Hopa Limanı’nda gerçeği aratmayan ‘sabotaj’ tatbikatı

Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Code) gereğince her takvim yılında icra edilmesi gereken tatbikat Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen Hopa Limanında gerçekleştirildi.

Tatbikat, Hopa Gümrük Müdürlüğü, HOPAPORT, Hopa Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik Bot komutanlığı, İlçe Emniyet müdürlüğü, Hopa İlçe Sağlık grup başkanlığı, TEPE RSO (Tanınmış Güvenlik Organizasyonu) ve Hopa Limanı Güvenlik birimi koordinesinde gerçekleştirildi. Tatbikata, Sahil Güvenlik Bot Komutanı Yüzbaşı Rüstem Altuntaş, Hopa Liman Başkan vekili Turgay Karaşah, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Gümrük muhafaza kısım amirleri, HOPAPORT işletme birim müdürleri ve Liman Güvenlik Amiri Hüseyin Yalçın ve Güvenlik Personeli katıldılar.

HOPAPORT Tank Terminal sahasında gerçekleştirilen tatbikat ile ilgili bilgi veren Liman Güvenlik Amiri Hüseyin Yalçın gerçekleştirilen tatbikatın liman tesisine karşı güvenlik tehditlerinin önlenmesi ve karşı tedbirlerin geliştirilmesi, Sahil Güvenlik Hopa Bot Grup Komutanlığı İlçe Emniyet Müdürlüğü, Hopa Sağlık Grup Başkanlığı ve Hopa Liman Başkanlığı arasında koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi maksadıyla yapıldığını belirtti.

DOLUM TESİSLERİNE SABOTAJ
Hopa Limanı Tank terminali sahasında gerçekleştirilen Tatbikatta Hopa Limanı Tank Dolum Tesisi saha alanı içinde şüpheli bir paketin konulduğunun görülmesi ile başlandı. Liman Güvenlik Kamera kayıtlarının izlenmesi ile Şüpheli paketi koyan şahısların tespit edilmesi ardından şahısların yakalanmasına yönelik liman sahasında Sahil Güvenlik Bor Komutanlığı ve Liman Güvenlik birimlerince gerçekleştirilen operasyonda şahıslar yakalanarak ilgili güvenlik birimine teslim edildi.

Güvenlik birimleri yakalanan kişilerin hareketlerinden şüphelenerek Liman İdare binası etrafında güvenlik önlemlerini artırarak ikinci bir şüpheli paket araması yaptılar. Bu arama sonrası idare binası arkasında ağaçların altında ikinci bir şüpheli paketin bulunması üzerine durum İl Emniyet Müdürlüğüne bildirilerek liman sahasına Bomba İmha ekibi istendi. Liman sahasına gelen Bomba imha ekibi şüpheli paketi kontrollü bir şekilde patlattı. Pakette bomba bulunmaması tatbikatı izleyenlere de rahat bir nefes aldırdı.

HOPAPORT’TA HER TÜRLÜ OLASILIK DÜŞÜNÜLDÜ
Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS Code) çerçevesinde HOPAPORT’ta gerçekleştirilen Tatbikatı organize eden ve senaryoyu kurup hayata geçiren TEPE Güvenlik sorumlu Müdürü Bilgin Çaşkurlu şu bilgileri verdi: “ISPS Kod gereği Uluslar arası sefere açık her liman tesisinde yılda bir defa tatbikat mecburiyeti yasa gereğidir. Bu tatbikatta yıllık eğitimlerin pratikte uygulanması bizler açısından esas alınmıştır. HOPAPORT Liman sahasında yapılan tatbikatta Limana dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı Liman Güvenlik ekibinin aldığı önlemler uygulamalı olarak pratikte tatbik edilmiştir. Çeşitli kurumların koordinesi ile gerçekleştirilen tatbikatta Muhabere usulleri ve muhabere cihazlarının yeterlililiğ, Liman tesis güvenliği ile yerel otoriteler arasındaki işbirliği ve koordinasyon usulleri,Personelin acil durumlar karşısında reaksiyonları, Liman Güvenlik Cihazlarının yeterliliği,Güvenlik planında yer alan hususların yeterliliği, Güvenlik seviyesi 2 ve Güvenlik seviyesi 3’te alınan tedbirlerin gözden geçirilmesi gibi deneyimler temel amaç edinilmiştir.”

GÜVENLİĞİMİZ HER ZAMAN ÜST DÜZEYDE
Tatbikatı yakından izleyen HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer yaptığı açıklamada Hopa Limanı Güvenlik personelinin her türlü olumsuz bir gelişmeye, terör eylemi ve sabotaj girişimine karşı 24 saat hazır konumda olduğunu ifade ederek, “Bu tatbikat, gemi ve liman tesislerine karşı güvenlik tehditlerinin önlenmesi ve karşı tedbirleri geliştirilmesi için, uluslararası sefer yapan gemi ve bu gemilere hizmet veren liman tesisine yönelik olarak oluşturulan, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik (ISPS) Kod’un Türk Bayraklı gemilerde ve Türkiye’nin deniz yetki alanı içersinde yer alan liman tesislerinde etkin olarak uygulanmasının sağlanması, gereken tedbirlerin zamanında alınması, istihbaratın (bilgi akışının) tam ve doğru merkezlere ulaşmasının sağlanması, ISPS kod’un öngördüğü yükümlülükler çerçevesinde, Kod’un uygulayıcıları arasında koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi, olası bir güvenlik tehdidine karşı hazırlıklı olunması, ulusal bazda deniz güvenliği konusunda farkındalığın artırılması amacıyla düzenlenmiştir. Tatbikata destek veren tüm birimlere, Liman Başkanlığı'na, Gümrük Müdürlüğümüze, Sahil Güvenlik Bot Komutanımıza, polisimize, sağlıkçılarımıza, TEPE Güvenlik'e ve Hopa Limanı güvenlik görevlilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti