Hızlı tren fabrikası tamamlandı

Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikası, Türkiye-Kore ortak girişimiyle  Adapazarı'nda Kasım ayında üretime başlıyor. Yılda 50 araç üretimiyle faaliyete...

Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikası, Türkiye-Kore ortak girişimiyle  Adapazarı'nda Kasım ayında üretime başlıyor. Yılda 50 araç üretimiyle faaliyete başlayacak olan hızlı tren fabrikasında, her yıl artmak üzere ilk yıl 35-42 yerli payı ile üretim yapılacak ve bunun yüzde 30'u Güney Koreli ROTEM'in pazarlama ve satış ağıyla ihraç edilecek. Yetkililer, Türkiye Vagon Sanayii'nin 30 bin metrekarelik alanı üzerine kurulacak olan fabrikada, ilk yıl 200 kişinin istihdam edileceğini belirtti.

Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar ve hızlı tren setleri ile hızlı tren yolcu vagonlarının üretimi için kurulacak fabrika Kasım ayı sonunda devreye girecek. Hızlı tren fabrikasının merkezi istanbul, üretim birimleri Adapazarı'nda olacak. 6 milyon YTL sermaye ile kurulan fabrikada 15 milyon YTL'lik yatırım yapılması öngörülüyor. Yıllık 50-100 araç üretim kapasitesi ile işe başlayacak fabrika en az yüzde 35-42 yerlilik oranı ile üretim yapacak. üretilecek araçlar ve fabrikanın kurulması-işletilmesi konusunda ihtiyaç duyulan her türlü teknolojinin transferi ROTEM tarafından sağlanacak.

 

92 araçlık istanbul metrosu fabrikada üretilecek

 

30 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak ve 10 bin metrekare kapalı olana sahip olacak tesislerde, ilk etapta vagon giydirme atölyeleri, fren ve alt tesisat montaj hatları, yağmurlama test ünitesi ile vagon transfer araçları bulunacak. üretimi yapılacak ilk proje 92 araçlık istanbul metrosu araçları olacak. 2001 yılında istanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve ROTEM'in kazandığı ihalede metro araçları tamamen ithal edilecekti. Bu fabrikanın yapımı ile artık imalatın büyük bir kısmı yerli malzemeden oluşacak ve yerli işgücü kullanılacak. Aynı şekilde ihalesini ROTEM'in kazandığı 32 set (96 araç) TCDD EMU üretimi de hızlı tren fabrikasında gerçekleştirilecek.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Adapazarı ve yöresi için yeni iş imkanları sunacak olan bu fabrika ile ülkemizin hızlı tren üretecek teknolojiye sahip 7'nci ülke olma yolunda olduğunu kaydetti. Kurulan fabrika ile Türkiye'nin bir üretim merkezi haline getirilerek, Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Orta Asya ülkelerine ihracat yapılmasının sağlanacağını söyleyen Karaman, " Bu proje, yerli, yabancı, kamu ortaklı olarak ve ulaştırma sektöründe bir ilk olması yönünden büyük önem taşıyor. Yıllardır durağanlık yaşayan bu sektörde bir açılım ve teknolojik anlamda yenilenmenin kapısı aralanmış durumdadır" dedi. 

 

Ortaklık için dev şirketler başvurmuştu

 

TCDD, hızlı tren bakım onarım ve satış sonrası hizmetlerini yapacak üretim tesisinin kurulması işini ortaklık davetine başvurarak çözdü. Ortaklık davetine Ansaldobreda Spa (italya), Bombardier Transportation Gmbh (Almanya), Demireller-Yavuzlar Aş (Türkiye), Mitsui&Co (Japonya), Mitsubishi Corporation (Japonya), Rotem Co (Güney Kore), Siemens A.G. (Almanya) gibi dev şirketler başvurmuştu. şirketlerden, Bombardier, Siemens ve Rotem firmalarının dosyaları değerlendirebilir bulunmuş, üç firma arasından Rotem ile ortaklık kurulması kararlaştırılmıştı. EUROTEM Demiryolu Araçları Sanayi ve Ticaret Aş adıyla kurulan şirkette,  TCDD yüzde 15, ROTEM yüzde 50,5, ASAş yüzde 33,5, Hyundai yüzde 0,5 ve HACO yüzde 0,5 oranında payla yer aldı.

 

LOJİPORT 

 

 

 

 

 

  

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler