Genel Müdürlük yetkililerinden edinilen bilgiye göre, "en geniş demiryolu müzesi" ve "çalışır durumdaki en eski tren" dallarında dünya rekoruna aday olundu.
Guiness Rekorlar Komitesi'nin Suriye Temsilcisi Ali Abud ile görüştüklerini belirten yetkililer, Abud'un taleplerini Dubai'deki merkeze bildirdiğini aktardılar.
Hicaz Demiryolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, bundan sonraki süreçte, talepleri çerçevesinde başka rakipleri olup olmadığının araştırılacağını bildirdiler.
MÜZE
Rekorlar Kitabı'na aday gösterilen demiryolu müzesi 3 bölümden oluşuyor. Müzenin ilk bölümünde, Hicaz Demiryolu hattında ve idare merkezlerinde kullanılan malzemeler sergileniyor. Yaklaşık 3 bin parçanın bulunduğu belirtilen müzede, personel bilgi kartlarından ısınma amaçlı kullanılan sobalara kadar pek çok malzeme yer alıyor.
Müzenin ikinci kısmını oluşturan "Uyuyan Müze" ise Hicaz Demiryolu hattında kullanılan lokomotif ve vagonların tamiri için kurulmuş atölyeden oluşuyor. Halen tamir atölyesi olarak kullanılan bu kısımda, demiryolu hattının kurulduğu dönemden kalma makineler kullanılıyor.
Müzenin ilk iki kısmı kapalı alandan oluşurken, açık alanda bulunan üçüncü kısımda Hicaz Demiryolu hattında kullanılmış lokomotif ve vagonlar sergileniyor. Askeri amaçlarla oluşturulmuş vagonların da bulunduğu üçüncü kısımda sergilenen lokomotiflerin 1890'lı yıllarda üretilmiş olması dikkati çekiyor.
115 YILDIR ÇALIŞIYOR
"Çalışır durumdaki en eski tren" dalında rekora aday gösterilen tren ise 115 yıldır yolcu taşıyor. 1894 İsveç yapımı olan buharlı trenin, 1995 yılından itibaren turistik gezilerde kullanıldığı belirtiliyor. Bakımda olan trenin, 6 Haziran'da turistik amaçlı seferlerine yeniden başlaması planlanıyor.
Hicaz Demiryolu Genel Müdürlüğü yetkilileri, 1894 İsveç yapımı olan ve halen çalışır durumda bulunan 4 lokomotiflerinin daha olduğu bilgisini verdi.
ZAMAN