Sigorta şirketleri, kaza yapmadığı halde yapmış gibi gösterip haksız menfaat sağlayanlarla baş etmekte zorlanıyor. Muğla İl Jandarma Komutanlığı, bir süre önce İstanbul ve İzmir ile Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçelerinde 16 noktaya, "Çengel" adlı eşzamanlı operasyon düzenlemişti. Otomobilleri kaza yapmış gibi göstererek sigorta şirketlerini dolandırdığı iddiasıyla 30 kişi gözaltına alındı.
Söz konusu düzenleme 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Uygulamanın ilk yılında 866 bin 708 kaza oldu. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER)'nin kayıtlarına göre bu kazaların 646 bin 438 adedinde sürücüler, polis çağırmadan kendi aralarında tutanak hazırladı. Bu tutanakların 151 bin 195 adedi (yüzde 23,39), "Kurallara uygun park eden araca geri geri giderken çarptım" şeklinde düzenlenmiş. Seyir halindeki araca arkadan çarpma kazalarının sayısı ise 102 bin 773 adet (yüzde 16). Kazaların 52 bin 186 (yüzde 8) adedi tali yoldan ana yola çıkarken, 47 bin 811'i (yüzde 7,4) geri manevra yaparken gelen araca çarpma şeklinde yaşandı. Trafik işaretlerinin bulunduğu kavşaklarda ise 44 bin 231 kaza meydana geldi. TRAMER bünyesinde kurulan komisyon, sürücülerin sigorta şirketlerine gönderdiği tutanakları, Oluş şekli açısından hazırlanan 37 kaza tipine göre inceliyor. Hangi tipe girdiğini belirliyor ve kusurun hangi sürücüde olduğunu tespit ediyor.
20 BİN TUTANAKTA HİLE TESPİT EDİLDİ
Sigorta şirketlerinin yaptığı bir araştırmada, kaza olmadığı halde olmuş gibi gösterip aracının hasarlarını gidermeye çalışanların varlığı tespit edildi. Sürücülerin kendi arasında tutanak tuttuğu 20 bin 47 kaza, aslında olmadığı halde olmuş gibi gösterildi. Sigortacılar istismarları önlemek için kendi içlerinde çözüm yolları geliştirdi. Tutanakları inceleyen eksperler, kimlik ve vergi numaralarından, bazı araçların ayda iki kazaya karıştığını tespit etti. TRAMER Genel Müdürü Mehmet Üst, "Kişi ve kurumların, kendi aralarında rastgele tutanak tuttuğunu tespit ettik. Anlaşmalı kazalar var. Kimlik ve vergi numaralarıyla plakaları inceleyerek, yılda 15-20 defa kaza yapan araçlara rastladık. Bu işi meslek edinenlerin tespiti ayrı bir konu. Vergi kimliği bazında kurum aracı bile var; taksicisi var. Bunları yakında açıklayacağız." açıklamasında bulundu.
Işık Sigorta Ege Bölge Müdürü Fatih Çetin ise yeni uygulamayla birlikte kaza çeşitlerinin de değiştiğini belirtiyor. Birçok kazada, kusurlu olan sürücünün arabasında herhangi bir hasarın meydana gelmediğini anlatan Çetin, çarpan aracın ağırlıklı olarak kamyon ve kamyonet olmasının da dikkat çektiğini ifade ediyor. Tutanakların bu kadar kolay düzenlenmemesi gerektiğini vurgulayan Çetin, tutanakların kaza yerinde doldurulmadığına dair şüpheleri bulunduğunu söylüyor. Fatih Çetin, "Fotoğraf çözüm olmuyor. Olay yerinde çekilip çekilmediğini bilmiyoruz. Kaza yerini gösteren fotoğrafların bazılarının, servis ya da tamircide çekildiğini tespit ettik." bilgisini veriyor.
İstismarların bedelini dürüst sürücü ödüyor
TRAMER Genel Müdürü Mehmet Üst, kaza sayısında yaşanan artış sebebiyle gelirlerinin giderleri karşılayamayacak duruma geldiğini belirtti. Prim artışının gündemde olduğunu ifade eden Üst, Sigorta Şirketleri Birliği'nin rehber tarifeyi yakında açıklayacağını kaydetti. Üst, şunları söyledi: "Prim artışı dürüstlere de yansıyacağı için mağduriyet olacak. Artış, alınan primle ödenen hasar birbirini dengeleyemediği için yapılacak. Kötü niyetin iyi niyete yansıması var burada."
ZAMAN