Hızlı Tren Geceleri yük taşıyacak

Hızlı tren sadece gece hizmet verecek. İstanbul-Bursa ve Konya- Karaman-Adana hatları arasında çalışacak. Diğer yandan demiryollarında serbestleşmenin...

Hızlı tren sadece gece hizmet verecek. İstanbul-Bursa ve Konya- Karaman-Adana hatları arasında çalışacak. Diğer yandan demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında oluşturulan TCDD Taşımacılık AŞ’nin yılsonuna kadar kurulması planlanıyor.

Demiryollarında yük ve yolcu taşımacılığını özel sektöre açacak düzenlemelerin yapılmasının ardından demiryollarında yeni projeler gelmeye başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın önceki gün ‘Hızlı trende yük de taşınacak’ açıklamasının detayları belli oldu. Hızlı tren yolcu taşımacılığının yanı sıra şimdi de yük taşımacılığı yapacak. İstanbul- Bursa ve Konya-Karaman-Adana hatları arasında çalışacak hızlı tren sadece gece hizmet verecek. 2011 yılı sonunda Türkiye’deki hat uzunluğu 12 bin, yüksek hızlı hat uzunluğu ise 888 kilometreydi. 2023’e kadar hızlı tren hattı uzunluğunun 10 bin kilometreye ulaştırılması, demiryolunun yolcu taşımada yüzde 2 olan payının 10’a, yüzde 5 olan taşımacılık payının da yüzde 15’e yükseltilmesi planlanıyor.

Yük ve yolcu taşıma rekabete açılacak

Bu arada Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak demiryolu sektörünün yasal ve yapısal çerçevesinin oluşturulması amacıyla 1 Mayıs 2013 tarihinde çıkarılan Türkiye Demiryolu Sektörünün Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile demiryolu taşımacılığında yeni bir sürece girildi. Demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında kurulacak TCDD Taşımacılık AŞ’nin oluşumuna yönelik hazırlık çalışmaları devam ediyor. 2014 sonu itibariyle TCDD ile TCDD Taşımacılık AŞ’nin ayrışması çalışmaları tamamlanacak. Böylece yük ve yolcu taşımacılığı rekabete açılacak, özel sektör kendi trenleri ve kendi personeliyle demiryolu taşımacılığı yapma imkânına kavuşacak.

Geçtiğimiz yılın fiyatlarıyla 2003-2013 yıllarında demiryolu sektörüne yaklaşık 40 milyar kaynak aktarıldı. Blok tren uygulamasıyla 2013 yılında 26 milyon ton yük taşındı. 2003 yılında 658 bin ton/yıl olan demiryoluyla yapılan konteynır taşımacılığı 2013 yılında yaklaşık 13 kat artarak 8,7 milyon ton/yıla çıktı. Şahısların yük taşıması ve vagon kiralaması kapsamında ise 2013’te 6,1 milyon ton yük taşındı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler