Hurda araçlar için yeni teşvik hazırlığı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aydın, "Hurda araç alımı için yeni uygulamanın bu yıl yeniden başlatılması...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aydın, "Hurda araç alımı için yeni uygulamanın bu yıl yeniden başlatılması planlanıyor" dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 22 yaş üstü kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicilerin hurdaya ayrılmasına ilişkin uygulama kapsamında bugüne kadar hurda müdürlüklerine teslim edilen 118 bin 555 araç için 581 milyon 894 bin 487 lira ödeme yaptı.

Kara yollarında güvenliğin artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması amacıyla Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün, 1990 ve öncesi yıllarda trafiğe çıkan kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicilerin hurdaya ayrılmasına yönelik çalışması sona erdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın,  yaptığı açıklamada, ekonomik ve teknik ömrünü dolduran araçları, gönüllülük esasına göre trafikten ve piyasadan çekmeyi amaçladıklarını belirterek, bu araçların, eski teknolojiye sahip olmaları nedeniyle güvenlik bakımından da risk taşıdıklarını kaydetti.

Trafik güvenliğinin yanı sıra adil rekabet ortamının sağlanması ve çevreyi korumak için böyle bir uygulama başlattıklarını ifade eden Aydın, uygulamanın sona erdiği 31 Aralık 2013 tarihine kadar yaklaşık 120 bin aracın hurdaya ayrıldığını bildirdi.

Hurda araç alımıyla ilgili yeni çalışmanın sürdüğünü anlatan Aydın, hurda araç alımı için yeni uygulamanın bu yıl yeniden başlatılmasının planlandığını söyledi.

"Hedef 350 bin ticari aracı piyasadan toplamak"

Aydın, 1985 model ve öncesi 75 bin 365 aracı daha önce piyasadan topladıklarını ifade ederek, "Son tebliğimiz kapsamında bu rakama 43 bin 190 ilave teslimat oldu. Söz konusu kapsama giren yaklaşık 500 bin araç sicilde gözüküyor ama piyasada gerçekte o kadar araç yok. 2023 yılına kadar hedefimiz 22 yaş üzerindeki 350 bin ticari aracı piyasadan toplamak'' dedi.

Ödemesi yapılarak piyasadan çekilen araçlar içinde kamyonların 66 bin 148 ile en fazla hurdaya ayrılan araç olduğuna dikkati çeken Aydın, bunları 31 bin 644 ile kamyonetlerin, 9 bin 526 ile otobüslerin, 5 bin 205 ile minibüslerin izlediğini söyledi. Aydın, 4 bin 225 çekici ile bin 807 tankerin de hurdaya ayrıldığını ifade etti.

Hurdaya ayrılan araçların en önemli katkısının trafikteki can ve mal güvenliğinin sağlanması olduğunu dile getiren Aydın, ayrıca bu sayede atıl kapasitenin azalacağını, ekonomik verimli, kaliteli ve daha güvenli taşımacılık ile Türkiye'deki demir-çelik üreticilerinin hurda ihtiyacının iç piyasadan sağlanmasına katkı sunulacağını vurguladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, geçen yıl yürürlüğe giren uygulama kapsamında, söz konusu araçların hurdaya ayrıldıktan sonra tekrar kullanılmaması için MKEK ile protokol imzaladı. Emniyet Genel Müdürlüğünde hurdaya ayrılacak araçlar kategorisinde kayıtlı yaklaşık 181 bin 283 kamyon, 213 bin 977 kamyonet, 52 bin 157 minibüs, 30 bin 850 otobüs ve 8 bin 159 özel amaçlı olmak üzere 486 bin 426 araç bulunuyor.

Araçlar, MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğünün Kırıkkale, İzmir Aliağa ve Kocaeli Seymen'deki tesislerinde parçalanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının hurdaya ayrılacak araç sahiplerine 2015 yılı sonuna kadar ödeyeceği tutarın toplamda 950 milyon liraya ulaşması bekleniyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı