Hibrid gemiye Türk imzası

Norveçli Havyard'ın 58 milyon dolara yapacağı hibrid gemi Türkiye'de inşa edilecek. 90 metre uzunluğundaki gemi hem dizel yakıt hem de elektrikle çalışarak...

Norveçli Havyard'ın 58 milyon dolara yapacağı hibrid gemi Türkiye'de inşa edilecek. 90 metre uzunluğundaki gemi hem dizel yakıt hem de elektrikle çalışarak yüzde 40 tasarruf sağlayacak

Otomobille başlayan hibrid yakıt teknolojisi denizlere iniyor. Geçen yıl 1.2 milyar dolarlık ihracat yapan gemi inşa sektörü teknolojide de yeniliklere imza atıyor. Dünyaca ünlü yat ve teknelerin yanı sıra ağır tonajlı gemilerde de üst sınıfta üretim yapan Türk tersanecileri, elektrikle çalışacak ilk geminin imalatına ev sahipliği yapacak. Norveçli Havyard Group ile İzlandalı Fafbir Offsore şirketinin birlikte yürüteceği projeye göre gemi, dizel yakıtın yanı sıra elektrikle de çalışacak.

YÜZDE 40 TASARRUFLU

Gemide kullanılacak pillerle birlikte yüzde 40'lık yakıt tasarrufu sağlanması hedefleniyor. 350 milyon Norveç Kronu, yani 58 milyon dolara imal edilecek dünyanın sıfırdan yapılan ilk hibrit gemisi, Türk mühendislerinin yeteneğiyle suya indirilecek. Geminin tasarımı ise Norveçli Havyard Group'a ait olacak. Çevrecilerin de yakından takip ettiği proje, uluslararası taşımacılıkta karbon salımı riskini de azaltıyor. Bir devrim niteliğindeki gemi, Temmuz 2015'te Hayvard'a teslim edilerek denize açılacak.

90 METRE UZUNLUKTA OLACAK

Havyard 833 We Ice adı verilen geminin uzunluğu 90 metre olacak. Saatte 15 knot hız yapacak gemide 25 kişilik mürettebat görev alacak. Genişliği 19 metreyi bulan geminin ağırılığı ise 4 bin 250 ton olarak planlanıyor.

SABAH

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti