gişelerin olmadığı hiçbir otoyol giriş çıkışı kalmayacak. PTT müşterilerine de HGS etiketleri ücretsiz verilecek. Sistem ayrıca kaçak veya suça karışmış araçların takibinin ve tespitinin yapılmasını kolaylaştıracak. Yazılımlarının büyük bir kısımı Türkiye'de yapılan sistem, güvenlik açısından da diğer sistemlerden daha üstün özelliklere sahip.