Türk taşımacılık sektörü, Covid 19 pandemi etkisini atlatarak normalleşmenin adımları anlamını taşıyan yatırımlarını sürdürüyor. Bugün de, Hüner Global Lojistik, 300 Tırsan Tenteli Perdeli Multi Ride treylerin anlaşmasını gerçekleştirerek, ilk aracın teslimini zoom üzerinden canlı yayında yaptı. Törene, Tırsan Treyler Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Hüner Global Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Melisa Hüner, Hüner Global Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Arda Hüner ve Genel Müdürü Ercan Kulaksız iştirak etti.
Pandemi sürerken, yaşamın da sürdüğünü ifade eden Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Herkes kendisi ve başkası için artık sağlığına daha dikkat etmek zorunda. Meclis’te yeni bir yasa var e-imzalar daha da yaygınlaşacak. Nitelikli imza düzenlemesini bekliyoruz. Avrupa’da bir müşteriye ulaşmada artık daha az zorlanacağız. SAP üzerinden aracımızı nasıl gösterebiliriz gibi uygulamaları geliştirmemiz lazım ama hiçbir şey insana dokunmadan çok da verimli olamıyor” diye konuştu.
Hüner Global Lojistik ile 1995 yılından beri iş ilişkilerinin sürdüğünü vurgulayan Çetin Nuhoğlu, şöyle devam etti: “1000’den fazla araç verdik. Bu yıl içinde 300 adetlik bir alımın sözleşmesi imzalandı, bu sözleşmenin duyurusunu yapıyoruz. Ardından ilk aracın teslimatını yaptık.
“Rakibim yok, o nedenle hedefleri de kendim belirliyorum”
1977 yılından bu yana Tırsan Treyler’in başındayım. Aile ile birlikte bir yandan üretim yaparken, diğer yandan, uluslararası nakliye yapıldı. 1987’de aile ayrıldı, ben treylerin başında devam ediyorum. Tırsan, 1977’de üretime başladı Avrupa’da ilk fabrikasını 1998’de kurdu. Daha yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, Avrupa’nın ilk 3’ü arasına girdik. Türkiye’de 7-8 binlik pazar varken bütün AB’nin 250 bin olduğu bir pazarda 25-30 bine ulaşmak zor değil. Ama Türkiye’de 8 binli adetlere ulaşıp, hala müşteri memnuniyetiyle büyümek işte asıl başarı budur. Patentte 3. sıradayız. Bu durum, Türk otomotiv sanayinin büyüklüğü gözönüne alındığında çok önemli bir noktadır. Özellikle yurtiçi taşımalarda ve ihalelerde treyler Tırsan ise firma tercih ediyor. Gerekçesi de, aracın daha az mazot yakması, uyumlu olması ve bakımlarının daha uzun aralıklarda olmasıdır. Mazot avantajları ve uyum Tırsan’ın başarısının kesin delilidir. İkinci önemli kriter de, satılan araçta ikinci el değeridir. İkinci el değeri en yüksek aracı sorun aldığınız yanıt Tırsan olacaktır. Hala bir rakibim yok ve ben de hep kendime hedefler koyuyorum. Bu da beni dinç tutuyor.”
“Üretim hedeflerinde revize yok”
Ağır ticari pazarının olumlu yönde seyrettiği, bu olumlu gidişe bakarak üretim hedeflerini yenileyip yenilemeyeceği sorusunu Nuhoğlu, şöyle yanıtladı: “Şu an yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Çünkü pandemi süreci tüm üretim fonksiyonlarımızı etkiledi. Zorlasak bile üretim artırımı mümkün değil. Gerçekten ayakta kalabilecek ve benzer bir risk olursa ayaklarınızın üzerinde durabilecek şekilde ilerlemelisiniz. Henüz bu süreç bitmedi. Yeni normali kapasitenin yüzde 50’si ile çalışmaya devam edeceğiz.”
Kurucumuz İbrahim Hüner’in mirasını büyütmek için çalışıyoruz. Yatırımlarımızı sürdürmek arzusundayız. Çetin Bey, bizi çok iyi tanıdığı için her şeyi çok güzel özetledi.
Hüner, 95 yılından bu yana büyümeye devam ediyor. Şimdiye kadar 1300’ün üzerinde semi treyler alımı yaptık. Yatırım kararımız pandemi öncesi son çeyrekte alınmıştı. Pandemi dönemiyle 45 milyon Euro’luk yatırımı ertelemiştik. Yeniden gündeme aldık. Toplamda 300 çekici 500 treyler yatırımı yapacağız. Yüzde 30’u yenileme yatırımı olacak. Yatırımlarla birlikte filomuzda toplam 500 çekici 800 treylere ulaşacağız. Ben 25 yıldır Tırsan’daydım orayı hala kendi işyerim olarak görüyorum. Hüner de, hiç başka markayı tercih etmemiş. Toplam satın alma maliyeti ve ikinci el avantajları nedeniyle artık TIRSAN’ı kendi markamız olarak görüyoruz. Müşterilerimizin de bize TIRSAN konusunda baskıları oluyor. Tırsan’lar geldi mi diyorlar. Bu yatırımı yapmamızda müşterilerimizin çok etkisi oldu.
Selçuk ONUR - LOJİPORT