Hızlı tren fabrikasına ilk sipariş

Fabrikada ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin siparişi olan 92 adet metro aracı üretilecek.Adapazarı'nda TÜVASAŞ'ın 30 bin metrekarelik arazisi...

Fabrikada ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesinin siparişi olan 92 adet metro aracı üretilecek.

Adapazarı'nda TÜVASAŞ'ın 30 bin metrekarelik arazisi üzerine kurulan fabrikaya TCDD Genel Müdürlüğü arazi tahsisiyle ortak oldu. Fabrikayı işletmek üzere Türkiye ve Kore'den şirketlerin ortaklığında EUROTEM Demiryolu Araçları Sanayi ve Ticaret AŞ adıyla şirket kuruldu. Şirkette TCDD yüzde 15, ROTEM yüzde 50,5, ASAŞ yüzde 33,5, Hyundai yüzde 0,5 ve HACO yüzde 0,5 oranında payla yer aldı.

Şirketin Türkiye'de faaliyete geçireceği ilk hızlı tren fabrikasının temeli geçen yıl Eylül ayında atıldı.

Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar, hızlı tren setleri, hızlı tren yolcu vagonlarının üretimi, pazarlanması ve satış sonrası hizmet faaliyetlerinde bulunacak olan fabrikanın hizmet binalarının inşaatı tamamlandı. Son düzenlemeler Kasım ayı sonuna kadar yapılacak.

Üretim bantlarına demiryolu bağlantılarının monte edilmesine başlandı.

 

SİPARİŞLER VERİLDİ

 

Fabrikada üretim için kullanılacak ekipman ve teçhizatların tedariki amacıyla Almanya ve Kore ile yerli üreticilere siparişler verildi. Bu ayın sonuna kadar bu malzemelerin yerlerine monte edilerek üretime hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Fabrikanın Kasım ayı sonunda üretime geçmesi planlandı. Bunun için Kore'den bazı ekipmanların sevkıyatı bekleniyor.

Fabrikada öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesinin metro güzergahlarında kullanılmak üzere sipariş ettiği 92 adet metro aracı üretilecek. Bunu, TCDD Genel Müdürlüğünün siparişi olan 96 adet banliyö aracının üretimi izleyecek. Fabrikanın ilk ürününün 2008 yılının ilk yarısında teslimi öngörülüyor. İlerleyen yıllarda hızlı tren setlerinin üretilmeye başlanmasıyla Avrupa'da pazar bulunması hedefleniyor.

EUROTEM fabrikası, yılda en az 50 araç üretimiyle faaliyete başlayacak ve 200 dolayında kişiye istihdam sağlayacak. Fabrikada her yıl artmak üzere ilk yıl yüzde 35-42 yerli payı ile üretim yapılacak, bunun yüzde 30'u ROTEM'in pazarlama ve satış ağıyla ihraç edilecek.


LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"