Her yüke farklı proje çözümleri

 “Bir malı satan, yatırımı yapan, yatırımın nasıl paylaştırılacağını anlatan danışmanlar; bunların arkasında destekçi bankalar gibi ticaretin...

 

“Bir malı satan, yatırımı yapan, yatırımın nasıl paylaştırılacağını anlatan danışmanlar; bunların arkasında destekçi bankalar gibi ticaretin her yönü planlanır ama kimse lojistiği konuşmaz.” Bu söz, birkaç kuşaktır taşımacılık yapan bir ailenin ikinci jenerasyonunu temsil eden Olgun Hacıalioğlu’na ait. Ulustrans sahibi Olgun Hacıalioğlu, yaklaşık 6 yıl önce, birikimlerini sosyal sorumluluk olarak nitelendirdği proje taşımacılığı işine kanalize etmiş.

Ulustrans’ın 1979 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini belirten Hacıalioğlu, “Dönem içerisinde karayolu ile başlayan ilişki; havayolu, denizyolu, depolama, gümrüklü saha, perakende lojistiği derken yaklaşık 6 sene önce proje taşımacılığı işine girdik. Bir projeyi önce dinler, sonra da olabilecek alternatif taşıma modlarıyla nasıl çözüm getirebileceğimizi ortaya koyarız. Bu işe girmemizdeki en büyük neden, özellikle hükümetimizin de üzerinde durduğu enerji santralleri yatırımı. 5-6 yıldır enerji sektöründe ciddi bir lisans dağıtımı yaşanıyor. Biz de 30 yılı aşkın taşımacılık yapan bir kurum olarak, her gün aynı işi yapmaktansa farklı ürünler ortaya çıkarmak için çalışıyoruz. Bunu hem kişisel motivasyon hem de sosyal sorumluluk olarak algılıyoruz. Satan, yatırımı yapan, yatırımın nasıl yapılacağını anlatan danışmanlar; bunların arkasında destekçi bankalar gibi bir plan yapılmış. Ama kimse lojistiği konuşmuyor. Türkiye’de ciddi bir ekipman eksikliği var. Biz de, ekipman ve birikim sahibi entelektüel sermayeye ihtiyaç olduğu düşüncesinden yola çıkarak bu işe soyunduk” diyor.

Haa ! deyince taşınmıyor

Bir projeyi aldıklarında ‘hadi taşıyalım’ demediklerini vurgulayan Hacıalioğlu, nasıl yaptıklarını da örneklerle açıkladı: “Önce yol etüdü, liman etüdü, operasyon etüdü yapılıyor. Örneğin, rüzgarlı bir havada rüzgar santralini taşıyamazsınız. Toprağın statik ölçümü yapılmayan bir alanda120-130 ton taşıma yapamaz, balçığa batarsınız. Ya yatırımcıya ‘siz bu zemini sağlam hale getirin’ diyeceğiz. Ya da biz yapacağız. Hidroelektrik santrallarında doğaya yakın çalışırsınız, siz köprüden geçtiğinizde o köprünün sizi taşıyıp taşımayacağını bilmelisiniz. Bunlar yaşanmışlık ve tecrübe ile ediniliyor. Kimin bu işte daha fazla tecrübesi varsa, bir adım öndedir. Bu işe girenlerin sayısının artmasını diliyorum. Çünkü, bu bir sosyal sorumluluktur.”

Türkiye’de proje taşımacılığı

Proje taşımacılığı deyince akla ilk gelen firmalar arasında yer alan Ulustrans’ın vizyonel sahibi Olgun Hacıalioğlu, yaptıkları işin ülkemizdeki işleyişini şu sözlerle aktardı: “Türkiye’de tek sefer için izin alınırken, Avrupa’da projenin tamamına izin alabiliyorsunuz. Türkiye’de yoğun trafikten dolayı taşımalarımızı yalnızca gece yapabiliyoruz. Liman sahalarının stoklama alanı çok dar. Çünkü, ürünler gemiden indikten sonra stoklanması gerekir, bu çok sınırlı. Çıkıyorsunuz, yükseklikten dolayı köprü ve tellerle karşılaşıyorsunuz. Bir ürünü taşırken, proje mühendisleri ile aynı masada oturup, nasıl bir yol izleyeceğimize karar veriyoruz.”

 

SELÇUK ONUR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı