İhalede son ikiye ABD'li United Technologies Corp bünyesinde yer alan, havacılık ve savunma sanayi şirketi Skorsky ile İtalyan savunma şirketi Finmeccanica'nın Agusta Westland'ı kalmıştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda önceki akşam düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayar, projeyle ilgili son teklifleri eylül ortası gibi alacaklarını ifade ederek, "Ekim sonu gibi karara hazır hale gelebiliriz." dedi.
İhaleyi kazananın belli olması için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin karar alması gerekiyor. Savunma Bakanı Vecdi Gönül, temmuz başında yapılan komite toplantısının ardından yaptığı açıklamada projenin görüşülmesi için yakın tarihte bir toplantı daha yapılacağını söylemişti. Skorsky'nin Başkan Yardımcısı Stephen Estill, nisan ayında Reuters'a verdiği söyleşide ihaleyi kazanırlarsa, Türk Savunma Sanayii'nin 20 yılda 8 milyar dolar gelir elde etmesini sağlayacaklarını söylemişti. Projede yerli şirketlere de pay vermeyi taahhüt eden Skorsky, ortak üretilecek helikopterlerden 200 kadarını da almayı teklif etmişti.
240 MİLYON DOLARLIK F-16 SÖZLEŞMELERİ
Öte yandan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile 135 milyon dolarlık F-16 savaş uçakları seri modernizasyon sözleşmesi ve Havelsan ile 105 milyon dolarlık F-16 simülatörleri alım anlaşmalarına imza attı. Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, Havelsan'la imzalanan sözleşmede Amerikan savunma devi Lockheed Martin'in alt yüklenici olarak yaklaşık 30 milyon dolarlık pay alacağını açıkladı. TUSAŞ TSK'nın envanterinde bulunan toplam 165 F-16'yı 2014 sonuna kadar aviyonik ve silah sistemleri açısından modernize edecek. Müsteşarlık tarafından yapılan sunumda, toplam proje bedelinin yüzde 90'ının yerli sanayi katılımı ve off-set olmasının planlandığı kaydedildi.
Havelsan'ın ana yüklenici olduğu 105 milyon dolarlık sözleşmeye göreyse şirket, modernize edilecek F-16'lara yönelik ihtiyacı karşılamak üzere dört adet yeni simülatör üretecek. Bu proje ile birlikte Ankara, Diyarbakır, Bandırma ve Balıkesir'de simülatör merkezleri de kurulacak. Bu dört merkez arasındaki ağ ve hava linki bağlantısı ile ortak eğitim uçuşları yapılabilecek. Şirketin avans alımını takiben 25 ay içinde ilk simülatörü teslim etmeyi taahhüt ettiği sözleşme bedelinin yaklaşık yüzde 50'sinin ise Türk sanayi katkı payı ve off-set olması öngörülüyor. Havelsan Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uzun, sözleşme ile şirketin simülatör üretimi konusunda seviye D sertifikasına sahip dünyadaki üç şirketten biri haline geldiğini kaydetti ve "Havelsan, dünyada simülatör üreten en önemli 12 şirketten biri." diye ekledi. Havelsan'ın toplam iş hacmi geçen yıl 780 milyon dolar seviyesine ulaştı. ANKARA REUTERS
HANGİ KURUMA KAÇ ADET HELİKOPTER ALINACAK?
Jandarma Genel Komutanlığı: 30
Kara Kuvvetleri Komutanlığı: 20
Emniyet Genel Müdürlüğü: 20
Orman Genel Müdürlüğü: 20
Özel Kuvvetler Komutanlığı: 11
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı: 6
Hava Kuvvetleri Komutanlığı: 6
Sahil Güvenlik Komutanlığı: 6
Genelkurmay Elektronik Sistemler 2
ZAMAN