Bakan Yıldırım, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş'yi (TÜLOMSAŞ)ziyaret etti ve Genel Müdür Hayri Avcı'dan brifing aldı.
TÜLOMSAŞ'ın son birkaç yıldır güzel işler yaptığını ifade eden Bakan Yıldırım, Atatürk'ün direktifleriyle başlayan, ancak daha sonra durgunluğa ve sessizliğe gömülen demiryollarının 2003 yılında AK Parti iktidarıyla devletin tekrar öncelikli politikası haline geldiğini kaydetti.
Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke arasında hızlı tren işletmeciliği yapan 8. ülke olacağını ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
''Hızlı tren projesinde adım adım sona yaklaşıyoruz. Gelecek ay Eskişehir-Ankara arasında test sürüşlerine başlayacağız. Bu önemli başarıdır. Test sürüşleri epey zaman alacak. Yıllardır konuşulan hızlı tren projesini nihayet Eskişehir güzergahını seçerek başlattık. Bu önemli tercih değişikliğidir. Bildiğiniz gibi hızlı tren projesinin güzergahı farklıydı. Ankara-Ayaş-Arifiye'ye devam bir hattı. Ancak, o hattın fizıbl olmadığını tespit ettik ve projeyi durdurduk. Çift hatlı, gidiş geliş elektrikli, sinyalli, 250 kilometre hıza ulaşabilen bu hattın yapımına karar verdik. Bu yıl içinde Eskişehir'e kadar olan bölümünü hizmete sunacağız.
Böylece 1975'ten beri hep konuşulan, ancak hiçbir adım atılamayan hızlı tren projesi hayal olmaktan çıkıyor ve gerçeğe dönüşüyor. Bu Türkiye'nin başarı öyküsüdür.''
Bakan Yıldırım, İstanbul hattının şu anda Eskişehir-İnönü arasındaki çalışmalarının devam etiğini belirterek, İnönü-Köseköy arasındaki 156 kilometrelik bölümün ihalesini yaptıklarını bildirdi.
İhale işlemlerinin biraz uzadığını ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Neden uzadı? Kazanamayan fimalar yargıya şikayet gittiler. Sonunda haklı olmadıkları anlaşıldı ama projeyi 1,5 yıl geciktirdiler. Malesef böyle bir olumsuzluk yaşadık. Kredi görüşlemeleri nisan ayı içinde bağlanırsa orası da başlayacak. 2 yıl çalışmalar devam edecek. Eskişehir hattı açılınca İstanbul-Ankara arasını 4 saate indirmiş olacağız.''
HAVAALANI
Bakan Yıldırım, Eskişehir'in havaalanı meselesini hala çözemediğini belirterek, Sivrihisar yakınlarındaki havaalanının alternatif olarak gündeme geldiğini, ancak 80 kilometre uzakta olmasının caydırıcı olduğunu ifade etti.
Sivrihisar'ın izinlerini aldıklarını anlatan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Orası elimizde duruyor şimdilik. Uzaklığı nedeniyle beklenen sonucu vermeyebilir. Elimizdeki tek seçenek olarak Anadolu Üniversitesi Havaalanı kalıyor. Aslında ciddi bir sorun yok. Kullanılabilecek bir durumdadır. Bu sorunu Eskişehir çözecek, ben çözemem. Biz gerekeni yaptık.''
HIZLI TREN ESKİŞEHİR GEÇİŞİ
Bakan Yıldırım, hızlı tren projesiyle alakalı olarak İstanbul-Ankara güzergahında Eskişehir'de kent içindeki geçişin geçen yıl yer altına alınmasına karar verdiklerini belirterek, proje çalışmalarına başladıklarını ve projelerin tamamlandığını bildirdi.
Proje aşamasında Eskişehir'in zemininin sağlam olmadığını gördüklerini ifade eden Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
''Zeminde alüvyonlu bir yapı var. Bu da yer altı geçişini zaman ve maliyet olarak düşündüğümüzün çok üzerine çıkardı. Hesaplarımız 30-50 milyon YTL arasında rakam olacağı şeklindeydi. Ancak, proje sonunda minimum 250 milyon YTL bir keşif bedeline ulaştık. Bir kere de söz vermiş olduk. 5 kat maliyet farkı olunca beklenmeyen tablo ile karşılaştık. Açıkçası bir ara tereddüt geçirmedik değil. Türkiye ne çektiyse hep böyle hesapsız kitapsız işlerden çekti.
Sahil yolu Projesi'nde 730 milyon dolar keşif bedeliyle işe başlatmışlar, şimdi bitmesi 6 katrilyonu aştı. Böyle planlama, böyle hesap kitap olur mu? Sonuçta durum değerlendirmesi yaptık ve projeye devam etme kararı aldık. İlk projede Kütahya ayrımını yer altına alıyorduk. Yani yer altına alınan kısmı uzunca tutmuştuk. Onları çıkarmak zorunda kaldık ve iki geçit arasında, Bağlar ve Muttalıp'ı kurtaracak şekilde yer altı projesinin devam etmesi konusunda karar verdik.''
DÜNYA