Türkiye'de ulaşım alanında yeni bir çağ başlatacak olan hızlı tren, bu kez de hemzemin geçit engeline takıldı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, hızlı tren hattının hizmete açılması için Sincan ve Atatürk Orman Çiftliği hemzemin geçitlerinin kapatılması gerektiği hususunda belediyelere yazı gönderdiklerini, ancak belediyelerin kendilerine gönderilen yazıya hâlâ yanıt vermediğini kaydetti.
Karaman, Milano-Bologna arasındaki hızlı tren hattının açılışı için geldiği İtalya'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hızlı tren test çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğini ve testlerde herhangi bir pürüz olmadığını belirten Karaman, tek sorunun hemzemin geçitleri olduğunu söyledi. Ankara Sincan'da bulunan hemzemin geçidin yeraltına alınma çalışmalarının 2 yıldır sürdüğüne dikkat çeken Karaman, "O bölgede şu an inşaat araçları geçiyor, yayalar geçiyor. Şimdi hattı açarsak, oradan hızlı tren geçerken olumsuz bir olay olabilir ya da tren dur-kalk yapacağı için hızlı tren olmasının bir anlamı kalmaz. Aynı şekilde Atatürk Orman Çiftliği, Hava, Lale ve Sincan Sanayi Sitesi hemzemin geçitlerinin kapatılması için de karar almayı düşünüyoruz. Bunun için belediyeye yazı gönderdik. O hemzemin geçitler kapanmadan hızlı treni başlatamayız" dedi. Karaman, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da hemzemin geçitleri kapatıp bir an önce hızlı trenin başlatılmasını istediğini, yılbaşına kadar her şeyi tamamlamayı düşündüklerini de sözlerine ekledi.
Hazine 10 ay imza atmadı
Karaman, "Tam olarak net değil, ama büyük ihtimalle hızlı tren bilet fiyatı 30-40 YTL olacak" dedi. Karaman, hızlı tren hattının temelinin atılmasından sonra Hazine Müsteşarlığı'nın İspanya ile yapılan sözleşmeye 10 ay imza atmadığını belirterek, bunun da projenin gecikmesinde etkili olduğunu söyledi. Toplamda 2.5 yıl süren gecikmenin diğer nedenlerini de açıklayan Genel Müdür Karaman, "Projeye başladıktan sonra viyadük konusunda sıkıntı yaşadık. İspanyollar depremle ilgili hesaplamaları yapmadıkları için, Türk müşavir firmaları projeyi kabul etmedi. Oradan da 8 ay kaybettik. Hızlı treni ilk etapta tek hat ve 200 km olarak hesaplamıştık. Sonradan onu da 2 hat ve 250 km'ye çıkardık. Oradan zaman kaybımız da bir yıl. Çin kredisi de 4 aydır Hazine'de bekliyor" şeklinde konuştu.
Karaman, hızlı tren hatlarının bulunduğu illere çevre illerden ulaşımı kolaylaştırmak için otobüs firmaları ile anlaştıklarını da sözlerine ekledi. Kombine taşımacılık yapılacağını belirten Karaman, tren yolcularının ücretsiz veya düşük ücretli otobüslerle tren garına ulaştırılacağını kaydetti.
Meltem GÜNDÜZ - MİLANO/DÜNYA